• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Mamy z U.K - wątek główny

reklama
Miska zycze wiecej powodzenia w tym cyklu,moze bedzie prezent od mikolaja.

Maxim musisz uwazac,bo z brzuszkiem nie ma zartow,moze sprobuj wytlumaczyc temu malcowi ze tam w srodku jest dzidzius.

Martuska fajnie wygladacie razem,a u maluszka te zolte skarpeteczki sie w oczy rzucaja,super.

Ara gdzie slyszalas o tym ze nie wydadza dzidziusia jak nie bedziesz miala fotelika do samochodu,chyba musze zapytac moja polozna.

Ja w grudniu moge bez wzgledu na date sie spotkac.

Mam nadzieje ze dzisiaj juz bede spala w noocy,2 nieprzespane mi wystarcza,dobrze ze nie musze rano do pracy wstawac.Zycze milych snow.

Dzieki Kobietki za miel slowa.
Skarpeteczni niestety juz teraz za ciasne ;) a ubrane mial pod koniec dnia wtedy, bo tak byl z golymi stopkami. Ta pielucha tez smiesznie mu na ramionkach wygladala.

Beta, to prawda co piszesz, to naprawde niesamowite jak te dzieciatka sie rozwijaja. Ja kocham Alka z kazdym dniem mocniej i sama nie spodziewalam sie, ze bede tak szalala na jego punkcie. Strasznie lubie patrzec jak oglada sobie raczki jak sie smieje na glos i wogole jak sie usmiecha do mnie tak szczerze. A juz trzymanie przez niego obiema lapkami cycucia podczas karmienia rozbraja mnie ::) :D Chcialabym, zeby Slawek zobaczyl go juz na zywo, ale nie dlugo juz :)

lwica, czytalam w jedenj z ksiazek o ciazy, chyba w tej od poloznej. teraz jest takie prawo ze dziecko nie moze byc przewozone w samochodzie inaczej niz w foteliku, takze wydaje mi sie to raczej logiczne ze musisz miec fotelik jesli dziecko jest zabierane ze szpitala samochodem.

wszystkim jadacym do polski teraz czy pozniej zycze udanego pobytu i wspanialego odpoczynku. zazdroszcze wam :) choc z drugiej strony raz bylam na swieta w polsce i powiedzialam sobie ze nigdy wiecej...

dziewczyny, mam pytanie, moze bedziecie sie orientowac. jak to jest z macierzynskim? czy ja musze szefowi powiedziec przed udaneim sie na urlop czy wracam czy nie?? a co jak mu powiem ze wracam a zmienie zdanie, bo na przyjklad nei znajde zlobka czy opiekunki?? albo w miedzyczasie sznajde lepsza prace?? to tak czysto teoretycznie, choc z drugiej strony sklaniam sie ku temu zeby mu wlasnie powiedziec ze wracam, a szukac po 6 miesiacach platnego macierzynskiego czegos innego. z racji tego ze pracuje tu juz prawie 5 lat przysluguje mi dodatkowe 26 tygodnie bezplatnego, ktore mam zamiar wykorzystac na szukanie innej pracy. czy ktoras wie z prawnego punktu widzenia czy moge tak zrobic?? znalec inna prace na macierzynskim i po prostu juz tutaj nie wrocic, oczywiscie odpowiednio wczesnie go zawiadamiajac?? bede wdzieczna za wszelkiego rodzaju informacje :)

Ara niewiele moge ci pomoc- co mi wiadomo: to musisz dac wypowiedzenie na miesiac przed rezygnacja z pracy - mysle,ze to samo odnosi sie do macierzynskiego no i oczywiscie warto trzymac sobie miejsce.

Co jeszcze slyszalam- przedszkola sa przepelnione i jezeli masz jakies upatrzone w okolicy to powinno sie je bookowac juz gdy jestes w ciazy - brzmi smiesznie , ale tak robia angielki.

Praktykuje sie tu rowniez cos takiego- bierzesz 6miesiecy maternity a potem 1 miesiac bezplatnego - bo chyba dzieci oddaje sie do przedszkola od 7,8 mies.
To powiedziala mi pewna angielka - Ara jestes juz znacznie dluzej w Anglii i moze to juz wiesz. :D

Foteliki - potwierdzam - komicznie to wygladalo w szpitalu - tatusiowie wchodza z pustymi fotelikami a wychodza z dzidzia i mama- normanie jak linia produkcyjna, drzwi sie nie zamykaly. ;D

Kolorowych snow dziewczyny - Lwica wyspij sie w koncu i nie stasz szfagrow!!! ::)

Ara, nie musisz informowac szefa przed odejsciem na macierzynskie o tym czy wrocisz i ewentualnie kiedy. jak znajde swoja employee book, dokladnie ci napisze. Z pewnoscia twoja firma tez ma taka ksiazke, wiec popros o nia szefa, bedziesz miala na pismie wszytskie prawa przyslugujace w czasie macierzynskiego.
Ja mojemu menagerowi powiedzialam, ze za cholere do nich nie wroce, bo armia zbawienia nie jestem i z marnej pensyjki Davy`sa nie starczyloby mi nawet na przedszkole. Zlamalam sie jednak i ide do pracy, ale tylko na grudzien, aby zarobic troszke grosza ::)

Tak piszecie z tymi zlobkami, ze az sie wystraszylam. Ja chcialbym isc do pracy od lutego, poki co najpierw musze sie zdecydowac gdzie startowac i myslalam sobie ze jak na miesiac , dwa wczesniej postaram sie o zlobek to jakos to bedzie. U mnie w okolicy sporo zlobkow, a myslalm nawt o takim przyszpitalnym. Mam jeden metlik w glowie, musze chyba z mezem na spokojnei to obgadac ale to juz w listopadzie :)

czesc dziewczyny ja juz za 3tygodnie, dokladnie 18pazdziernika wyjezdzam do Polski, ale tylko na 9dni, z podroza i jade sama:), a raczej lece, bez meza, bo maz pracowac musi. Ja absolutnie nie dam zadnych porad na temat macierzynskiego czy cos, bo nie mam pojecia!jakie to skomplikowane sie wydaje!
A jak dlugo lezy sie poi porodzie w szpitalu?Slyszalam, ze tylko jeden dzien, a co jak dzieciaczek choruje na zoltaczke ta fizjologiczna, bo chyba wszystkie dzieci prawie choruja, no nie?i wiem, ze w Polsce przetrzymuja w szpitalu jakis czas mame z dzieckiem. Juz sie nie moge doczekac, kidy urodze, a to jeszcze tak dlugo!!!!

reklama
Hej dziewczyny ;)
Maruska milo,ze znowu z nami jestes,pozwolilam sobie zalozyc watek,aby sie uwowic na spotkanie,w sumie to ty wysunelas ten pomysl,wiec mam nadziej,ze nie masz nic przeciwko???Ciesze,sie,ze Alek sie tak wspaniale rozwija i przynosi wam duzo radzosci :angel:Dzieciaki w tym wielu tak szybko sie zminiaja i sa takie pocieszne.Kochane kruszynki, ;)
Ara ja na twoim miejscu wykozytala bym urlop i nie przejmowala sie jezeli ci sie odwidzi,ta przeciesz czasmi bywa i jezeli znajdziesz lepisza oferte pracy to poprostu na miesicac przed powrotem do poprzedniej pracy,musisz powiadomic pracodawce,ze nie wracasz,dobrze aniabania radzi,zapytaj szefa o ta ksiazke,a na pewno wszystko sie wyjasni.
Bata.Lwica dzieki za troske,przez dwa dni czulam sie niefajnie,bolal mnie bok.Wczoraj bylam u poloznej i powiem wam ze odnioslam wrazenie jak by mnie chiala zbyc,bardzo szybko przprowadzila,ze mna wywiad srodowiskowy,wipilam napoj pomaranczowy,aby bdanie krwi zrobic,powiadomila o nastepnej wizycie,po czym i tak dwa razy zmienial,bo sie nie skosultowala z recepcja i terminy byly juz zajete,gdy zapytala mnie czy mam pytania,oczywiscie miala,ale na kazde odpowiedzial mi tak:wszytko poczytasz w ulotkach ktore ci dalam,bo jak bym o tym wsztstkim miala teraz mowic to bym pare godzin siedzial.Wiec ja sobie mysle to po co zadaje mi takie pytanie,glupota.Na badanie kriwi tz troche czeklama,bo zamieszanie sie zrobilo z pacietami,a bylo nas zalediwe trzy babki,brak organizacji,a to dlatego ze wszycy byli czarni,a ja do nich naprawde mam awersje,poprostu ich nie znosze,sorki,ze tak pisze,ale sie troche zdenetwowalam ta obsluga,on zawsze sa tacy olewajacyco do swojej pracy,Koles wbil mi tak igle,ze az mnie reka przez caly dzien dretwiala,a po pobraniu krwi,czulam sie jak bym zaraz mial zmdlec,bo w sumie tak mam jak widze krew.Wiem,ze jak by mnie obsugiwali biali to by wugladalo to zupelnie inaczej.Wiec w sumie nie jtem zadowolona,mam nadzieje,ze ta polozna nie bedzie mnie prowadzic caly czas i porodu nie bedzie odbierac.MA TAKA NADZIEJE???????!!!!!!!!!
A DZIS W NOCY CO NIE MOGLAM SPAC, i piersi mnie bardzo bola.Nastepna wizyta 6 grudnia w mikolajki :D
Ja lwica twoj sen,polepszyl sie,meczy cie cos,przejmujesz sie czyms,ze nie mozesz spac,na kiedy dokladnie mas date porodu????Mam nadziej,ze spisz o wile lepiej :D
Tamarunia po porodzie jeslei wszystko jest ok z toba i dzidzi to po 24h mozesz juz opuscic szpital.Tutaj nie trzymaja tak dlugo jak u nas,dzidzi nie musi nawet samamu jesc z butelki,bo polizna i tak do ciebie przyjdzie i wszystko wytlumaczy jak to wyglada i pokarze co robic.Wiesz tutaj za dzuo kobiet rodzi aby trzymac kazda po pare dni jezlei wszystko jest ok.Wszytko jest tu inaczej,ja troche sie czuje,mimo,ze opieka jest dobrza,ze to jest tylko takie mile na pokaz,bo wszystko dziej,sie hurtowo.Co do zoltaczki to w sumie nie jestem pewna.Zapytaj moze nastepnym razem poloznej,moze ci odpowie,a nie tak jak moja,he,he,he.Fajowo masz,ze jedziesz do karju,szkoda,ze bez meza,ale rozlaka czsmi dobrze robi.Ja to sie nie moge doczekac aby brzusio juz urusl,czy ma to znaczenie,ze jestem chyda i dlatego nic nie widac?

ok wracam do pracy,bede pozniej.BUZIAKI PA ;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry