• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Mamy z U.K - wątek główny

Zglaszam sie moje mile po weekendzie ;D Wpadlam na chwilke, bo dziewczeta spia, wiec mam chwile na ogarniecie domku ;D Niestety mnie tez dopadlo chorobsko, zasmarkana chodze i moje bable zaczynaja pokaslywac >:(
Melduje rowniez, ze jestem rocznik 78. Ivonek i Maxin, jesli dobrze spojrzalam, jestesmy w tym samym wieku ;D

reklama
czesc dziewczyny!Juz dawno sie nie odzywalam, ale czytam na biezaco:)
Nie wiem, jak Maggusia, ale 83 rocznik, 22lAta:)
W piatek mam appointment w antenatal clinic. CZego w sumie mam sie spodziewac? No i od jutra zaczynam angielski:) w koncu.
A jesli chodzi o te benefity, to ja tylko wiem, ze jest Child benefit dla tych, gdzie jednom z rodzicow placilo przez ost rok podatki, i dostaje sie go niezaleznie od tego ile sie zarabia, poza tym jest tez Child tax Credit i Working Tax Credit. Obydwa sa dla ludzi, ktorzy malo zarabiaja. Ten pierwszy jest, ctytuje: "zasilkiem majacym na celu wsparcie rodzin z dziecmi do 15lat"lub 18lat, jesli kontynuuje nauke. "Suma child tax credit , jaka przydzielana jest kazdej rodzinie, kalkulowana jest na podstawie sumy rocznego dochodu netto, ajki przypada na cala rodzina"
"working tax credit(...) jest przydzielany jako uzupelnienie dochodu w oparciu o przyjete tabele zarobkow"i np. roczny dochod brutto£ 5,000, 1dziecko-5,455; RDB£ 8,000, 1dziecko5,085, itd. im wiecej dzieci ttym wiecej sie dostaje kasy.

zrodlo:Cooltura polish weekly magazine Nr40

nie wiem czy to cos wam pomoze, moze tylko w sumie powtorzylam co juz wiecie, ale w sumie nie zaszkodzi jeszcze raz poczytac, w razie co:)
pozdrawiam!

My dostalismy child benefit, a teraz czekam na rozpatrzenie tax credit. Mam nadzije, ze rowniez otrzymamy ::)
Dziewczyny, mam pytanko zwiazane z ubezpieczeniem zdrowotnym. Moje maluchy sa tutaj ubezpieczone, ale w przyszltm miesiacu jedziemy do Polski na jakies 1.5 mieisaca. Aby bable mogly korzystac z bezplatnej opieki lekarskiej w Polsce musze zabrac ze soba forme z NHS. Ma to byc odpowiednik naszego zaswiadczenia E105 (chyba bylo to 105), ktore dostaje sie w naszym NFZ.
Przeszukalam cala stronke NHS i nic nie znalazlam na temat tego zaswiadczenia :(
Wiecie moze cos na ten temat??

Czesć Dziewczyny!!!
JA to chyba z moim katarem to bedę z miesiąc chodzić,taka moja uroda,jak sie do mnie doczepi jakaś choroba to pózniej nie chce póścić :) no i współczuję ci ANIABANIA jeśli Ciebie też cos dopadło.Dobrze, że to tylko zwkł grypka a nie ta ptasia hi,hi  :laugh:  (oby do nas nigdy nie dotarła,bo jak człowiek tego wszystkiego słucha to aż sie włos jezy na głowie!!!)

czesc dziewczyny :D
znalazlam was :D

jestem w anglii juz 6 lat. przyjechalam na rok i tak jakos sie zasiedzialam ;) i ja i moj maz jestesmy rocznik 77 a w marcu urodzi sie nam pierwsze dizecko.  

dziewczyny, organizowalyscie juz jakies spotkanko forumowych mamus z anglii/londynu?? moze warto by bylo pomyslec, co?? :D

Witajcie ;)Kurcze zjadlam kolacjie i powiem wam,ze wszystko wraca...........uffffff chyba bedzie cos mi sie czuje niewesolo,gulasz ktroy tak uwielbiam chyba mi nie podszedl,uffffffff......A dzis snowu mam smutasy niewiem czemu,zamiast sie cieszyc to mi tak smutno :-[Lzy same ciekna,troche sie zaczynam przejmowac tym wszystkim,zmiana miszkana,wlasnie szukamy i przechodze koszmar aby sie zdecydowac i polapac to wszystko finansowo..........do tego dochodza inne mysli i tak jakos mi zle :-[
To fakt Aniabania,Iwonek ze jestemy z tego samego rocznika,ale widze,ze w sumie panny w naszym gronie nie sa az tak modziutkie ;) No fakt Tamarunia i Maggusia sa mlodsze od nas,ale czy to ma znaczenie,pewnie,ze nie,dogadujemy sie wiec nie czuc roznicy wieku ;D ;D ;D
Beta to fakt,ze malentwa wyczuwaja humorki mamusiek w koncu siedzilay(a u nietorych nadal siedza ;D)u nas w brzusi tyle miesiedzy wiec znaja nasze nasroje,a tez w koncu sa malymi istotkami,ktore maja gorsze i lepsze dni jak dorosli,tylko jeszcze nie moga ich odroznic,zycze aby Tomcio sie rozchmurzyl i wstal jutro z duzym umiechen na twarzy :D :D :D
Tamarunia fajnie opisalas to wszystko i na pewno dziewczyny ktore o tym nie wiedza teraz juz maja sprawe swietnie wyjazniona,juz niedlugo wizyta u poloznej,zdaj relacje jak bylo?A jak w ogole sie czujesz? ;D ;D ;D
Miska T i Aniabania wracajcie kobietki do zdrowka,na jesien widze wszyscy lapia jakies przeziebienia,bierzcie dziweczyny duzo witamin i tone czosnku i duzo hrbatki z cytrynka i miodem ;)
Hej ARA widzialm cie juz na innych watkach,ale dlugo do nas nie zagladalas,fajnie,ze jestes ;DGrono sie powieksza,to ile juz nas jest mamci na obczyznie???????Jak na razie naliczylam ok 10!!!!!Mam nadziej,ze sie nie pomylilam w liczeniu,hi,hi,hi

A co do spotkania moze zorganizujemy je w nowym roku,co wy na to,teraz duzo dziewczyn jedzie do Polski,wiec mozemy sie wstepnie umowic na STYCZEN??????????Najlepiej by bylo na wekeend,co wy na to?????????Jak macie ochote to czekam na wasze propozycje????????Jak kiedys Iwonek wspominal moze dobrym punktem spotkania byl by Hammersmith w Poslkiej knajpce???????

POZDRAWIAM GORACO ;) ;) ;)

Dolanczam fotke naszego skarba w 9 tyg. ;D ;D ;D
9tygmaluszka8of.jpg

domeksloneczka9hu.jpg

Czyz nie jest slodkie i maciupenkie,nasza kochana perelka :angel: :angel: :angel:

MAxin no swietne ten Wasz maluszek :D GRATULUJE !!!

A tak wogole to witam Was kochane kobietki :)
Wlasnie wygonilam meza do lazienki, a sama na 5 minutek usiadlam.Ale zaraz zmykam spac, bo moja corcia zabkuje i noce nie sa za ciekawe, wiec chodze w dzien jak potluczona.I dlatego korzystam z kazdej chwilki zeby sie wyspac :)

Dziewczyny uwazam, ze pomysl ze spotkaniem jest super!!!ale mam nadzieje, ze spotkamy sie po Nowym Roku, bo teraz, za tydzien dokladnie, jade z Julcia do Polski i wracamy dopiero 10 grudnia...

Uciekam dziewczyny spac :) Zycze milej nocki i zdrowka mamusiom i dzidziom :) papa

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry