Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
To prawda, nie ma co się tak sugerować wagą z usg. Mojej koleżance na usg, tuż przed porodem, powiedzieli, że dziecko będzie miało nie więcej niż 3,5 kg. Natomiast położna podczas badania, powiedziała, że się z tym nie zgadza i że dziecko będzie miało 4kg. No i miała rację. Nie wiem, jak jest w Polsce, ale tutaj od 28 tygodnia położna mierzy brzuch. Ja w domu mam książkę "Nasze Dziecko", może któraś z Was też ma. Tam jest taka tabela. Według tego co położna mi wymierza ja sprawdzam na tamtej tabeli z książki i wiem mniej więcej ile dziecko waży. Jeżeli chcecie mogę zrobić zdjęcie i wkleić na forum.
mnie tez co 3 tygodnie mierzą brzuszek i moja polozna powiedziala,ze mam idealny brzuch tzn cm=tygodnie ciazy
Ja o mierzeniu brzuszka też nie słyszałam i nikt mi tego nie proponował.
Natomiast co do USG to szacowana waga w terminie porodu może się wahać o plus minus 0,5kg, czyli w sumie błąd może być do 1kg. U mnie na ostatnim wyliczeniu z USG jest napisane waga +-380g.
Natomiast pociesza mnie to, że mimo dużego dziecka, sama jeszcze mieszczę się wagowo w normie - przytyłam na razie ok. 11-12kg. Ciągle jeszcze mam szansę zmieścić się z całkowitym przyrostem w górnej granicy normy 12-17kg. Zobaczymy, co będzie dalej :-)