reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Marcowe mamy 2021

reklama
Też wydaje mi się że to jest istotne i odpowiedź fizjo mnie trochę zdziwiła że niektóre dzieci omijają ten etap i wszystko jest z nimi ok.
no ja muszę mamy zapytać na bank pominęłam raczkowanie😂 kręgosłupa gibkiego nie mam a i lekkoatletką też nie jestem a do tego słabo u mnie z koordynacją w terenie - jak nie raz byliśmy w górach zawsze na odwrót mówiłam jaką trasą wracać albo iść😂

Czy wasze maluchy dalej mają czkawki? Moja ma tak co jakiś czas że mamy dzień czkawki i z przerwami czka cały dzień🤔
tak, mój ma. czasami porostu jak sobie czworak uje a czasami jak leży na brzuchu a czasem po jedzeniu. to jest kwestia naciskania na przeponę. Ja narazie obserwuje i tak mamy usg brzucha pod koniec ms to poproszę żeby sprawdzili czy z przeponą ok.
daję mu popić wody. Zauważyłam niestety, że ta czkawka już go męczy i próbuję odchrząknąć albo zatrzymuje powietrze i cały czerwony się robi ahh te maluszki😍

no ja muszę mamy zapytać na bank pominęłam raczkowanie😂 kręgosłupa gibkiego nie mam a i lekkoatletką też nie jestem a do tego słabo u mnie z koordynacją w terenie - jak nie raz byliśmy w górach zawsze na odwrót mówiłam jaką trasą wracać albo iść😂
😂😂 Ja raczkowałam a czasem jak gdzieś idę to nie mam ochoty na dłuższe spacery pod górkę i z góry 😂😂

Muszę poczytać w takim razie o tym, narazie staje na czterech ale ani myśli ruszyć, jak chce gdzieś iść to kładzie się na brzuch i pełza ale jak tylko podpełznie do czegoś to staje na kolana i potem na nogi
to polecam tą stronę Link do: Dlaczego raczkowanie jest takie ważne? | Baby Spec Fizjoterapia dzieci i niemowląt Izabella Malara

Poniżej przedstawię kilka wskazówek, jak wspomagać raczkowanie u niemowlęcia.​

1. Spędzajcie dużo czasu na podłodze, kładąc dziecko na brzuchu. Na twardym podłożu dziecko najlepiej rozwija umiejętności ruchowe. Zamiast kłaść dziecko na kanapie lub miękkim kocu, wybierzcie składane puzzle lub wygodny dywan. Zasada jest prosta: podłoże nie może być za miękkie.
  2. Połóżcie zabawki dookoła dziecka zachęcając je do kręcenia się wokół własnej osi, raz prawą, raz w lewą stronę.
  3. Podnoście miednicę dziecka do góry, pomagając przyjąć pozycję czworaczą.
  4. Po przyjęciu pozycji czworaczej delikatnie kołyszcie dziecko w przód i w tył, tak żeby raz obciążało bardziej rączki a raz kolana.
  5. Kładźcie zabawki w taki sposób, aby dziecko mogło po nie sięgać. Na przykład układając wieżę z klocków zachęcamy do sięgania zabawek z wyższej pozycji.
  6. Motywujmy dziecko do raczkowania używając ich ulubionych zabawek. Możemy ustawić zabawkę za jakąś przeszkodą, np. zwiniętym w rulon kocem lub naszą nogą. Żeby dostać się do zabawki dziecko będzie musiało pokonać przeszkodę i unieść się nieco wyżej.
  7. Pozwólcie dziecku się wspinać, ta aktywność ruchowa z pewnością przyczyni się do nauki raczkowania. Wspinać można się na przykład na nogi rodzica.
  8. Kiedy dziecko będzie miało trudność z napięciem brzuszka podczas wykonywania pozycji czworaczej, potrzymajcie go delikatnie rękoma. Wskazane są również różnego rodzaju oklepywania brzuszka, delikatne „szczypanie” – tak aby zachęcić bobasa do pracy tą częścią ciała.

szalona😂 mi nic ze skórą nie było, ale Mąż ciągle coś ma i widzi różnicę
zresztą już pisałam Pati że u małego też jest różnica tylko dla dzieci właśnie są z dopiskiem baby
Przestudiowałam cała ich stronę dokładnie..córcia spała jak szalona to mogłam...:)Nawet pisałam do nich bo nie wiedziałam co lepsze:)Zobaczymy jak przyjdzie:)
Czy wasze maluchy dalej mają czkawki? Moja ma tak co jakiś czas że mamy dzień czkawki i z przerwami czka cały dzień🤔
Właśnie dzisiaj miałyśmy dzień czkawki....chyba z 5 razy miała...a już myślałam , że spokój z nią🤣

Ależ oczywiście, Nela to czkawkowa Dama, u niej dzień bez czwawki nie istnieje 😅
Ps. Nie no przesadzam, może tak co 2-3 dni ma czkawkę a czasem nawet kilka dni pod rząd 😉

🥶mówię Wam zawału kiedyś dostanę. Kąpiemy dzisiaj małego i odkąd siedzi to lubi się bawić zabawkami w wodzie i patrzeć na stopy itd
M go wziąl na brzuszek (mam wrażenie że dzieci to urodzone pływaki🤔) a ten siup za krawędź wygląda i chce wychodzić🥵 M się tak przeraził, że stelarz wyleciał już do piwnicy. Mały będzie kąpany na konglomeracie. Czasami żałuje, że nie mam wanny☹️
A wal to zauważyłam, że on jak gdyby nie boju się krawędzi no patrzy przed siebie a nie w dół, pod nogi 🤷‍♀️

reklama
🥶mówię Wam zawału kiedyś dostanę. Kąpiemy dzisiaj małego i odkąd siedzi to lubi się bawić zabawkami w wodzie i patrzeć na stopy itd
M go wziąl na brzuszek (mam wrażenie że dzieci to urodzone pływaki🤔) a ten siup za krawędź wygląda i chce wychodzić🥵 M się tak przeraził, że stelarz wyleciał już do piwnicy. Mały będzie kąpany na konglomeracie. Czasami żałuje, że nie mam wanny☹️
A wal to zauważyłam, że on jak gdyby nie boju się krawędzi no patrzy przed siebie a nie w dół, pod nogi 🤷‍♀️
Bo takie maluchy nie boją się wysokości, krawędzi itd...
Dopiero przychodzi taki wiek , że widzą zagrożenie i się wycofują:)
No przy siedzącym dziecku to już strach kąpać na stelażu...dobra decyzja ze schowaniem w piwnicy:)
Ja czekam aż usiądzie to od razu ją do wanny wpakuję bo ta wanienka to już mi się mała wydaje:)

Do góry