reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Royanna pewnie , że to postęp :) gratulacje :)
Kasiula własnie tez wszedzie mówia zeby nie podgrzewac mleka ,j jedzonka dla dzieci w mikrofali, poniewaz zabijane zostaja wartosci odzywcze i cenne skladniki a tu taka propozycja ? hmm dziwne..

Laurana powiem szczerze , ze jezeli chodzi o gluten to mam juz metlik w głowie . zgłupiałam od natłoku i sprzecznosci informacji.
Postanowiłam wiec zdac sie na moja pediatre , z która widze sie 18 maja..

reklama
Cześć... z racji tego,że mamy dzieci w takim samym wieku chciałabym zapytać Was czy zaczynacie podawać gluten teraz czy jednak w 10 miesiącu? Mój synek jest refluksowym dzieckiem, z zaparciami i zdarza się reagować alergią na nowe produkty...wczoraj podałam kaszę mannę,ale od wieczora synek strasznie stękał i chyba bolał go brzuszek:(

Słyszałam opinie lekarską,że tak naprawdę nasze dzieci to króliki doświadczalne,bo nie ma jeszcze wszystkich badań na temat wprowadzania glutenu tak wcześnie...

mysle ze nasze mamy i babcie wczesniej wprowadzaly gluten niz my teraz, moja mama dawala nam skorke od chleba juz od 4 miesiaca i nawet jak sie jesj zapytalam kiedy mi podawala gluten to sie pytala co to jest :))) Chyba tak sie nie zwracalo na to uwagi jak teraz. Ale moja pediatra kaze jeszcze poczekac, jak bede wiedzial kiedy wprowadzamy to dam ci znac

Cześć... z racji tego,że mamy dzieci w takim samym wieku chciałabym zapytać Was czy zaczynacie podawać gluten teraz czy jednak w 10 miesiącu? Mój synek jest refluksowym dzieckiem, z zaparciami i zdarza się reagować alergią na nowe produkty...wczoraj podałam kaszę mannę,ale od wieczora synek strasznie stękał i chyba bolał go brzuszek:(

Słyszałam opinie lekarską,że tak naprawdę nasze dzieci to króliki doświadczalne,bo nie ma jeszcze wszystkich badań na temat wprowadzania glutenu tak wcześnie...
Laurana, ja czekam z glutenem do 9-10 miesiaca. Bo moj maly to alergik, nie chce go obciazac. Nasza dr nic na ten temat nie mowila, wreczyla mi tylko broszury i powiedziala, ze moge je przejrzec ;)

No właśnie ja chyba po wczorajszych dolegliwościach poczekam do 10 miesiąca....może spróbuję podać jeszcze za kilka dni...nie wiem, zobaczę. Mój lekarz nie interesuje się rozszerzaniem diety....stwierdził,że w internecie mogę odszukać potrzebne informacje:szok:

Ja od poczatku nie sugerowalam sie lekarzami przy jednym i drugim synku, albo wlasciwie to oni nie wtracali sie za mocno. Pytali w odpowiednim czasie czy juz cos wprowadzam itd.
Jest duzo informacji na ten tenat, niektore sprzeczne niestety, i mysle, ze to kazda z nas, mamusia, intuicyjnie bedzie wiedziala co kiedy i jak podac dziecku. Jedne zaczynaja od kleikow, kaszek, inne od deserkow jeszcze inne od zupek, dan, i wlasciwie kazda ma racje :)

No właśnie ja chyba po wczorajszych dolegliwościach poczekam do 10 miesiąca....może spróbuję podać jeszcze za kilka dni...nie wiem, zobaczę. Mój lekarz nie interesuje się rozszerzaniem diety....stwierdził,że w internecie mogę odszukać potrzebne informacje:szok:

podobnie jak u mnie :) no chociaż moja lekarka zapytała czy w rodzinie były alergie, ale finalnie wręczyła mi ulotkę HIPPa.
I miedzy innymi dlatego niestety nie ufam lekarzom - bo każdy ma inną opinię na każdy temat :/.

Pytanie: dziewczyny jaką wodę podajecie maluchom? Bo ja wyczytałam wczoraj że nawet taką mineralną z atestem (Nałęczowiankę czy Żywiec) trzeba przegotować. Przegotowujecie ?

(...)
Pytanie: dziewczyny jaką wodę podajecie maluchom? Bo ja wyczytałam wczoraj że nawet taką mineralną z atestem (Nałęczowiankę czy Żywiec) trzeba przegotować. Przegotowujecie ?
Ja jeszcze nie podawalam zadnej, ale jak zaczne to bez gotowania. Jak Macius byl malutki i jemu chcialam przegootowana dac, to wytracila sie mineraly, byl jakis bialy osad i wygladala malo apetycznie, wiec bede teraz podawac niegotowana.

(...)

Ja podaje zywca niegotowanego.
Juz dosyc dlugi czas, malemu nic nie jest, lubi pic sama wode, wiec chyba jest ok ;]

przegotować trzeba wszystkie wody, które nie są dla niemowląt....te specjalne dla niemowląt jak np. Mama i ja nadają się do picia bez przegotowania:) U nas nie sprawdził się ani Żywiec, ani Primavera....synek strasznie wymiotował po nich...dopiero specjalna woda dla niemowląt...

reklama
Pytanie:[/B] dziewczyny jaką wodę podajecie maluchom? Bo ja wyczytałam wczoraj że nawet taką mineralną z atestem (Nałęczowiankę czy Żywiec) trzeba przegotować. Przegotowujecie ?

U nas w UK po 6tym m-cu podaje sie wode kranowa (nie koniecznie przegotowana), a gotuje sie przed 6tym m-cem:p Tutaj wszystko jest inaczej, ale woda czystsza to fakt, bo nawet w restauracjach podaje sie ludziom kranowke:)

To prawda, ze nie ma wynikow takich badan, juz o tym rozmawialysmy wiele razy zreszta. Moje dziecko tez ma refluks i wciaz ulewa, z kupami nie bylo problemow, jest tez wczesniakiem, nie robilam ekspozycji na gluten, bede podawac w 10tym m-cu, zreszta tutaj w UK te normy nie obowiazuja.

Do góry