Witajcie - zaraz idę do przychodni oddać mocz i pobrać krew po glukozie 50. W końcu poczytałam w internecie jak to jest z tą glukozą, czemu jedna ginka każe mi robić 50, a druga 75. Okazuje się, że nie powinno się od razu zlecać glukozy 75, dopiero jak wyjdzie źle glukoza na czczo lub badanie przesiewowe glukozy 50:
"zalecenia towarzystwa diabetologicznego
1.Wykonanie u wszystkich ciężarnych, w czasie pierwszej w ciąży wizyty u lekarza, oznaczenia stężenia glukozy we krwi na czczo.
Jeżeli stężenie glukozy w surowicy krwi żylnej na czczo będzie równe lub wyższe od 105 mg/dl (5,8 mmol/l) należy wykonać test diagnostyczny z doustnym obciążeniem 75 g glukozy zgodnie z kryteriami Światowej Organizacji Zdrowia.
Ciężarne z cukrzycą należy skierować do regionalnego ośrodka diabetologiczno-położniczego.
2.Między 24 a 28 tygodniem ciąży wykonanie u wszystkich ciężarnych testu przesiewu z doustnym obciążeniem 50 g glukozy i oznaczeniem w 60 minucie stężenia glukozy we krwi. Test przesiewu może być wykonany bez względu na porę doby i czas od ostatniego posiłku.
Jeżeli stężenie glukozy w surowicy krwi żylnej w 60 minucie testu będzie równe lub wyższe od 140 mg/dl (7,8 mmol/l), ale niższe od 180 mg/dl (19,0 mmol/l). należy wykonać test diagnostyczny z doustnym obciążeniem 75 g glukozy."
Nika, zgadzam się z dziewczynami, że nikt nie chciał Ci sprawić przykrości, a wręcz przeciwnie - pomóc w gorszych chwilach, które są udziałem każdej z nas.