reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

NASZE MAJOWE SLONECZKA!! Tu sie mozesz przywitac

Potrzebne do szpitala:
1. Domumenty:
- dowód osobisty
- książeczka ubezpieczenniowa ( uaktualniona ok miesiąc przed porodem)
- karta przebiegu ciąży, karty pobutu w szpitalach ( w czasie ciąży)
- wyniki badań: grupa krwi i czynnik Rh + badania
- ostatnia morfologia i mocz ( z 2 tyg przed terminem)
- inne wyniki np.USG
- nalezy znać adres POZ-u dla dziecka gdzie będzie szczepione i badane po porodzie ( ze szpitala wysyłają - potem trzeba samemu załatwiać)
- zgoda na poród rodzinny ( jak jest wymagana)
- data OM, pierwsze ruchy, leki, choroby w ciąży itp
2. Na czas porodu:
- szlafrok, skarpetki, klapki, koszula ( dają w szpitalu)
- ubranie dla taty ( wygodne) - na kilka godzin - fartuch i obuwie ochronne dają w szpitalu
- 2 ręczniki, ściereczka do twarzy i do okładó
- pomadka do ust lanolinowa lub krem do zmiękczania ust, oliwka do masażu,
- coś do słuchania muzyki ( jak się lubi)
- coś do jedzenia i do picia - do picia woda mineralna niegazowana, termos z herbatą
- kubek i sztućce ( własne ładniejsze)
- notatnik, długopis, karta telefoniczna, komórka, zegarek z sekundników ( do pomiaru skurczy)
- jak ktoś lubi ( aparat, kamera)
3. Po porodzie
dla mamy:
- rozpinana koszula do karmienia ( są też szpitalne), majtki jednorazwe siateczkowe, podkłady bella
- dziecięce kółko do suiadania z otworkiem lub specjalne do kupienia w aptece
- szare mydło
- stanik do karmienia ( kupić 3 tyg przed porodem o jeden rozmiar większy), wkładki laktacyjne
- poduszeczka do karmienia - niekoniecznie
dla dziecka:
- pieluszki jednorazowe ( 30 - 50 szt), chusteczki pielęgnacyjne
- ubranka dla dziecka ( są też szpitalne)
- kosmetyki dla dziecka ( sa szpitalne)
- 3 pieluchy tetrowe
- myjka frotte
- wg gustu
-czapeczka i rękawiczki na łapki
- maść ( alantan, sudokrem lub lanolina, linomag)

reklama
ponoć tyle trzeba - gdyz na początku dzieciaczki co chwilkę robią kupki i że one są prawie wodniste ( nie pamiętam - no cóż skleroza - więc piszę to co mi mówili na szkole)
Ale nie wstawałm do Ani co chwilkę - miałam czas na to żeby sobie odsapnąć, umyś się i wyspać - więc może 30 wystarczy

WYPRAWKA ( i tak już większość z tego mamy :D)

sprzęt codzienny
- łóżeczko - regulowana wysokość
- materacyk - najlepiej kokosowo - gryczany
- folia do przykrycia łóżeczka
- prześcieradłą - 2 - 3 szt
= kołderka
- wanienka plastikowa
- wkładka antypoślizgowa do wanny ( może być ręcznik lub pielucha)
- przewijak
- komoda
- kocyki i poszewki bawełniane
- torba "SOS" - do przewinięcia na dworze
- wózek, fotelik samochodowy

ubranka

- kaftaniki z długim rękawem ( 3 szt - rozm. 56, 3 szt - rozm 62) - duży otwór na głoę
- body z krótkim i długim rękawem - ( ilość i owmiar jw.)
- śpioszki 2 - 3 szt
- czapeczi - 2 szt - cieńsza i grubsza
- pajacyki - 2 - 4 szt
- skarpetki - 2 - 3 szt
- 40 - 50 pieluch terrowych - jak sie będzie takie używać
- 10 tetrowych i 5 - 10 szt flanelowych
- kombinezon na spacerki i czapeczka z daszkiem ( dla naszych maluchów)

kosmetyki i przybory toaletowe:

- ręczniki kąpielowe - 2 szt
- myjki frotte - 2 - 3 szt
- miseczka do mycia
- pojemnik na odpadki
- pojemnik na waciki
- wiaderko do moczenia rzeczy dzidzi
- termometry: pokojowy, wanienki=owy i lekarski
- miękka szczoteczka do włosów
- nożyczki lub obcinaczki
- 70 % spirytus do pepka, sól fizjologiczna do oczek i noska
- oliwka ( może być oliwa z oliwek pierwszeko tłoczenia ? - a co to dzidzia to jakąś sałatka ;D), zasypka ( może być mąka ziemniaczana ?)
-kremy tłuste - sudokrem, alantan, linomag, lanolina
- wata, gaziki jałowe, patyczki do pępka i uszu
- chusteczki jednorazowe pielęgnacyjne
- płyn do kąpieli lub mydełko łagodne, proszki do prania dla niemowląt

Witajcie:)Dawno mnie tutaj nie bylo.No nic mam duzo do nadrobienia i poczytania.
gosiek289-dzieki za te liste wyprawki, na pewno sie przyda.Ale dluga ona, nie powiem!!!
Pozdrawiam was, musze czesciej tu zagladac!

WITAM mamusie,
ja już jestem po szkole rodzenia byłam w styczniu bo tak mi pasowało bo teraz praca i zajęcia na uczelni ... było fajnie najlepsza była wycieczka po oddziale u nas są dwie sale jedna do porodu rodzinnego i można rodzic w wodzie i druga normalna ale tez przujemna. Wszystko jest odnowione wiec wygląda to całkiem dobrze :) Myśle że warto iść do takiej szkoły bo można sie sporo dowiedzieć ja miałam jeszcze w tej szkole zajęcia na basenie i joge i relaksacje :) wieć polecam.

Gosiek co to za lista!!:)
ja do swoejgo prawie nic nie potrzbuje:):)
Na poczatku jak nie mam daja swoje ubranka butelki pieluszki nawet no wszystko:):)
pozniej jak chce to przebieram mala w swoje rzeczy i karmie swoimi butelkami (jak nie karmie piersia)

Strasznie dziwaczna ta lista:):):) Ale jak pisala Idzia co szpital to inna lista:):)

W mojej szkole rodzenia też dali mi listę rzeczy do zabrania i jest o wiele krótsza. Ale te podstawowe rzeczy się pokrywają.

P.S. Byłam wczoraj na kolejnych zajęciach i to były ćwiczenia oddechowe i relaksacyjne i trochę jogi. Dawno już się tyle nie na ćwiczyłam ;)

reklama
Ale wam zazdroszcze, ze mozecie sobie pocwiczyc. Jak tylko bede mogła po okresie połogu to wracam do cwiczen. Tylko sie obawiam, ze wtedy bede wiecznie zmeczona i bedzie mi sił brakowało :p

Do góry