Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
ja chyba jestem jakas nie tegesWklejam 2 tabelki. Pierwsza z nich pokazuje masę ciała dziecka druga centymetry. Na tej drug położna zaznacza ile dziecko mierzy. Ja na tej podstawie liczę kratki na tej która pokazuje masę ciała. Mojej koleżance się sprawdziło, sprawdzała u mnie w książce no i rzeczywiście urodziła 4 kg dziecko. Dlatego ta metoda wydaje mi się bardziej wiarygodna.
Niestety nie wiem jak one mierzą ten brzuch, z tego co zauważyłam to położna najpierw naciska na brzuch czyli sprawdza gdzie zaczyna się główka lub pupka dzidzi i mierzy do spojenia łonowego. Można spróbować takiego mierzenia w domu, tylko trzeba by było narysować taką tabelkę, bo szczególnie patrzy się na centyle.
Spróbujcie. Ja teraz za każdym razem jak wracam od położnej sprawdzam w książce wagę, to ciekawe![]()
To normalna tabelka. Powodzenia jutro na wadze ;-)Dla ułatwienia - tutaj: https://www.babyboom.pl/forum/styczen-2009-f240/nasza-waga-17021/index72.html#post2873632Emiliam, gdzie te tabelki??
Miloku, na pierwszej tabelce masz wagę, na drugiej wzrost. Można sprawdzać tak, jak pisała Celinka, albo takim tokiem myślenia: skoro masz 31 tydzień i chcesz sprawdzić wzrost 31cm, to odpalasz drugą z tabelek. Jak pisała Celinka, rysujesz sobie pionową linię tam, gdzie na osi poziomej wypada 31 tydzień, a poziomą tam, gdzie na osi pionowej wypada 31cm.31 tydzien 31 cm nio i jak mam to sprawdzic na tabelce????
Celinka, nie pisz tak, bo mi wychodzi, że wagowo moja malutka ma wagę poza przedziałem, w którym "można".Jak zrobisz tak samo, tylko z liniami przerywanymi, to Ci wyjdzie przedzial tygodni, w ktorym mozna miec 31cm.
Celinka, obyś miała rację!!! :-):-)Melulu mozna, ale nie trzeba ;-)Zdaje mi sie, ze u Ciebie lekarz po prostu troche zawyzyl wyniki na USG :-)