reklama

nasza waga

a ja mam nieco nietypowy problem-za dużo i za szybko zrzuciłam:no::no::no:
Zawsze byłam drobna,żeby nie powiedzieć chuda,także chciałam aby mi trochę zostało...w ciągu 5 dni schudłam ponad 10kg.Na szczęście teraz waga stanęła na tej jakiej sobie życzyłam ale boje sie że jeszcze będę chudnąć...
Ahhh ta dieta karmiącej mamy:baffled:

reklama
dziewczyny a czy znacie może jakąś maść na rany?
Nie chciałabym żeby rana po cc była taka twarda i zgrubiała :-( może mozna ją czymś smarować i tym samym uelastycznić skórę wokół rany? :confused:

Jest taka maśc nazywa się Contractubex, maść na blizny. Nie wiem jednak czy można ją stosować? Ale w sumie jaki może mieć wpływ na dzidziusia, rzaden chyba?
Moja siostra stosowała tą maść po ugryzieniu przez psa i fajnie bo naprawdę mało widać jej te blizny.
Muszę jeszcze zapytać w aptece, czy na ranę po cesarce się nadaje.

Contractubex jest na recepte, wiec i tak musisz isc do lekarza, zeby spytac co i jak. Na swieze rany ja bym nie stosowala. Niech sie to dosyc dobrze zrosnie, a potem jak zacznie sie robic blizna, to mozna ją smarowac. Bez recepty mozna kupic masc Cepan, ale chyba ta na recepte jest lepsza.

Edit
Widze, w necie Contractubex mozna kupic bez recepty. Albo mi sie cos pokrecilo, albo kiedys byla na recepte, a teraz juz nie jest...w kazdym razie teraz bym jej nie stosowala. Troche trzeba poczekac.

Ostatnia edycja:
cepan jest ok nawet na rostępy;-)

Celinka czy wit D w mikrodawkach jest na receptę czy nie.. Bo u mnie kierowniczka miała mi zamowic -bo bez recepty a potem pracownica nie sprzedała bo na recepte...

A jak myslisz lepszy vigantol czy VitaD??

Ostatnia edycja:
Madzia z tego co sie orientuje, to VitaD jest bez recpety, tak samo jak VitaK, a witamina D w postaci kropli jest na recepte. Tego jestem na 99,9% pewna.
Vigantolu nie mam, wiec nie wiem. Tu chodzi raczej o smak i sposob dawkowania, tzn. jak odmierzasz krolpe,to latwo jest przedawkowac, a w tych ampulkach masz tyle, ile trzeba i ani kropli wiecej. Ja mam Devikap, ale moj Bartek bardzo nie lubi jego smaku i zastanawiam sie, czy nie kupic tego VitaD. To na pewno ma lepszy smak, bo jest dostosowane do dzieci i tego sie nie da przedawkowac.Podobno przedawkowanie wit. D moze powodowac silniejsze kolki u niemowląt.

Dzisiaj oglądalam program, w ktorym pediatra wypowiadal sie na temat podawania witamin u niemowląt. Mowil, ze o ile z wit. K mozna ostatecznie zrezygnowac, o tyle witamina D jest calkowicie niezbedna dla dzieci w naszej strefie klimatycznej, szczegolnie zimą, gdy jest malo slonca.

Ostatnia edycja:
kupiliśmy VitaD - kosztuje 17,84 za 30 kapsułek - czyli dawka miesięczna.
VitaK jest droższy - 35,00 za 30 kapsułek.

do kiedy podaje się witaminę D ?
bo w zaleceniach mam, że K do końca 3 miesiąca, a przy D mam napisane tylko, że od 15 doby życia, ale nie mam do kiedy.

========
są bez recepty

Słuchajcie, a karmiąc mieszanką też podajemy wit.D, bo ja jestem trochę wygłupiona. Na opakowaniu mleka jest, że jest 1, 2ugna 100 ml., czyli w ciągu dnia dostaje ok. 7, 2 ug witD w mleku. jak przeczytałam, konsekwencje przedawkowania na Devikapie to myślałam, że odpłynę...przy czym tam jest inna jednostka i nie wiem, jak to traktować...

reklama
witamine D podajemy niezaleznie od sposobu karmienia a zima w szczególnosci poniewaz brak słonca uniemozliwia produkcje własnej... kazdy niezaleznie od wieku powinien wystawiac sie na działanie pronieni słonecznych przez 20 min dziennie aby zabezpieczyc organizm w odpowiednia dawke wit D nirzbednej dla prawidłowego funkcjonowania kośca

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry