• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Mamy z U.K - wątek główny

reklama
Maxin78 wiec tyle wiem:Trzeba byc rezydentem aby moc dostac mieszkanie, kiedy zlozysz wszystkie dokumenty(rejestracja w Home Office, potwierdzenie zatrudnienia i cos jeszcze ale przepraszam moj maz nie pamieta) otrzymasz swoj numer identyfikacyjny.Wtedy mozesz wejsc na stronke i zalogowac sie podajac swoje nazwisko i ten numer(ale musisz byc pewna ze twoj numer jest juz aktywny).Codziennie punktualnie o 9.00 na tej stronie wyskakuja oferty mieszkan i domow do wynajecia na ktore mozesz sie zapisac klikajac(ale tylko o 9.00 i licza sie ulamki sekund bo to jest droga tzw"kto pierwszy ten lepszy").Pozniej mozesz sprawdzic na ktorym miejscu sie znalazlas, tzn czy bylas pierwsza czy ktos cie wyprzedzil.Jesli jestes pierwsza mozesz zalatwiac juz formalnosci.Jesli natomiast jestes np druga, trzecia codziennie probujesz od nowa.Ale pamietaj aby czytac wymagania przy ofertach, bo czasem np. chca ludzi powyzej np. 30 r.z. albo rodziny bez dzieci, roznie to bywa.A to adres strony:
http://gormley.wiganmbc.gov.uk/propertyshop/
Nie wiem co jeszcze chcesz wiedziec wiec w razie watpliwosci pytaj:)
Milego dnia :) :) :)

Maggusia, aby starac sie o mieszkanie musisz byc rezydentem uk.A jesli chodzi o benefit to mozna sie starac o child benefit(tygodniowe pieniazki na dziecko-ok 17 funtow na tydzien) oraz child tax credit ale to zalezy od wysokosci twoich rocznych zarobkow.Wszystko zalatwia sie w Irland Revenue.Wiecej poczytaj na stronce:
http://www.networkpl.com/forum/modules.php?mop=modload&name=Forums&file=viewforum&forum=31
Jak cos to pytaj:)
Pozdrowionka!!!

Witam kolezanki w ten piekny dzionek.
Maxim z tym znalezieniem mieszkania to naprawde nie takie proste w szczegolnosci ze spodziewacie sie dzidziusia to wiadomo byle czego nie wezmiecie,ale sadze ze powinniscie probowac starac sie o councilowskie a noz sie uda,a w miedzy czasie cos wynajac.Co do przesadow to jest ich mnostwo i lepiej nie wiedziec,staraj sie nie ogladac filmow ze stworami czy jakis brutalnych,przynajmniej przez 3 miesiace,a do tego nie zapatrz sie na kalekich,nie podsluchuj i nie podgladaj i nie przybieraj sobie tego za bardzo do glowy,najwazniejsze to dobrze sie odzywiac i dostarczac duzo witamin i oczywiscie nie przemeczac sie.

Co do spotkania jestem zdecydowanie na tak,dla mnie kazda data dobra przed swietami,moze koniec listopada lub poczatek jezeli ktoras wyjezdza do Polski wczesniej,niech kazda moze poda date do ktorej moze sie spotkac.

Co do Baby show to bylismy wczoraj z mezem ale jak dla nas to nie bylo to za specjalne liczylismy na wiecej.Kupilismy tylko poduszke do karmienia dzidzi i 1 spioszki,tak wiec niewiele.Mialam nadzieje ze kupie chociaz czesc wyprawki ale coz w nastepnym miesiacu wybieramy sie na powazne zakupy,lepiej wczesniej miec przygotowane a nizeli pozniej jechac bez niczego.
Zdam relacje jak zrobimy zakupy.
Koncze bo wlasnie musze wyjac placuszka z piekarnika,po poludniu znajomi moze wpadna tak wiec bedzie jak znalazl.

Zycze milej niedzieli.

Maggusia - dziecko nie bedzie mialo obywatelstwa brytyjskiego- tylko polskie (przyznam wam sie, ze moj chlop jest anglikiem i to niczego nie zmienia gdyz nie jestesmy malzenstwem a dziecko "dziedziczy" obywatelstwo po matce- wiec Tomek jest "polak maly").

Rejestrujesz jednak dziecko w ciagu 6 tyg po urodzeniu tutaj, w anglii. Na poczatku mozesz starac sie o paszport polski tymczasowy(w konsulacie RP) a potem po zarejestrowaniu dziecka w polsce - otrzymujesz paszport na 10 lat.

Maxin naprawde sie nie przejmuj zadnymi przesadami - mi tez wciskano jakies czerwone wstazeczki, lancuszki itp. Wcinaj duzo kwasu foliowego i niczym sie nie przejmuj. Jedyne czego mozesz sie spodziewac to, to ze twoj porod moze byc podobny do tego jaki miala twoja mama. Moja miala b.wysokie cisnienie tuz przed terminem- ja tez to mialam, mama spuchla - i ja tez!!!! ;D Ach te geny!!! ::) ::) ::)

reklama
hej dziewczyny ;)
Wlasnie wrocilam z milo spedzonego dnia z mamuska.Bylam na babyshow,masa ludzi,goraco i wszedzie kolejki,zaluje,ze nie moglam zrobic wiekszych zakupow,bo duzo rzeczy mi sie podobala,ale to jeszcze za wczesnie,wrocilam z masa ulotek,ale przyznam sie nie powsyrzymalam sie aby nie kupic,a raczej mamcia,slicznych maciupkich skarpeteczek z zwierzatkami na przodzie,oj slodziutkie,no i kupilam madra ksiazke Complete Baby & Child Care :D :D :D

Dzieki Izusia za info na pewno bede probowac,ale najpierw skoncentruje sie nad rezydentem,mam juz odpowiednia forme,ktora trzeba wyslac tylko tak jak pislam,czeka sie troche na odpowiedz,a chce jechac na swieta wiec jak wroce to zalatwie to od razu ;) A chcialm zapytac czuwac o 9.00 nalezy rano tak?Dlugo wam zajielo aby sie znalesc na liscie jako pierwsi?

Lwica jak sie czujemy dzis?Jak patrzylam dzis na wszystkie mamcie z pokaznymi domkami,kada klaskajaca sie po brzusiu od razu pomyslalam o Tobie,ty tez juz mam taki fajnutki :D :D :D Oj jak ja sie nie moge doczekac,choc niewiem jak to ze mna bedzie bo jestem chyda i mamcia mowic,ze ona miala malutki brzusio,a ja chce duzy.hi,hi,hi Tak jak mowila Beta moze moja ciaza byc podobna do mamci.Choc wciaz mam nadziej,ze bedzie wiekszy bo moj kochany jest pokaznym mezczyna i cos mi sie czuje,ze dzidzi bedzie duze,choc moge sie mylic ::)
Beta a jak wasze starania o dzidzi?,dalej w planach???????

Maggusia tak jak Beta pisala,obywatelem nie zostanie ,ale dostanie rezydenta :)A co do Babyshow w Birmingham bedzie:
19-21 Maja ;D wiec bedziesz miala okazje zobaczyc sam co oferuja.A na tej stronie mozesz poczytac o wszystkich Benefitach
http://www.goniec.com/ Temat numeru:w kolejce po zasilek Milego czytania duzo o tym juz napisal Tamarunia ;)
A gdzie podzialam sie Aniabania,dawno tu nie zagladal????????Aniu wszystko ok?

Co do spotkania ja sie pisze na 3 GRUDNIA co wy na to prawie przed milokajkami,hi,hi,hi.Zglaszajcie sie zainteresowane mamy czy wam pasuje :angel:
Ja juz w czwartek ide na pierwsze sptkanie z polozna,pytanko do Tamarusi,bo ty juz chyba bylas jak wizyta minela? Jak twoje zdrowko???????
Ok uciekam sie kapciac i potem do lozka obejrzec film i spac,jutro kolejny tydzien sie rozpoczyna ,w pracy czeka mnie duzo pracy ,bo dzieciaki maja wolne od szkoly.Half Term,wiec zajmuje sie trzema diwczynkami ::) ::) ::)
Pozdrawiam goraco moje drogie kolezanki ;D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry