reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

marcikuk- Twoi chłopcy wcale nie są mali pamiętaj,że urodzili się dużo wcześniej niż inne dzieci i muszą ten czas nadrobić,więc wg wieku korygowanego ich wzrost i waga są w porządku nie każdy roczniak jest taki sam jedne rodzą się w terminie a inne przed czasem i mają więcej do nadrobienia zarówno ruchowo jak i wagowo/wzrostowo.

lola216- i ja też już się rozglądam na spacerówką mój BJ Citi Select jest świetny niezastąpiony ,ale mam wrażenie,że w tych spacerówkach jest im już ciasnawo i na wiosnę chciałabym kupić samą spacerówkę. Podoba mi się Mountain Buggy Duet,bo wąski jak pojedynczy wózek,ale cena trochę wysoka jak na spacerówkę . Bugaboo jest świetny,ale też bardzo drogi:(

reklama
Widzę, że Wasze dzieci rozgadane, u nas słabo mi sie wydaje tzn ja tam wiem o co im chodzi ale mówia tylko pierwsze sylaby słów albo po swojemu jakoś, pełne prawdziwe wyrazy to tylko mama i tata poki co i takie daj, nie, tak itd. Pochwale sie za to innymi umiejętnościami, moje chłopaki pięknie segregują wszystkie kształty do sortera, układaja wieżę z klocków (już nie tylko rozwalają:-)), maja fazę rysowania, pięknie tańczą obaj, sa bardzo sprawni manualnie, sami założą skarpetki, czapki, sami sie powoli rozbierają, zabieram sie za naukę samodzielnego jedzenia ale póki co nie mam tyle cierpliwości. No i oczywiście wszystko rozumieją, nawet takie rzeczy o których mi sie nie śniło:szok:
Wiecie cieszę się, że juz są tacy "duzi" jakos fajniej jest niz kiedyś i pobawic sie fajnie mozna i chodza dobrze i rozumieją więcej i słodcy tacy sa jak miód hehehe

Widzę, że myjecie zęby, ja sie musze przyznac ze u nas mycie zebów to bardziej zabawa no i nie ma jak tego zrobić wieczorem bo potem i tak do spania butla z mlekiem. No nic pocieszam się, że zdrowie zębów wcale nie od mycia zalezy ale od genów. Mój mąż ma 30 lat i ani jednej plomby w zębach, a kolezanka która miala problemy z zębami od małego chuchała i dmuchala w tej kwestii na swoja córę i teraz ma 4 lata i plombę w kazdym zębie, a u dentysty średnio co 2 tyg są.

Ja wlasnie wyrwalam sie na zakupy świąteczne . Maź został z dziećmi i oczywiście 100 pytań co i jak :-) dawno go nie zostawialam samego .

U nas nas z nowości to Mati zaczął w końcu chodzić pare dni temu czyli 12m3t a dzis maja 13 mies :-) suwaczek chyba dej pokazuje rok a ja nie mam czasu zmienić . Co prawda dopiero z punktu A do B bądź do mnie nawet cały pokój ale póki co on jest zbyt wyrywny i od razu biegiem przez co cieżko mu równowagę złapać . Widzę ze dale woli raczkowanie bo zaczął dość szybko jak miał 7,5 mies wiec pewnie długo będzie wybierał ta formę poruszania choć kto wie...
lencia zrobiła sie bardziej ruchliwa, przewraca sie z brzuszka na plecy i na odwrót , wreszcie dobrze trzyma głowę jak leży na brzuszki , dużo sie uśmiecha i piszczy po swojemu:-)
mati poki co mówi : mama, tata, daj, nie, baba i dużo po swojemu.
Co do wagi to pobił wszystkich bo wazy 12 kg i ma 78 cm a Lenka 6 kg;-)
Mati uwielbia jeść i ładnie je raczkami wszystko a mleko dostaje z butli rano i wieczorem.
To chyba tyle :-)

gieniek- ja mam teraz dwa wózki bo i candy ( coś jak twój) i baby jogger city mini. Ostatnio doszłam do wniosku ze ja będę chciała mieć zawsze 2 wózki bo każdy gdzie indziej lepiej sie sprawuje . Na codzień używam i candy który chce wymienić na twój BJ city select bo jest dużo większy niż Moj w sensie spacerówki . Za to cały czas myśle na jaki zmienić BJ city mini bo szczerze on jest rewelacyjny i bardzo ci go polecam . Jest mały , lekki, super sie go składa , ma wielka budkę , duży kosz itd. Jedyny powód dla którego chce go zmienić to kolka sa dość małe i zastanawiam sie czy w zimę jak będzie śnieg da sobie radę ? Ale gdybym miała drugi wózek na pewno to w sumie aż tak ważne by to nie było . Co do bugaboo to sa rożne opinie i on jest trochę szerszy od BJ , gorzej sie go składa , Montain Buggy ma koleżanka i byłby fajny ale ma budkę mała i wiecej miejsca w aucie zajmuje. Jeszcze ostatnio zastanawiam sie nad aut a about 360 . Ktoś go ma ?

Lola- gratulacje kroczków Matiego!!!!!!I 13-to miesięcznicy ;-) leci ten czas jak szalony:cool2: my byliśmy na kontoli w zeszłym tygodniu (i już nas wypisali :-D ) to Ami 10kg i 83cm, Kecper 11,5kg i 86cm- mierzony miarą, bo jak jeszcze tydzień wcześniej byliśmy na szczepieniu to mierzony na stojaku do mierzenia 77cm- co w ogóle było śmiechy warte, bo Ami nonstop z tego uciekała i wyszło,że ma 68:eek::eek: a KAcpra interesowały czarne kółeczka na podeście...

Ja zostaję przy moim bj city, na codzień jeździmy w TFK, no i czekamy na śnieg, b sanki już mamy :-),

Ostatnio ulubionym słowem moich dzieci jest bam- jak tylko coś spadnie, albo oni usiądą to bam :-D

Sylha u nas tez bam a po polsku jest bach, no ale moje dwujezyczne.
A co do mleka krowiego to tu inne zalecenia niz w Polsce wiec dawno z nim smigamy, dzieki Bogu bo bym zbankrutowala!

Dobija mnie wizja kolejnych swiat u tesciow, ale ci zrobic...

lola ja również gratuluję pierwszych kroczków Matiego szybciutko ruszył:tak: duży chłopak jestem pod wrażeniem! jak tu czytam,to większość z waszych maluszków zaczyna w tym czasie chodzić, ciekawe,jak to u nas będzie...Gabryś to może na półtora roku a Laura też lada chwila bo już chodzi przy meblach. Lenka też ma świetne wyniki i wagowe i ruchowe bardzo się cieszę:) a jak z karmieniem Lenki?

sylha- a u ciebie to w ogóle gratulacje pięknie ważą i mierzą pewnie są powyżej 75 centyla? na pewno też już chodzą?

Dziewczyny właśie BJ city mini to był mój pierwszy pomysł tylko jestem ciekawa,czy macie model z pompowanymi kółkami czy ten wcześniejszy i czy siedziska nie są zbyt wąskie?

lola - gratulacje dla Matiego na dwóch nogach:-) i dla Lenki największe za jej postępy. Przypomniałas mi o świętach, pora zacząc jakies kupowanie prezentów bo potem sie nie wyrobię z niczym, jak co roku zresztą heh.

cailina - smiesznie musi byc jak dzieciaki mówią w dwóch językach na raz, brawo, ze tak ładnie juz mówią. No wspolczuje tych świąt u teściów, następne na pewno będa już u Was, a może już Wielkanoc;-)

gienek czekamy na Twoje przyszłe roczniaki;-)

Czy Wasze dzici też są takimi fanami książeczek? Co chwila jakies mi ksiązki podrzucają i musze prosic o pokazywanie elementów rysunku a oni sa tacy dumni i pokazuja pięknie wszystko paluszkiem. Hitem sa tez auta we wszystkich postaciach, dostalimy cała wielka torbę autek róznej maści po sąsiedzie i ciągle w domu potykamy sie o auta i słychac brum, brum heheh. Moje dzieciaki mimo, że nie mwoia całych słów to pieknie nasladują dźwieki wszystkich zwierzątek ale tak jak pisałam wczesniej tylko sylaby i ich powtarzanie wchodza w grę, koko, chrumchrum, muuuu, ihahah itd, Fajni juz są tacy, jakbyśmy teraz jechali na wakacje to byloby juz naprawdę spoko, a w sierpniu tylko sie umęczyliśmy, cóz w przyszłe będzie juz czad:tak:
Dzieci zaczeły mi w miare spać, tfu tfu i w dzień nawet 2-3h potrafia :tak:, tak sobie wczoraj pomyślałam, że może za te wszystkie cięzkie chwile od urodzenia teraz wreszcie jakas nagroda nas spotka i dzieci będą "współpracować" oby, to chyba będzie moje życzenie świąteczne:-D

niuleczka- super trzymam kciuki zeby zawsze jak pięknie spały .

Gieniek- ja mam ten starszy model bo kupowałam używany . Żałuje tylko bo myślałam ze to będzie tylko taki na zakupy wózek itp i kupiłam w średnim stanie tańszy a teraz z perspektywy czasu wolałabym dopłacić i kupić w lepszym stanie bo miałam go w wakacje w Polsce i teraz do polski tez wezmę . Tak wiec dużo go używam .

Sylha- to twój Kacperek podobna wagę ma :-) a z tym wzrostem to wlasnie cieżko zmierzyć . Ja sama mierzyłam to wyszło 78 ale ogolnie jest wysoki w porównaniu do innych do innych dzieci wiec juz sama nie wiem .
szczepilas już MMR ?
Jakie kupiłaś sanki bo tez szukam

Tutaj w uk tez zalecają dawać mleko krowie po roku ale ja sie wstrzymam z tym.

Jesli chodzi o zasypianie to Lena pięknie zasypia odłożona do łóżeczka a mati w ciagu dnia od 2 mies tez tak zasypia . Czasami muszę mu dać wodę w butelce bo na tym sie wycisza a oni bezsmoczkowi . Za to w nocy jeśli nie zaśnie na butli to zazwyczaj w łóżeczku sie drze :-)

Ostatnia edycja:
Niuleczka moi tez wariuja za ksiazkami, przez to tez dobre slownictwo, naprawde wymiataja musze ich pochwalic, juz nawet zdania dwuwyrazowe tworza ale choliwcia tylko po angielsku. ;-) No i rozumieja w obu i naprzemiennie uzywaja obu slowek (szczegolnie 'nie' i 'no';-)

reklama
Każde dziecko innym tempem idzie, jedno szybciej chodzi, drugie szybciej mówi itd. Córa mojej koleżanki jak miala 2 lata mówiła pelnymi zdaniami i to używala takich slow że szok, bez problemu mówiła, ze jej ulubiona bajka to troskliwe misie z krainy troskliwości i nic nie seplenila, nie zmiękczała normalnie gadala jak "stara", a syn mojej drugiej kumpeli miesiąc starszy mówił pojedyncze slowa i to takie podstawowe, jak mama tata, pić, dom, i to nawet nie dokładnie brzmiące bo na picie mówił "pi". Teraz oboje maja juz po 2,5roku i Borys nadal mowi bardzo mało, a Ala trajkocze jak najęta:tak: Ważne, że my mamy robimy wszystko by nasze dzieci poznawaly jak największa ilość słów i rozwijały sie wszechstronnie a kiedy zaczną mieć chęci porozumiewania sie z nami to już ich wola:tak:
Bądź co bądź jednak dużo lepszy jest kontakt z dzieckiem mowiącym i wydaje się przez to starsze nie?

Do góry