Czesc dziewczyny:-)
W koncu mozna z domu sie ruszyc i w koncu wyslalam karki na swieta, no i z tego co widze na stronie to nasza paczka jest juz w Edynburgu ale ciekawa jestem kiedy ja dostaniemy,a wy juz swoje dostalyscie???Masakra straszne opoznienia maja przez ta pogode
Deveinred znalazlam jakis przepis na makowiec w internecie ale poczekam bo moze znajdziesz cos, to daj znac bo wole sprawdzony przepis ale jak nie to nie ma problemu,dzieki:-)
Kasierka to przepis na sernik z brzoskwiniami,nam bardzo smakuje a ja tez jestem lasuch szczegolnie ostatnio moglabym w kolko jesc cos slodkiego

SKLADNIKI:
Ciasto:
-2-2,5szkl.maki krupczatki
-1 kostka masla(200g)
-3 lyzki cukru
-4 zoltka
-3lyzeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
-twarog poltlusty(750g)
-1 jajko
-1 zoltko
-1 budyn smietankowy w proszku(40g)
-0,5 szkl.cukru pudru
-cukier waniliowy
-0,5kostki masla(100g)
-ewentualnie troche smietany
-piana z 5 bialek
-0,5szkl cukru do piany
-0,5 puszki brzoskwin lub gruszek z kompotu
Ciasto wykonanie:
Z podanych skladnikow wyrobic ciasto,nie dolewajac wody ani mleka,3/4 ciasta rozwalkowac i wylozyc nasmarowana tluszczem blache.1/4 czesci wlozyc do zamrazalnika.Tak przygotowany spod mozna podpiec przez 5-10 min w piekarniku(niekoniecznie).
Masa serowa wykonanie:
Jajko,zoltko utrzec z cukrem i cukrem waniliowym.Dodac twarog,budyn,maslo-dobrze zmiksowac i ulozyc na surowym lub podpieczonym spodzie.Jezeli masa serowa wyjdzie zbyt gesta dodac troche smietany.Na mase serowa rozlozyc pokrojone brzoskwinie,a na nie ubita piane z cukrem.Na wierzch zetrzec przez tarke albo poszczypac schlodzone ciasto.Piec w temp. 180 ok 50 min lub dluzej sprawdzajac patyczkiem.
Blaszka o wymiarach ok 24X35
Ponoc twarog zwykly jest lepszy od tego z wiaderka ja wlasnie uzylam zwyklego i polecam,Smacznego:-)