reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z U.K - wątek główny

Czesc wam wszystkim.Ja mam takie pytanie w zwiazku z paszportem dla mojego synka.Otorz mamy juz termin w konsulacie i chcemy wyrobic paszport tymczasowy,niewiem natomiast jak to jest z tym 5-cio letnim.Mam problem,poniewaz aby wyrobic 5-cio letni potrzebuje numeru ewidencyjnego(pesel),Aby go otrzymac musze zarejestrowac dziecko w urzedzie w Polsce,ale problem w tym ze maz i ja jestesmy wymeldowani i nie mamy stalego adresu.Slyszalam ze trzeba zameldowac Dominika aby otrzymal numer.Czy ktoras moze wyrobila dziecku paszport 5-cio letni na nowych zasadach i jak to bylo z tym numerem.Prosze o odpowiedz.
s6001252pl2.jpg

reklama
Dziewczyny otwieram nowy watek o sprawach aszportowych zeby nowe forumowiczki zawsze mogly do niego zajrzec

Kamilla dokladnie ta jak mowisz. Maly musi byc zameldowany zeby dostal pesel. W tymcelu musisz pojsc do urzedu z wlascicielem lokalu w ktorym chcesz go zameldowac (np z babcia i aktem notarialnym) Na pesel czeka sie ok 1-2 miesiecy w zaleznosci w jakim miescie. A ... zapomnialabym. A masz polski akt urodzenia?
Jesli nie to najperw musisz przetlumaczyc brytyjski akt u tlumacza przysieglego lub konsulaumiejscowic go w urzedzie stanu cywilnego w Pli odebrac polski akt urodzenia. I dopiero z polskim mozesz zameldowac dziecko.

hEJ lASKI ,ja wyspana z nowymi silami,wczoraj padla juz o 9.00,ale za to pospalam,Natka w sumie obudzila sie o 5.30,ale dalam jej mleczko i zasnela,musialam ja obudzi o 7.20 bo spoznilybysmy sie do pracy.Ewidentnie to zabki,bardzo marudzila wczoraa na noc mleka niechciala,zagladalam do buzi i cos tam na dole widze,wiec chyba dolne dwojki sa na widoku.Ciesze sie,ze dzis osoatni dzien i znowu tydzien laby,we wtorek na zjazd tak sie ciesze:tak: :-)
Ja jutro jade odebrac paszport malej.Kiedy wyrabialismy tymczasowy od razu zlozylam podanie o(wtedy) 10-letni i o Pesel,bo mozna bylo .My w sumie mala zarejestrowalismy w urzedzie,ale nie ma zameldowania,poprostu jest tutaj,niewiem dokladnie jak to zalatwila tesciowa,ale na pewni nie jest zameldowana.Jutro w konsulacie zapytam,zreszta powinien juz byc pesel wpisany do paszportku jak go nadali:confused: z tymi paszportami zawsze cos:no:

Anya podziwiam ,przeziebiona i jeszcze na silownie.jak bym miala czas i z kim zostawic mala tez bym smigala,a tak w domu ciezko samej sie zebrac.

buziaczek1626 moja droga kazdy sie boi porodu jezeli rodzic pierwszy raz,tez mega mialm pierta,bo to strasz przed nieznanym,nie mozna sobie wyobrazic i porownac to do cegos,ale najwazniejsze abys sie dobrze nastawila,teraz masz duzo czasu aby o tym myslec,ale jak przyjdzie juz co do czego pojdzie szybko zobaczysz,zreszta sama potem bedziesz tak mowic:happy: I gratuluje coreczki:-)

pozdrawiam

maja co do kolczykow,wiesz,to indywidulana sprawa sznuje twoje zdanie.OSOBISCIE UWAZAM czym mniejsze dziecko,wlasnie bol jest mniejszy i szybko zapominaja.My przekulismy jej uszy troche poplakala,i tyle,nic ja nie bolalo,slicznie szybko sie zagoily,w spaniu wogole jej nie przeszkadzaja,jak by tak bylo to pewnie by pmarudzila i tarla uszka.U nas to rodzinne,moja babcia, mama,ja,potem dzieci kuzynek do roczku uszka mialy przebite.Nieuwaza aby byla to wielka krzywda dla dzecka:no: ;-) :-)

maja_1980

Kamilla dokladnie ta jak mowisz. Maly musi byc zameldowany zeby dostal pesel. W tymcelu musisz pojsc do urzedu z wlascicielem lokalu w ktorym chcesz go zameldowac (np z babcia i aktem notarialnym) Na pesel czeka sie ok 1-2 miesiecy w zaleznosci w jakim miescie. A ... zapomnialabym. A masz polski akt urodzenia?
Jesli nie to najperw musisz przetlumaczyc brytyjski akt u tlumacza przysieglego lub konsulaumiejscowic go w urzedzie stanu cywilnego w Pli odebrac polski akt urodzenia. I dopiero z polskim mozesz zameldowac dziecko.

Hmmm... Joshua nie jest zameldowany w Polsce i numer Pesel zalatwialam mu poprzez konsulat. W konsulacie musisz wypelnic wniosek dla dziecka (nie jest wcale koniecznoscia zameldowanie dziecka w Polsce, jesli mieszka w UK!) STO PROCENT!

Hej babeczki!
U nas zawrot glowy, przeprowadzka trwa, remont zbliza sie ku koncowi.Juz gora jest zrobilona i prawie urzadzona.Mowie wam jaka jestem podekscytowana:-)Nio ale nie mam na nic czasu, caigle gdzies jezdze, cos woze, zawoze, przywoze.Nio i siedze w domku, sprzatam, myje, czyszcze!Ale juz niedlugo bedzie wszystko gotowe!Tak wiec pisze tak po lebkach bo padam juz z nog.Oczywiscie wszystkie zaleglosci nadrobie jak sie urzadzimy!Poza tym wsyzsto ok, Oskarcio jest zdrowy i wogole jest ok!
Buzki dla was i waszych maluszkow!A no i oczywiscie witam nowe forumowiczki!
Dobrej nocki!
papa

Anya ja pisalam jak jest gdy sie w Polsce zalatwia. Rzeczywiscie zapomnialam to dopiac w tym poscie ale na watku o paszpotrach wyjasnilam i napisalam ze nie wiem jak jest gdy sie zalatwia przez konsulat. A w Pl bez zameldowania nie da rady

Maxin moze i masz racje. Napewno to indywidualna sprawa. A widze ze u Ciebie to rodzinna trdycja ... milutko. Ja jestem troche panikara bo nawet jak Maricekrew pobieraja to nie moge patrzec. Na szczepionke za pierwszym razem tatus z nami chodzil. Pozniej odwazylam sie sama ale strasznie to przezywalam. Dlatego kazde klucie mojego malenstwa jest dla mnie ie do przyjecia.

Anya24-Dzieki za informacje,z tego co widze najlepiej dlamnie to zalatwic mu pesel poprzez konsulat.Nie musze go meldowac i co wiaze sie z tym czekac niewiadomo ile,a juz sie martwilam ze w polsce bede musiala siedziec nawet i 2 miesiace zeby mu wszystko pozalatwiac.Tak wiec paszporcic tymczasowy tutaj,wypelnienie wniosku o pesel,a pozniej to zobaczymy.Pewnie bede czekac nastepne 3 miesiace na pesel i termin do konsulatu,ale to przezyje bo do Polski wybieramy sie we wrzesniu.

s6001337xo4.th.jpg

reklama
Witam Mamusie!

Widze ze znow rozmawiacie o paszportach no wlasnie ja tez mam jeszcze z tym problem.Kompletnie nie wiem czy kupowac bilet do pl poniewaz tyle zalatwiania z tym paszportem ze nawet nie wiem czy go dostane?
No bo jesli bede miala akt urodzenia przetlumaczony przez tlumacza przysieglego i bede miala zgode notarialna ojca dziecka to po co mi urzad stanu cywilnego po co ja mam tam isc?

Bede wdzieczna za wszelkie odpowiedzi.
No i bardzo dziekuje Anetce ktora tak ciagle o to mecze hehe ciumas wielki:happy:

Pozdrawiam i sle ciumaski!

Do góry