• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

NASZE MAJOWE SLONECZKA!! Tu sie mozesz przywitac

reklama
Mhm.... sorki, ze Wam sie wtryniam, ale za Magdusia tu czasem zagladam (pozdrowka).
Ja obralam taka metode liczenia:
do 4 i pol tygodnie - pierwszy miesiac
drugi od 4,5 do 9 tygodni
trzeci 9 tygodni do 13 i pol tygodnia
czwarty 13,5 do 18 tygodni
piaty 18 tygodni do 22 i pol tygodnia
szosty 22,5 do 27 tygodni
siodmy 27 tygodni do 31,5 tygodnia
osmy 31,5 tygodnia do 36 tygodni
dziewiaty 36 tygodni do 40 tygodni
I takie liczenie zawsze co do dnia sprawdza mi sie z suwaczkiem na gadze :-)
Wynika to z tego, ze ciaza trwa ok 280 dni.
Podzielcie to na 9 miesiecy wychodzi, ze miesiac w takim liczeniu ma 31 dni (czyli 4 tygodnie i 3 dni.... stad ta polowka ) I wtedy wszystko sie zgadza :-)
I co ciekawe, na nowy miesiac przeskakuje zawsze w okolicy spodziewanego dnia porodu w kazdym kolejnym miesiacu Przynajmniej u mnie ;-) ).
Pierwszy trymestr (ten z liczenia), nie pokrywa sie z tym, o ktorym wszystkie myslimy (ze zwiekszonym zagrozeniem). Bo liczenie to jedno, a fizjologia to drugie.
Zagrozenie mija wtedy, gdy lozysko przejmuje funkcje pecherzyka zoltkowego i cialka zoltego (wlasnie w okolicach 12 tyg., co wiaze sie tez zazwyczaj z ustepowaniem mdlosci, bo hormony lozyskowe sa lepiej tolerowane :-), )
Mam nadzieje, ze nie namotalam :-)

To ja cialka juz nie mam tylko samno lozysko a co do wymiotow to niestety to nie pomoglo...
co do liczenia to tez calkiem dobry sposob:)
a suwaczek juz mam dobry bo sama musialam isc i zmienic:):)

Kira25 pisze:
Mhm.... sorki, ze Wam sie wtryniam, ale za Magdusia tu czasem zagladam (pozdrowka).
Ja obralam taka metode liczenia:
do 4 i pol tygodnie - pierwszy miesiac
...
Mam nadzieje, ze nie namotalam :-)

ja licze dokladnie tak samo, wszystkiie miesice procz ostatniego maja 4,5 tygodnia :)

Cześć!
Chciałabym dołączyć :).Miałam to zrobić po jutrzejszym USG bo się boję czy wszystko jest dobrze, ale mam nadzieję, że jest i że zostanę z Wami do maja :laugh:

witaj gunia:) napewno wszystko będzie dobrze, witamy w naszym gronie. Ja USG robię dopiero za dwa tygodnie, ale narazie nie czuję się zaniepokojona , więc jakoś to wytrzymam.

Mam nadzieje. Od wczoraj bardzo źle się czuję jak na @. Byłam juz na dwóch USG. Widziałam dzidzie machała rączkami i nogami. Mam nadzieję,ze jutro też tak będzie. Jeśli wszystko będzie dobrze obiecuje sama sobie więcej sie nie martwić i cieszyć ciążą ( jestem po dwóch poronieniach i jestem przewrazliwiona). Trzymajcie kciuki!

reklama
Gunia. Witamy wśród nas i odwiedzaj nas codziennie.
A tak przy okazji my tez mamy świra ;D ;D ;D ;D ;D - więc nie przejmój się, jesli do tego czasu ( a masz już 13 tydzień) nic się nie stało - to już wszystko powinno byc dobrze.
Trzymamy kciuki - każda po cztery - my dwa i dzidzie po dwa kciuki :laugh: ;) :laugh:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry