Witam nowe mamy
Goka dobre wieści przynosisz, dobrze że się wyjaśniło pozytywnie z tą toksoplazmozą. Mi taki numer zrobili w 1 ciąży, że tylko jedno z tych badań zlecili, ale już nie pamiętam które to było, czy igg czy igm

Za to miałam cyrki z cytomegalią, bo okazało się że musiałam tuż przed ciążą przechodzić, ale nawet nie wiem kiedy.
Asia1989 aż spojrzałam na ofertę detektorów czy tak wcześnie można podsłuchiwać malucha i faktycznie są od 9 tygodnia już, nawet nie wiedziałam, jaki masz model? Fajnie że udało Ci się znaleźć serducho

Na moich wrześniówkach z tego co pamiętam była dziewczyna z zespołem antyfosfolipidowym i udało się
Sarna u nas po raz kolejny pustki jeśli chodzi o dzieci, jeszcze nie ten etap

Z rodziny męża za to dwie kuzynki z miesięczną różnicą w ciąży, jeszcze są rodzeństwem ;-)
Manka i jak, pokusisz się o usg w Polsce? ;-)
Arusiowa ojej, trudna sytuacja z koleżanką z pracy

Nie wiedziałabym co i jak takiej powiedzieć, a przecież prędzej czy później i tak się dowie.
Natka to co oni u was sprawdzają na tym usg, tylko pomiary malucha i akcję serca?
Co do paznokci to ja na hybrydach się nie znam, bo zawsze mi było szkoda paznokci, ale jak ktoś ma obawy to szukajcie lakierów / odżywek bez formaldehydu i podobnych. Ja tam maluję bo mi to humor poprawia, czemu mam sobie odmawiać ;-) Zwłaszcza że w 1 ciąży też malowałam i nic się nie działo z dzieckiem. Tak naprawdę jest tyle wokół nas szkodliwych substancji że nie dojdziemy co tak naprawdę może szkodzić, a co nie, a nikt na ciężarnych badań przeprowadzać nie będzie - tak samo jest z lekami.
Co do basenu to raczej chodzi o to że w ciąży lubią się przyplątywać różne grzybki i infekcje, ponoć z tamponem można pływać, ale sama tego nie próbowałam i nie wiem na ile to jest dobrym zabezpieczeniem