reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Marcowe mamy 2023

reklama
No pewnie 🙂 Postaram się krótko 😁
Myślę, że w żywieniu w ciąży są 3 takie najważniejsze punkty, o których dobrze pamiętać.

1. Higiena potraw - dokładnie myjemy warzywa i owoce, nie jemy surowego mięsa, ryb i jajek, tych produktów z niepasteryzowanego mleka... Oczywiście nie jemy "podejrzanych" produktów, wędlin, które leżą od tygodnia w lodówce itp. - to zdecydowanie zmniejsza ryzyko potencjalnego zatrucia pokarmowego, które w ciąży niestety może się nie skończyć na biegunce i wymiotach...

2. Unikamy żywności przetworzonej - jasne, że każdą z nas może najść chęć na hot-doga ze stacji benzynowej, ale na co dzień warto jeść posiłki przygotowane w domu z naturalnych składników. Bardziej wartościowy jest sos do makaronu przygotowany w domu "na świeżo" niż ten ze słoika 😉 tak samo ze słodyczami, lepiej zjeść kawałek domowego ciasta drożdżowego z owocami niż Kinder Bueno 😁 warto wybierać dobrej jakości pełnoziarniste pieczywo zamiast jasnej buły (chociaż czasami dobra buła nie jest zła, szczególnie, jeśli ciężko na żołądku 😅)

3. Urozmaicenie - czasem na początku ciąży mamy fazę na jeden produkt (pomidory, jabłka, ogórki kiszone czy jakieś konkretne cukierki 😜 ) jest to normalne, póki jemy też inne produkty, szczególnie pełnoziarniste kasze, pieczywo, warzywa, owoce, mleczne produkty lub ich zamienniki, jaja gotowane itd.

Jemy dla dwojga, a nie ZA DWOJE 😉 żeby na koniec ciąży nie obudzić się z wynikiem +30 kg, bo ciężko później się tego pozbyć 😅

...I oczywiście kwas foliowy od początku ciąży, a najlepiej sporo przed 🙃 myślę, że tego nie trzeba żadnej kobiecie tutaj na forum przypominać 😁

Mam nadzieję, że o to mniej więcej chodziło 🙂 ❤ dobrej nocy, Dziewczyny!
A co np z takimi serami feta z Mlekovity abo z mozarellą? Można je jeść? Nie ukrywam że do tego to mnie strasznie ciągnie 🙈

Dawaj spróbujemy :)
Lekarz mi napisał że mam przyjmować leki, które brałam wcześniej w schemacie 1,5 tabl - 1,5 tabl - 1 tabl itd. Wszystko super, tylko że wcześniej miałam 100 ug- 75 ug itd.
Z racji tego, że jeden schemat jest na 2 dni, drugi na 3 dni, policzyłam dawkę dla 6 dni. Wczesniej moja "całość" to 6, teraz ma być 8(1,5+1,5+1+1,5+1,5+1). Policzyłam że w ciągu 6 dni przyjmowałam 525ug. Metoda krzyżowa teraz powinnam przyjmować 525×8÷6=700 ug na 6 dni. Z racji tego, że nie będę dzielić tabletek z użyciem wagi laboratoryjnej wychodzi, że powinnam brać 100+100+150+100+100+150=700
Dobrze myślę?

No pewnie 🙂 Postaram się krótko 😁
Myślę, że w żywieniu w ciąży są 3 takie najważniejsze punkty, o których dobrze pamiętać.

1. Higiena potraw - dokładnie myjemy warzywa i owoce, nie jemy surowego mięsa, ryb i jajek, tych produktów z niepasteryzowanego mleka... Oczywiście nie jemy "podejrzanych" produktów, wędlin, które leżą od tygodnia w lodówce itp. - to zdecydowanie zmniejsza ryzyko potencjalnego zatrucia pokarmowego, które w ciąży niestety może się nie skończyć na biegunce i wymiotach...

2. Unikamy żywności przetworzonej - jasne, że każdą z nas może najść chęć na hot-doga ze stacji benzynowej, ale na co dzień warto jeść posiłki przygotowane w domu z naturalnych składników. Bardziej wartościowy jest sos do makaronu przygotowany w domu "na świeżo" niż ten ze słoika 😉 tak samo ze słodyczami, lepiej zjeść kawałek domowego ciasta drożdżowego z owocami niż Kinder Bueno 😁 warto wybierać dobrej jakości pełnoziarniste pieczywo zamiast jasnej buły (chociaż czasami dobra buła nie jest zła, szczególnie, jeśli ciężko na żołądku 😅)

3. Urozmaicenie - czasem na początku ciąży mamy fazę na jeden produkt (pomidory, jabłka, ogórki kiszone czy jakieś konkretne cukierki 😜 ) jest to normalne, póki jemy też inne produkty, szczególnie pełnoziarniste kasze, pieczywo, warzywa, owoce, mleczne produkty lub ich zamienniki, jaja gotowane itd.

Jemy dla dwojga, a nie ZA DWOJE 😉 żeby na koniec ciąży nie obudzić się z wynikiem +30 kg, bo ciężko później się tego pozbyć 😅

...I oczywiście kwas foliowy od początku ciąży, a najlepiej sporo przed 🙃 myślę, że tego nie trzeba żadnej kobiecie tutaj na forum przypominać 😁

Mam nadzieję, że o to mniej więcej chodziło 🙂 ❤ dobrej nocy, Dziewczyny!
PataJe dziękujemy za wskazówki! ❤️A ja mam taki problem z apetytem ze muszę się zmusić żeby cokolwiek zjeść a jem jak jakaś myszka bo mi później niedobrze😭 ma któraś tak w 5/6tygodniu? Lekarze mówią mi, ze to jest normalne, tylko jeden był ze nie 😂

A co do jajek! Dziewczyny jakie jajka możemy jeść? Tylko gotowane? 🤔

Oj współczuję... miałam nadzieję, że może to badanie moczu coś wyjaśni...
A co szpitala - nie wiem jakie leki można, a jakie nie, ale lekarze jednak wiedzą, więc myślę, że jeśli poinformujesz o swoim stanie, nie powinni podawać Ci nic, co zagroziłoby dziecku, jeżeli nie będzie to absolutnie konieczne do ratowania Twojego życia.
tez miałam taka nadzieje.. No ale nic, wszystko będzie dobrze! 🙏🏼

W ciąży w niektórych przypadkach zalecane jest branie Acardu, nie zwykłej aspiryny. Na pewno wszystko wyjaśnią podczas wizyty. Ja brałam Acard w pierwszej ciąży na lepsze przepływy i wszystko było ok.
właśnie nic mi nie chciał powiedzieć dopóki nie zbada mnie hematolog wiec słowem „aspiryna” mnie delikatnie przeraził 😩 dziękuje, ze mi o tym napisałaś! Teraz jestem znacznie spokojniejsza!

reklama
Lekarz mi napisał że mam przyjmować leki, które brałam wcześniej w schemacie 1,5 tabl - 1,5 tabl - 1 tabl itd. Wszystko super, tylko że wcześniej miałam 100 ug- 75 ug itd.
Z racji tego, że jeden schemat jest na 2 dni, drugi na 3 dni, policzyłam dawkę dla 6 dni. Wczesniej moja "całość" to 6, teraz ma być 8(1,5+1,5+1+1,5+1,5+1). Policzyłam że w ciągu 6 dni przyjmowałam 525ug. Metoda krzyżowa teraz powinnam przyjmować 525×8÷6=700 ug na 6 dni. Z racji tego, że nie będę dzielić tabletek z użyciem wagi laboratoryjnej wychodzi, że powinnam brać 100+100+150+100+100+150=700
Dobrze myślę?
Z obliczenia proporcji rzeczywiście wychodzi tak jak piszesz, ale ja bym dla pewności dopytała lekarza, czy na pewno to miał na myśli... Jak lubi zagadki, to niech też się pogłowi 🤣

Ja biorę obecnie Letrox 75, w poprzedniej ciąży musiałam przejść na 100. Zobaczymy, co teraz lekarz mi powie.

Do góry