reklama

nasze buźki!

Atol:-p zle mnie zrozumialas
moja mam jest gojka filosemitka a toto goj - nie antysemita ale nie sympatyk:zawstydzona/y:
gdyby mam byla Zydowka to ja tez bym byla, bo wlasnie "Zydowskosc" przechodzi po mamie...
Gdybym sie uarla to moglabym przejsc- ale po co? zeby zawsze byc przechrzczona, obca? to juz wole byc filosemitka...
A golenie glow kobiet w rodzinach ortodoksow to tradycja- zaraz po slubie chlast i peruka/chusta
Ale normalnie tzn u nie ortodoksow to nie jest praktykowane

reklama
a jesli chodzi o zydow ortodoksyjnych to mnie denerwuja niektore ich zachowania np modlenie sie w miejscach publicznych, przekonanie ze kazdy powinien wiedziec ze on je koszerne jedzenie (moj T pracuje na lotnisku i wiele razy mieli problemy bo zydzi nie zglosili ze chca koszerne a potem robili awantury)

generalnie mam wrazenie ze mysla ze sa pepkiem swiata

jak przylatuja samoloty z Izraela to cale lotnisko jest na bacznosc, specjalne procedury bezpieczenstwa itepe

czy robi to ze mnie rasistke?

bo generalnie nie ma podejscia wszystkiemu sa winni zydzi

ja tez uwielbiam poznawac inne kultury!
bardzo mnie to fascynuje i zarazilam tez tym meza, mam nadzieje ze Plumka tez sie uda!!

a po co sie goli te glowy??

nie twierdze że wszystkiemu są winni życi że niby od nich się wszystko zaczęło ale tak jak atol wkurza mnie ich zachowanie....:wściekła/y:

lubie inne kultury i najbardziej mnie fascynują indie:-)

i dodoam że nie przeszkadza mi że ktoś ma inny kolor skóry czy wiare idt.
w rodzinie mam murzyna (kuzynki męża)
w szkole koleżanki były innej wiary
dla mnie człowiek to człowiek
ale poprostu nie lubie żydów i cyganów
i wydaje mi się że to po w jakimś stopniu jest rasizm
nie wiem może mi się zle wydaję:confused::confused:

a jesli chodzi o zydow ortodoksyjnych to mnie denerwuja niektore ich zachowania np modlenie sie w miejscach publicznych, przekonanie ze kazdy powinien wiedziec ze on je koszerne jedzenie (moj T pracuje na lotnisku i wiele razy mieli problemy bo zydzi nie zglosili ze chca koszerne a potem robili awantury)

generalnie mam wrazenie ze mysla ze sa pepkiem swiata

jak przylatuja samoloty z Izraela to cale lotnisko jest na bacznosc, specjalne procedury bezpieczenstwa itepe

czy robi to ze mnie rasistke?

bo generalnie nie ma podejscia wszystkiemu sa winni zydzi

ja nie lubie zadnych skrajnosci...
a ortodoksi kazdej religii czy to Zyd czy Chrzescijanin mnie przerazaja... boje sie fanatykow

jej jaki temat:-)
mam pytanie czy po obcięciu tych włosów już muszą być łyse do końca życia??

one wcale nie musz byc lyse...
po so sie gola? to taka tradycja. mezatki, rozwodki i wdowy maja 'ogolone' glowy... rozwodka, ktorea chce ponownie wyjsc za maz moze, za zgoda Rabbiego pokazywac wlosy - to w koncu jest atut..
po slubie kobieta moze miec wlosy odsloniete w domu, w obecnosci meza. w niektorych ort. kregach wlosy widziane sa jako cos prowokujacego:tak: 'obcy' nie powinni ich ogladac. wiec po prostu maja nosic peruki lub chusty- pod spodem moga byc wlosy dluzsze- schowane dlugie albo krotkie, natomiast jak sie jest dlugo poza domem i sie dlugo nosi peruke to wygoniej jest miec glowe ogolona.

a nie jest to praktykowane przez wszystkich poniewaz to jest prawo Rabbich a nie nakaz Tory. A nie ort Zydzi. nie sluchaja sie Rabbich tak ja nie ort. Chrzescijanie Ksiezy.

mam nadzieje ze wytlumaczylam :)

czarna moze nie jestes rasistka... to co piszesz to dla mnie ksenofobia.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry