reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

Renata u nas tez na naszej wewsiorce nie odsniezaja.. a jak to zrobia to tylko odsnieza tak jakby jeden pas ze 2 auta sie nie mina i jak jedzie cos z naprzeciw to trzeba wjezdzac w te zaspy..;/ lub mja sie blisko siebie i urywac sobie lusterka, jak kto woli;))
Anula kurcze nie zazdroszcze ci.. takie nocki nie przespane.. ale faktycznie moze byc od tego ze on juz przywykł do tego ze sie wstaje w nocy.. a jak on sie budzi to co robi? pewnie kazdego dnia chodzisz nie wyspana.. masakra..

Ide zaraz robic moja zapiekaneczke;) a pozniej rogaliczki;)

reklama
Aniula-szczerze mówiąc nie mam pomysłu ale mam książkę super niani tam jakiś sposób na takie coś jest poczytać i napisze tobie może akurat pomoże

Magda przez jakis czas sama wstawalam ale wysiadalam, gdy maly sie bawil siadalam na fotelu i zasypialam, teraz na zmiane wstajemy z Ł. Gdy sie budzi, wstaje w lozeczku i probuje wyjsc niekiedy prawie wyskoczy, jest wesoly i chetny do zabawy pomimo ze jest ciemno bo nie zapalam swiatla. Zjdalabym takiego rogalika do kawy, dzis kupilam sobie paczka z bita smietana ale Bartek gdy zobaczyl zjadl mi calego:-p
Happy, bylabym wdzieczna

anula przerabane... kiedys mu pewnie przejdzie, ale kiedy??

wybaczcie dziewczyny ze sie nie odzywam, ale czuje sie jak slon, mam mase roboty przy malej i zero czasu dla siebie...

Technika kontrolowanego płaczu

• Dziecko budzi się o trzeciej w nocy. Z początku delikatnie kwili, ale płacz wkrótce zmienia się w głośny protest.
  • Pozostawcie płaczące dziecko na okres, który jest według was odpowiedni, kierując się następującymi wskazówkami; przeciętni rodzice- 5 minut, twardzi-10 minut, wrażliwi-2minuty, bardzo wrażliwi -1 minuta. Czas, przez jaki pozwolicie dziecku płakać , zależy od waszej tolerancji i tego, jak bardzo jest zdenerwowane. Nie możecie pozwolić na to, aby wpadło w histerie albo zaczęło się bać.
  • Po upłynięciu wyznaczonego czasu idźcie do pokoju dziecka, bierzcie je na ręce, tulcie i uspokajajcie. Czasami możecie też pogłaskać malucha leżącego w łóżeczku bez podnoszenia go, co jest lepszą metodą.
  • Kiedy głośny, rozrastający płacz przechodzi w szloch a następnie pociąganie nosem, jest to sygnał, aby położyć dziecko z powrotem i zdecydowanie wyjść. Dziecko będzie zaskoczone, że mieliście czelność wyjść. Szybko wyrazi protest i znów zacznie płakać.
  • Teraz pozwólcie mu płakać 2 minuty dłużej niż poprzednio, na przykład 7minut= 5+2 minuty( albo 10+2 minuty, 2+2 minuty,1+2 minuty).
  • Po upłynięciu tego czasu wróćcie do pokoju dziecięcego, weźcie malucha, utulcie, mówcie do niego i pocieszajcie. W momencie, w którym płacz zostanie opanowany, połóżcie go do łóżeczka i szybko wyjdźcie.
  • Ponownie wydłużcie okres płaczu o 2 minuty. Następnie uspokójcie malucha i powtarzajcie cały proces, za każdym razem wydłużając okres płaczu
  • Bądźcie niezwykle stanowczy i powtarzajcie cały proces tak długo, aż dziecko przestanie płakać i, miejmy nadzieje, zaśnie. Kiedy to nastąpi, wróćcie do łóżka i postarajcie się odpocząć.
  • Jeżeli znów się obudzi , jeszcze raz bądźcie stanowczy. Zacznijcie zdecydowanie od początku, pozwalając mu płakać przez najkrótszy okres ,a następnie wydłużajcie go za każdym razem o 2 minuty.
  • Postępujcie tak samo następnie nocy i następnej. bez względu na to co wydarzy się pierwszej nocy, aby osiągnąć sukces, musicie być konsekwentni przez kolejne.

Aniula- to jedyne co mam źrudło to książka ,,Poskramianie małego dziecka,,- Christopher Green.
Mam szczerą nadzieje że sie przyda:)

hallo gdzie są wszyscy?

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry