reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

:szok:No wiecie co!!! dwa dni temu odpisałam wam a tu nie ma mojego postu!!! gdzie on?? o co kaman??:wściekła/y:
BURA nie ma za co dziekowac, czasem ktos cos fajnego wypatrzy, wiec dziele sie swoimi spostrzeżeniami:) A co do karmienia: ja karmie swoje dziewczyny róznie: zawsze siedza w kuchni w krzesełkach i czasem robie tak, że karmie z jednej miseczki jedna łyczeką obie, a czasem robie jedzonko na dwie miseczki i stawiam koło siebie krzesło, kłade podkładke silikonowa Tommee Tippee, przyklejam do niej miseczke, a druga 3mam w rece. I tak karmię raz jedna raz druga.
MAGDA_B ja polecam MEDELA SWING! Duzo kosztuje ale jest warty swojej ceny! Na allegro ok 480zł z przesyłką. Mi sie sprawdził i jest bardzo pomocny przy małej laktacji i przy nawale... Nie opłaca sie wydawac kasy na reczny, a potem na elektryczny. Takie jest moje zdanie. A jak chcesz reczny to ja uzywałam LOVI SENSO (mam do sprzedania nowiutki za 80zł), ale było ciezko bo tzreba pompowac łapką, a elektryczny tylko przykładasz do piersi i siedzisz i czekasz az sciagnie:)
MILENKA 28 I BURA słodkie wasze maluszki takie malutkie (ale zakreciłam)! Moje przy waszych to były wielkie baby! 2300 i 46cm i 2700 i 49cm;-)
GEMELO, witamy Cię serdecznie:happy: Napisz co o swoich bąblach!
MONIORA02, to ładnie waża Twoje maluszki:) Boze kiedy to u mnie było... zobaczysz jak czas szybko leci!! Moje dziewczyny w 4mż miały zapalenie spojowek i dostawały antybiotyki w kropelkach. Ale u wczesniaków tak bywa. Ulewanie u nas sie samo skonczyło ok 4 mż:))) Bezpowrotnie na szczescie!

Dziewczyny, nie wypowiadam sie nt mleka bo nie mam o tym pojecia. Moje piły tylko bebilon, nie miałam problemów az z takim ulewaniem.
A mnie od dwoch dni taki dołek złapał, ze szok!! mam juz dosyc siedzenia w domu, chce wracac do pracy, do ludzi... ech!!! Lepiej nie bede narzekac bo was zaraze:( aaaa i chce juz wiosne:cool:

reklama
Co do ulewania to moej dzieci na szczescie nie ulewaly:tak:slyszalam ze nutriton jest dobry na ulewanie lub jakies mleczko AR:tak::tak::tak:
Ja nutriton uzywalam jako dodatkowe kalorie ale i tak nam nic nie dal:no:Tearz znowu uzywam i w przyszlym tygodniu jedziemy sie wazyc
Mleka AR zagęszczane są mączką chleba świętojańskiego, czyli dokładnie tym, czym jest Nutriton :-) Różnica jest tylko w cenie (mleko+zagęstnik kupiony osobno wychodzi taniej), poza tym można go też stosować przy karmieniu piersią.

Nutriton Wam nic nie dał, bo...nie zawiera prawie żadnych kalorii :-D Dzieci po tym lepiej przybierają, bo więcej mleczka zostaje w brzuszku (przestają ulewać). Jeśli Twoje nie ulewały, to nie ma po co stosować Nutritonu. Dla chudzielców jest specjalna kaszka Sinlac :tak:
Cześc:-)Wczoraj byliśmy na wizycie.Zuzia waży 2700gr. a Kacper 2380gr.(tyle co siostra przy urodzeniu:)Mówiłam o tym ulewaniu u Kacperka i lekarka powiedziała,że do pewnego czasu to norma.Będzie bardziej i częściej domagał się jedzenia,więc mam karmic na żądanie:tak:Byleby odstęp nie przekraczał 3godz.Mam nadzieję,że to szybko minie!!!Zauważyłam,że mam coraz mniej pokarmu:-(Po''cycu''moje maluchy ciągle płaczą i domagają się więcej a tam już pustki:(Czuję,że niedługo przejdę całkiem na butlę:-(Zuzia ma infekcję oka:-(Dostała antybiotyk w kropelkach i już dziś widac poprawę:-)Czy któreś z Waszych maluchów też miało ropiejące oczka???Lekarka powiedziała,że w pierwszych tygodniach to bardzo często występuje.Pozdrawiam Was gorąco:):-)
Moje dziewczyny mają pozatykane kanaliki łzowe (po jednym oczku) i od czasu do czasu też im ropieją oczka. Zaczęło się, jak miały 2 tygodnie i złapały katar :growl: Dawniej też stosowałam kropelki, ale teraz po prostu przemywam oczka solą filzjologiczną i przeważnie ropka się więcej nie pojawia. Zastanawiamy się nad przetkaniem tych kanalików u okulisty, choć czytałam, że przeważnie same się odtykaja do roku.

Witaj! Moje córcie są 3 dni młodsze od Twoich synków :-) Powiedz mi, jak to jest z tym refluxem, tzn. ile i jak często ulewa dziecko, żeby podejrzewać reflux? I ile już ważą Twoje skarby?

Alex ulewa teraz już znacznie mniej. Jak często? Hmmm moją miarą są zmieniane ubranka;-) W tej chwili już tylko go dwa razy w ciągu dnia przebieram, ale wcześniej potrafiłam i 10. Ulewał po każdym jedzeniu i w międzyczasie też. Ale tak, że wszystko miał mokre. Przez sen też potrafił, więc spał prawie na siedząco. Ale jeśli tylko podejrzewasz, że może mieć reflux, poproś pediatrę o skierowanie na usg brzuszka. Alex dodatkowo dostaje debridat, żeby a) nie cierpiał z powodu żółci, która podchodzi do gardełka, b) szybciej trawił. Od jakiegoś miesiąca nie dostaje debridatu, a i tak widać znaczną poprawę.
Co do wagi, to jutro się dowiem dokładnie ile ważą, ale dwa miesiące temu Max ważył 6,5 kg, a Alex 5,5kg. Podejrzewam, że Max już przekroczył 8kg ;-) Jutro mamy wizytę u neonatologa i neurologa. Mam nadzieję, że w końcu dostaniemy zielone światło na szczepienie.
Chcę ich zaszczepić acelularnymi szczepionkami bezpłatnymi, które się nam należą (a pediatrzy nie mówią tego, bo im mniej wykorzystają, tym więcej zarobią) z racji tego, że jest to grupa "podwyższonego ryzyka". Wszystkie bliźniaki są w niej.
Moniora, u mnie chłopcy na początku też "ropieli", ale zaczęłam masować im kanaliki łzowe i szybko przeszło.
Piersią nie karmię od ich 6 tygodnia. Miałam za mało pokarmu, aby wykarmić obydwu, chociaż, żeby było śmieszniej długo mi się pokarm w piersiach utrzymywał. Ale to były tak znikome ilości, że nawet na pół posiłku nie wystarczało dla jednego. W tej chwili Alex jest na pepti+bebiko HA, a Max na bebilonie zwykłym.

Justyś, doskonale wiem co czujesz. Siedzenie na doopie mnie także wykańcza. Tyle, że ja i tak mam pracę w większości czasu domową i pracuję non stop mimo faktu bycia na macierzyńskim, od samego początku.

Ostatnia edycja:
BURA sorki za moje zacofanie ale jak popatrzłam na forum to miałam tylko 5 stron i bez mojego wspisu!!! Wiec odpisałam i patrze a tu juz 9 stron i mój wpis tez był!!! o co chodzi?? brrrr
A teraz odpisuje: moje dziewczyny same siadły w Boze Narodzenie, czyli miały 8 miesiecy i od stycznia siedza w krzesełkach. Mam takie zwykłe drewniane krzesełka bo inne sie za duze i niepraktyczne (dziecko sie slizga strasznie na nich). Ale na lezaczkach tez mi sie je fajnie karmiło:)))

DZIEWCZYNY CZY KTÓRAS Z WAS POTRZEBUJE UBRANKA DLA BLIZNIACZYCH DZIEWUSZEK??
MAM TROCHE ŁADNYCH CIUSZKÓW NA LATO (SUKIENUSIE
I RAMPERSY), SPODNIE OCIEPLANE NA WIOSNE
(ROZM 68 I 74 ALE SA DOSC DUZE)...

GEMELEO, duza roznica w wadze jest między chłopcami... szok. U nas było po 400g od urodzenia do 8mies a teraz juz jest 200g róznicy:) Piszesz, że Max wazy ok 8 kg!!! Ale z niego chłopak!!! Moje maja zaraz 10 mies i moze waza ok 9 kg:)))
3mam kciuki za jutrzejsze wizyty i mam nadzieje, ze bedziecie sie juz szczepic!
O co chodzi z tymi szczepionkami?? Ja nic nie wiem na ten temat!!! A tyle kasy wydałam na szczepienia, ze lepiej nie myslec:wściekła/y::confused2: Nastepne dopiero po roczku.
Szczepisz na pneumo i meningo?? My tylko na rota szczepilismy...

Ide po kawe bo zdechne dzisiaj:-(

Cześc:-)Wczoraj byliśmy na wizycie.Zuzia waży 2700gr. a Kacper 2380gr.(tyle co siostra przy urodzeniu:)Mówiłam o tym ulewaniu u Kacperka i lekarka powiedziała,że do pewnego czasu to norma.Będzie bardziej i częściej domagał się jedzenia,więc mam karmic na żądanie:tak:Byleby odstęp nie przekraczał 3godz.Mam nadzieję,że to szybko minie!!!Zauważyłam,że mam coraz mniej pokarmu:-(Po''cycu''moje maluchy ciągle płaczą i domagają się więcej a tam już pustki:(Czuję,że niedługo przejdę całkiem na butlę:-(Zuzia ma infekcję oka:-(Dostała antybiotyk w kropelkach i już dziś widac poprawę:-)Czy któreś z Waszych maluchów też miało ropiejące oczka???Lekarka powiedziała,że w pierwszych tygodniach to bardzo często występuje.Pozdrawiam Was gorąco:):-)
U mnie Mateusz ma problemy z oczkami ciągle ropieją, ciągle jest na antybiotyku (kropelki) a do tego w jednym oczku ma zapchany kanalik łzowy i ciągle go masujemy mi okulista powiedział że ropiejące oczka to normalne nie ma co się przejmować, byliśmy już dwa razy u okulisty następna wizyta jak skończą rok

Chcę ich zaszczepić acelularnymi szczepionkami bezpłatnymi, które się nam należą (a pediatrzy nie mówią tego, bo im mniej wykorzystają, tym więcej zarobią) z racji tego, że jest to grupa "podwyższonego ryzyka". Wszystkie bliźniaki są w niej.
Oooo! Nie słyszałam o tych szczepionkach. A szkoda! Możesz coś więcej napisać na ten temat?

BURA sorki za moje zacofanie ale jak popatrzłam na forum to miałam tylko 5 stron i bez mojego wspisu!!! Wiec odpisałam i patrze a tu juz 9 stron i mój wpis tez był!!! o co chodzi?? brrrr
A teraz odpisuje: moje dziewczyny same siadły w Boze Narodzenie, czyli miały 8 miesiecy i od stycznia siedza w krzesełkach. Mam takie zwykłe drewniane krzesełka bo inne sie za duze i niepraktyczne (dziecko sie slizga strasznie na nich). Ale na lezaczkach tez mi sie je fajnie karmiło:)))

DZIEWCZYNY CZY KTÓRAS Z WAS POTRZEBUJE UBRANKA DLA BLIZNIACZYCH DZIEWUSZEK??
MAM TROCHE ŁADNYCH CIUSZKÓW NA LATO (SUKIENUSIE
I RAMPERSY), SPODNIE OCIEPLANE NA WIOSNE
(ROZM 68 I 74 ALE SA DOSC DUZE)...
No to pewnie jeszcze trochę poczekam na to siadanie :-) My planujemy kupić takie zwykłe krzesełka z Ikei. Mam nadzieję, że się sprawdzą.

Co do ubranek - jakie ceny Cię interesują?
Ja właśnie jestem na etapie zbierania ciuszków na lato. Dziewczyny w czerwcu będą miały 8 miesięcy. Nie wiem, jaki rozmiar będą wtedy nosiły. Teraz ubieram je w 68 (są trochę za duże, ale w 62 już się nie mieszczą).

GEMELEO, duza roznica w wadze jest między chłopcami... szok. U nas było po 400g od urodzenia do 8mies a teraz juz jest 200g róznicy:) Piszesz, że Max wazy ok 8 kg!!! Ale z niego chłopak!!! Moje maja zaraz 10 mies i moze waza ok 9 kg:)))
3mam kciuki za jutrzejsze wizyty i mam nadzieje, ze bedziecie sie juz szczepic!
O co chodzi z tymi szczepionkami?? Ja nic nie wiem na ten temat!!! A tyle kasy wydałam na szczepienia, ze lepiej nie myslec:wściekła/y::confused2: Nastepne dopiero po roczku.
Szczepisz na pneumo i meningo?? My tylko na rota szczepilismy...

Ide po kawe bo zdechne dzisiaj:-(
My szczepimy skojarzonymi 6w1+ pneumokoki i rotawirusy. Kasa potworna. Na szczęście dziadek ufundował wnusiom szczepienia i nie płacimy z własnej kieszeni. Gdyby nie on, to pewnie szczepilibyśmy zwykłymi, a ja umarłabym ze strachu. Jak byłam mała, to 2 razy zachorowałam na błonice po szczepieniach, z czego raz ledwo mnie odratowali :szok:

Moje malutkie urodziły się z różnicą wagi 100g. Teraz mniejsza przegoniła siostrę i ciągle powiększa różnicę. Więcej je - to dlatego. Ale nie widać tej różnicy (teraz ok 300g), mało tego, lżejsza wygląda jak klucha, a cięższa to chudzielec :-)

Justyś, ja się o nich dowiedziałam na pierwszej wizycie u neurologa (nota bene świetna pani doktor). Przychodnie mają zapas szczepionek acelularnych (czyli bezkomórkowych), które są refundowane dla grupy podwyższonego ryzyka. Tak jak 6w1. Zwykłe szczepionki bezpłatne są komórkowe. Jest ich też 6 czyli 6 wkłuć. W acelularnych są 3 wkłucia. Bliźniakom przysługują te acelularne beż żadnego ale.
Nie szczepię ani na rota, ani na pneumo. Na rota uważam, że jest to tak samo bezsensowne jak i na grypę, bo odmian wirusów są setki, a w szczepionce masz tylko kilka. Na pneumo nie szczepię ze względów ekonomicznych. Jak się dowiedziałam ile bym musiała za jeden rzut wydać za 6w1+pneumo+rota to usiadłam - na dwóch wychodzi prawie 1600 zł, a trzeba 3 razy szczepić.
Między chłopcami w wadze jest duża różnica bo są zupełnie innej budowy, no i Alex ma reflux, więc tak jakby mniej jadł niż Max.

A ja mogę odsprzedać bliźniaczą poduchę do karmienia ;-) Jak jeszcze karmiłam piersią, to była wybawieniem dla mojego kręgosłupa. Nowa kosztuje około 100zł.

reklama
Gemelo, to bardzo ciekawe, co piszesz. Nie słyszałam, że nam coś przysługuje z racji tego, że bliźnięta... Moje nie były wcześniakami, urodziły się duże, więc nikt mnie o czymś takim nie poinformował :crazy: Szczepiliśmy 6w1, rota sobie darowaliśmy, a pneumo położna radziła zaszczepić przed wysłaniem dzieci do przedszkola, gdzie będzie skupisko dzieciaków i zarazków ...

A ja się teraz zastanawiam nad fotelikami samochodowymi. dziewczynki rosną i lada moment trzeba bedzie kupić większe... Pierwsze foteliki mieliśmy z Tako. Może coś polecicie?

Do góry