reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Menu naszych dzieci

reklama
my tez mamy w planach jutro miesko spróbowac,bo tylko taka zupka nam w domku została,a ja uziemiona jestem
no mój dziś zajechał do rossmanna i nakupował obiadków z babydream a mnie aż zgieło jak zobaczyła:szok: sphagetti bolognese i inne z kurczakiem, indykiem...i na każdym napis po 4 m-cu!:szok:

aneczka a Ty podajesz ten koper włoski dla dzieci tzn np firmy hipp czy taki zwykły w woreczkach co jest...? bo chyba podam Zosi bo ostatnio ma problemy ze zrobieniem kupki.. pewnie przez te stałe posiłki.. niby robi ale mniej niż wcześniej i takie gęste.. a nastęka się przy tym że hoho :baffled:
Reksio ja bym z tym koprem uważała. Podawałam małej po 1 m-cu życia jak miała kolki i uczyła się trawić. Potem przestałam, bo zaburzał mi laktacje. Wczoraj będąc u mamy zrobiłam jej z takiej próbki którą dostałam, bo u mamy strasznie ciepło było. Ma po nim straszne wiatry i tak sobie myślę, że może od tego ona dzisiaj taka niespokojna?
No chodzi mi o to żebyś nie spróbowała w jednym dniu i mięska i herbatki, bo potem nie będziesz wiedziała od czego brzuszek boli.

a ten przysmak na dobranoc z hippa to mogę dać normalnie w dzień? chyba nie będzie żadnej różnicy? :baffled:

Ja również podaję w ciągu dnia.

A może samej np. pierś z kurczaka ugotować albo rybę? Jak wy robicie albo będzie robić?

Na razie kupuje gotowe słoiczki i w gotowanie się nie bawie.
Jeśli będę gotowała kiedyś małej, to na pewno z początku nie wrzuce jej piersi z kurczaka ze sklepu. Boje się, że za bardzo nafaszerowana jest :sorry2::dry:

dziewczyny czy Wasze pociechy piją soczki? Karolinka za chiny nie chce, kwasi sie pluje brrrr, a może macie jakieś herbatki wypróbowane?:sorry2:

Moja Martyna na początku nawet piła chętnie soczki, ale odkąd butelka jest ble i wszystko jemy łyżeczką i soczki z butelki nie przechodzą. Niekapka już mam, ale kupiłam ze smoczkiem, a ustników dostac nie umie :-(

A czy można niekapka nie kupować??
Bo ja soczki i herbatki podaję ze zwykłej butelki :tak:
A skoro mleka ani kaszek nie podaje się z niekapka to po co on w ogóle jest?? :confused:
Wiem, może i głupie pytania zadaję ale ja naprawdę nie wiem :baffled:

Karincia, spotkaniu o jedzonku w przychodni dostalam ulotke na temat kubkow+ odnosnie dbania o zeby i w niej tez o kubkach
Tlumacze:

1. Mozesz zaczac dawac dziecku pic z kubka kiedy ma juz 6 miesiecy,
2. Kubek bez lejka jest lepszy poniewaz zmusz twoje dziecko do rozwijania nawyku saczenia kiedy pije. Jesli uzywany jest niekapek to bez zaworka
3. Twoim celem powinno byc nauczyc dziecko do jego 1 urodzin picia z kubka a nie z butelki. To chroni zeby, pomaga ustabilizowac prawidlowe sposoby jedzenia(tzn, jedzenie lyzeczka a nie butla), pomaga to ominac problemy z mowieniem.
4. Picie powinno byc dodawane do posilkow a nie dawane okazjonalnie. Za duzo picia zmiejsza apetyt dziecka i powoduje zwracanie jedzenia, ulewanie, poniewaz dziecko czuje sie przepelnione.
5. W pierwszych miesiacach zycia dziecko ma naturalny odruch ssania. Ssanie piersi, butelki, smoka jest dla niech bardzo komfortowe, ale kiedy dziecko zaczyna rosnac potrzebuje uczyc sie wielu roznych rochow ust, szczeki po to by mowic i jesc prawidlowo. Kiedy zaczniesz wprowadzac kubeczek powinnas redukowac uzywanie butelki i smoczka. Zaczac wyciagac smoczek kiedy to mozliwe w ciagu dnia. Przeznaczajac go na zasypianie i wyciagnac tak szybko jak dziecko zasnie.

NASTEPNA ULOTKA
tytul. Szczesliwy i zdrowy usmiech(smoczki, butelki i kubki)- przepisze tylko o kubkach
Napoje zawierajace cukier i kawas jak soki owocowe dla dzieci dawane czesto powoduja choroby zebow w szczegolnosci kiedy dawane sa w butelce.
Wypicie soku z butli zajmuje wiecej czasu, wiec cukier dluzej pozostaje na zebach przez co wzrasta zagrozenie choroby zebow. Nie dawaj sokow przed spaniem i w trakcie spania. Jesli jest spragnione dawaj wode.

Karincia ja osobiście uważam, że niekapek jest po to żeby dziecko nie nie upaprało. Szczególnie jeśli już pije samo i trzyma kubek w łapkach :)

Dałam dziś mojej marudzie mus z Bobovity BoboVita - Zawsze z Tobą, Mamo! opakowanie pocztą) i mała aż się rwała. Jeszcze nic jej tak nie smakowało.

Zastanawiałam się czy kupić to mojej Martynie, ale stwierdziłam, ze nie wiem czy jeść to bedzie, a drogie to cholerstwo.

Ale po takiej reklamie jednak się skusze ;-):tak::-D

nam na zatwardzenia a własciwie to na taką gęstszą kupke która pojawila się po wprowadzeniu stałych pokarmów pomogło pare łyżeczek śliwki z bobovity. Odkad Zosia je zjadła kupka jest taka jak na samym mleczku. Również zauważyłam, że sok w którym jest marchew, u mojej Zosi zageszcza kupe.

reklama
Karincia, tak jak dziewczyny napisały, niekapek służy do nauki picia z kubka - do ukończenia pierwszego roku dziecko powinno odzwyczaić się od butli. Jak Ci ładnie pije z butelki to na razie nie masz potrzeby kupowania niekapka:tak: Mój nie chciał butli, więc próbujemy z niekapkiem - trochę lepiej mu idzie, ale też bez rewelacji. Ale wole go nie uczyć do butli bo moja Juśka do 18 miesiąca piła z butli i straszny kłopot mieliśmy żeby ją odzwyczaić...

Do góry