futrzakowa
yea! to ja!
wszelkie kluchy są pyszne
i ja się nimi będę zapychać do końca moich dni
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.

za to moja babcia, typowo wiejska kobieta, też ma warzywa w ogródku, to zawsze przyjedzie, zbiera te ślimaki, przeklina i w rękach zgniata. Co ja przeżyłam jak to zobaczyłam haha głupia jestem, wiem 
za cholerę nie wzięłabym do reki
Ewi, miałaś może fitopatologię z nieżyjącą już prof. PiętąKoncia ja pamietam czasy jak zbierałam stonkę ziemniaczaną do słoika a później ją topiliśmyślimaczki zawsze można wyzbierać i wyrzucić sąsiadowi na pole haha
? Za stonkę to by Cię pochwaliła
ale ślimaki to już nie
- my tak z zepsutymi ziemniakami robiliśmy

- aby dalej od swojego pola
;-)

.ja się stonek ziemniaczanych zawsze bałam ! a fuuuuuuuuuuuuuj!za cholerę nie wzięłabym do reki
![]()
wyprowadzę się do lasu ... założę swój ogródek ... i wtedy chyba będzie ok![]()
dlatego nie podniecam sie tak tym wszystkim bo to nie ma sensu zyje normalnie i już
dzis na obiad wymysliłam sobie roladki wieprzowe z ciemnym sosikiem i ziemniaki + surówka juz mi burczy hahaha
[Sposoby na ślimaki
Ślimaki z muszlą można łatwo zebrać z roślin do naczynia i wypuścić z dala od ogrodu. Ślimaki nagie w dzień są ukryte. Jeżeli chcemy wyłapywać je i niszczyć, musimy zwabiać je w jedno miejsce. W tym celu wykłada się na mokrą glebę wilgotne szmaty, deski, papę, liście łopianu lub kapusty, pod którymi te lubiące wilgoć zwierzęta kryją się w ciągu dnia. Można wykładać przynęty pokarmowe: pokrojoną marchew lub jabłka, przepołowione ziemniaki, plastry buraków. Jako roślinę-pułapkę można posadzić bieluń dziędzierzawę, który przywabia ślimaki. Można też w ziemi umieścić plastikowe kubeczki lub talerzyki wypełnione piwem. Ślimaki, które bardzo lubią piwo, zwabione – po prostu wpadają do tych pułapek.