Witam
Mam 3 i pół tygodniowego noworodka, córka jest karmiona głównie piersią i dokarmiana mm (butelka lub dwie dziennie), bo ma niskie przyrosty wagi na samej piersi. Nocami dość dobrze śpi, ok 20 zasypia i do 7-8 śpi, budzi się na karmienie co 2 lub 3 godziny, pije ok 15-20 min po czym idzie dalej spać w swojej dostawce. Natomiast za dnia jest dramat, drzemki jeśli już to max 30 min ale największy problem jest taki że ciągle płacze i nie wiem już dlaczego
oczywiście pierwszą myślą jest głód, ale czasem to nie jest takie oczywiste np. Jest karmiona z dwóch piersi aż przestanie chcieć (nawet po pół godziny z każdej), zasypia ja odkładam ją po czym albo leży 5 min u budzi się z wrzaskiem albo w ogóle nie zasypia tylko od razu wrzeszczy. Ok można pomyśleć że nie chciała być odłożona ale nie uspokaja się już w ogóle nawet jak ja wezmę przytulam bujam itd. Jedyne co pomaga na te ataki histerii to przystawienie do piersi. Czy to możliwe że ona jest wiecznie głodna pijąc z mojej piersi i stąd ten płacz? Po mleku modyfikowanym jest spokojna. Karmień jest więcej niż standardowe 8-12, całymi dniami nic nie robię tylko karmie albo śpię z nią na sobie bo nie daje się odlozyc. Nawet na spacer nie da się wyjść bo jest płacz. Nie mam już siły, codziennie płaczę i myślę czy nie przejść całkowicie na mm, wtedy przynajmniej będę wiedzieć czy się najada. Ale ciągle się waham, boję się czy nie będę żałować bo wiem że teraz jest okres stabilizacji laktacji i kiedys minie. Ale przetrwanie każdego kolejnego dnia z ciągłym jej płaczem i karmieniem to męka, chodzę wiecznie zestresowana i macierzyństwo w ogóle mnie nie cieszy.
Mam 3 i pół tygodniowego noworodka, córka jest karmiona głównie piersią i dokarmiana mm (butelka lub dwie dziennie), bo ma niskie przyrosty wagi na samej piersi. Nocami dość dobrze śpi, ok 20 zasypia i do 7-8 śpi, budzi się na karmienie co 2 lub 3 godziny, pije ok 15-20 min po czym idzie dalej spać w swojej dostawce. Natomiast za dnia jest dramat, drzemki jeśli już to max 30 min ale największy problem jest taki że ciągle płacze i nie wiem już dlaczego