reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

reklama
Witam ;-) a ja od wczoraj mam katar i strasznie boli mnie gardlo :baffled: ktora to mnie zarazila ? :-p:-D
wczoraj wybralam wyniki i znowu za niski mam INR :dry: wiec znowu zwiekszylam dawke na 2 tabletki :blink:

Asiowo no to super ze tak dlugo spala ;-):-)

netgirl mi sie wydaje tak samo co pisala Mikusa :tak: pewnie musiala sie skaleczyc paznokciem albo jakas grzechotka !!

Femme oj to nie zaciekawe wiesci ale trzeba wierzyc ze wszystko bedzie dobrze ;-) u mnie bylo 99% ze Ala bedzie chora (wada serca i oczy) i nawet juz do tego sie przyzwyczajalam a pare dni przed porodem zrobili mi usg to lekarka powiedziala mi ze oczy sa dziwnie ulozone _takjakby jedno bylo wyzej a drugie nizej i bardziej kolo nosa:szok::baffled::-( wtedy to juz wogole stracilam nadzieje a tu sie okazalo ze Ala zdrowiutka :happy2:
Ala tydzien przed porodem wazyla 2800 wedlug usg a jak sie urodzila to wazyla 3340 !! wiec nie wiem jakim sposobem tak szybko przytyla :-D
A i ja nie mialam znieczulenia podczas porodu - poprostu zapomnieli mi dac :-D

Iwon gratuluje nowych zabkow ;-):tak::-)

Ja teraz uciekam bo ALa wlewa ferbate do kubeczka z baniek mydlanych i chce puszczac banki :sorry2::-D:-D:-D

Ostatnia edycja:
Witajcie z ranca!:-)
Ja dzis wstalam troche zakatarzona!ale czuje sie ok!Zaraz lece do karbowki pozalatwiac bo potem ma przyjsc facet od gazowego-piec ustawic!
polnaN zabki to pogratuluj Filipkowi Iwoneeczki!:-p;-):-DAdi ma jusz komplet!
ona mika ale Alanek malenki i slodziutki!Tez juz bym chciala miec przy sobie takie maklenstwo!Choc Adi to by wolal takie juz w swoim wieku zeby do zabawy i psot byl kompan!Ale sam tez sobie dobrze radzi w psoceniu!;-):sorry2::-D
Asiowo to moglas choc sie wyspac!grzeczna masz corke tylko tak dalej:tak:
Ciekawe jak Sheeppy?:sorry2:
zmykam i do pozniej

Lusesita UPS :szok: to wszystko przez ten katar :dry::-D

A ja wlasnie odebral portfel brata bo ponoc zgubil go wczoraj w Rzeszowie:no: wiec zadzownilam do Niego i mu mowie ze jest tylko prawko i pare drobnych a On mi mowi ze byla tam jeszcze karta do bankomatu :wściekła/y:
normalnie IDIOTA , On chce czekac i pojechac po pracy do banku zablokowac Ja a powinien jeszcze wczoraj zadzownic zeby zablokowali :sorry2::no:

A ja sie zastanawiam co u Kasi ? :sorry2:

POLNA moze to ja cie zarazilam boo mam to samo..... kurde tylko teraz choroby mi trzeba :( brat faktycznie troche nierozwazny, zablokowac trzeba od razu bo kto wie, w czyje lapska poleciala ta karta. A JA DZISIAJ CHYBA ROZWALE MOJA SKARBONKE, MUSZE JECHAC NAKUPOWAC ROZNE RZECZY DLA DZIECKA.

Olenka no wlasnie nie wiem ktora z Was mnie zarazila :-p:-p:-p
a to masz u siebie jakas obnizke ze chcesz kupowac ubranka na roczek ?
a co do brata to On nikomu nie powiedzial ze go zgubil :sorry2:twierdzi ze ja pinu nie mial zapisanego ale wlasnie nie wiadomo kto dorwal sie do Jego karty :sorry2::no:

uciekam z Ala do sklepu !!

Dzień dobry :-)

A ja i tak jestem za porodem w wodzie :-p wiem że w wodzie będę się dobrze czuła :-)

POLNA - jej ... ja po takich wieściach to nie wiem co bym zrobiła ... masakra :szok: dobrze że wszystko dobrze się skończyło i masz śliczną zdrową córeczkę :-)

A co do choroby to mnie wczoraj tak coś chwyciło ... miałam zrobić Kubie obiadek na dzień chłopaka i ogólnie być na każde jego życzenie a tu dupa rozłożyło mnie i to on się ciągle pytał czy czegoś nie potrzebuje ,..:-/ ale się przespałam i przeszło :-)

OLENKA - ja na szczęście zakupy mam już za sobą :-) jak będziesz po to napisz co kupiłaś porównamy czy mamy to samo :-p

Ogólnie to sobie pomyślałam że mógł by być taki osobny wątek z rzeczami potrzebnymi do szpitala na 1 miesiąc życia itp. ?

reklama
ALBOI NIE PATRZCIE NA POSTA WYZEJ.... CHCIALAM ZMIENIC ALE NIEMOGE::::::::zanim pojade na zakupy, powiedzcie mi co musze kupic z tej listy??? obecne mamy pomozcie mi... bo niechce czegos kupic nadarmo....tzn o ciuszki nie pytam bo wiemPierwsze ubranka • body z długim i krótkim rękawkiem - ok. 5. sztuk. • kaftaniki (z długim rękawem) zawiązywane z boku - od 4 do 6 sztuk • śpioszki - 3 sztuki • czapeczki - 2 cienkie i 1 cieplejsza • pajacyki - 2- 4 sztuki. Jest to jednoczęściowe ubranie wierzchnie (z długim rękawem), odpinane w pupie tak, aby do zmiany pieluszki nie trzeba go zdejmować. • cieplejsze pajacyki - ok. 2 sztuki • skarpetki - 2-3 sztuki. Zwróć uwagę, by nie miały obcisłych gumek. • sweterki lub bluzy zapinane z przodu - 2 sztuki • ciepły kombinezon, jeżeli dziecko urodzone jest jesienią lub zimą, albo cienki kombinezon bawełniany dla "letnich" maluchów Do zimowych spacerów potrzebować będziemy także: rękawiczek; ciepłego śpiworka; ciepłej czapki. Do letnich spacerów natomiast potrzebna jest cienka czapka z daszkiem. Rzeczy do spania, spacerów i werandowania dziecka • kocyki - 2 cienkie i 1 cieplejszy • poszewki na kocyki - 2- 3 sztuki • prześcieradełka -do wózka i łóżeczka (np. praktyczne frotte z gumkami) - 2-3 sztuki • śpiwór ciepły do wózka na zimę • ceratki do podłożenia pod prześcieradło - 2 sztuki • pieluszki bawełniane - praktyczne do używania jako prześcieradełko, do przykrycia dziecka, gdy jest ciepło, albo do osuszania ciałka po kąpieli. • pieluchy tetrowe - ich liczba zależna jest od tego, jaki sposób pieluchowania dziecka wybierasz. Jeżeli używać będziesz pieluch tetrowych, potrzebujesz ich ok. 60 sztuk (zakłada się je bowiem podwójnie). 30 kompletów daje Ci taki komfort, że nie musisz prać ich częściej niż raz na dwa dni. Jeżeli będziesz używać pieluszek jednorazowych, zaopatrz się w ok. 10 sztuk - będą przydatne do podłożenia jako prześcieradełko przy przewijaniu malucha lub do wycierania buzi. Kosmetyki i przybory toaletowe • nie perfumowane mydełko dla niemowląt Najlepiej żeby pH wynosiło ok.5,5. Zwróć uwagę, czy posiada atest PZH. • waciki (przydatne do przemywania oczu, okolic krocza) • gaziki • pałeczki do czyszczenia uszu i noska • myjki-2-3sztuki Nie używamy gąbki, ponieważ nie można jej zdezynfekować. • miękka szczotka - z naturalnego lub sztucznego włosia • nożyczki do paznokci (z zaokrąglonymi końcami) • środek do natłuszczania skóry dziecka - może być to oliwka do pielęgnacji niemowląt. Jeżeli dziecko ma tendencję do przesuszania się skóry, lepiej natłuszczać ją parafiną. Dobrze natłuszcza, a także działa odżywczo na skórę oliwka z oliwek (z pierwszego tłoczenia), jak również linomag w płynie. • tłusty krem do pupy - np. z dodatkiem cynku • bawełniana pielucha, a w późniejszym okresie ręcznik frotte do osuszania dziecka po kąpieli • niealergizujący proszek do prania (lub płatki mydlane) Sprzęty codziennego użytku • łóżeczko - zwróć uwagę, czy ma wyjmowane szczebelki (przyda się to w późniejszym okresie) i czy ma regulowaną głębokość. W pierwszym okresie życia noworodek może spać w koszyku. • wanienka plastikowa • termometr do mierzenia temperatury wody. • wózek głęboki - powinien zawierać wyjmowaną przenośną gondolkę, folię przeciwdeszczową oraz parasolkę. Najpraktyczniejszy jest wózek wielofunkcyjny, z którego można zrobić spacerówkę, gdy dziecko zacznie siedzieć. Ważne, by nie miał zbyt małych kółek - trudno go wtedy prowadzić. • nosidełko - przeznaczone do noszenia dziecka z przodu, ze sztywną podpórką pod plecy i głowę dziecka. • torba podręczna - będziesz w niej stale miała "zestaw SOS" do przewinięcia i ew. przebrania maluszka poza domem. • fotelik samochodowy spełniający parametry bezpieczeństwa. Apteczka • 70-procentowy spirytus do przemywania pępka (potrzebne będą też gaziki lub patyczki jednorazowe). • gencjana - roztwór wodny (pomocna przy pleśniawkach) oraz spirytusowy (do pielęgnacji pępka). • rumianek - do robienia naparów (przemywania oczek, narządów płciowych) lub dodawany do kąpieli (świetny w profilaktyce krzywicy; kąpiele z dodatkiem rumianku dostarczają dziecku również cennych witamin). • sól fizjologiczna - do płukania oczek w przypadku ropienia lub noska, gdyby zdarzył się katar. • maść nagietkowa - działa gojąco i regenerująco na skórę. Jest to maść pierwszej pomocy w razie pojawienia się wysypki. • paracetamol (w czopkach, dawka 50 lub 80 mg, lub w syropie). Preparat potrzebny w razie gorączki. Pamiętaj, że każda gorączka u noworodka jest bezwzględnym wskazaniem do kontaktu z lekarzem. • termometr lekarski

Do góry