• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Nasze sprawy...

anaber Ty dentystka jestes? loooooooooo matko :szok:
dzoana no mowie Ci ze tym razem sie uda nie ma juz zlego watku jestesmy my i kazdej sie uda :)
ide sie podszykowac do gina :) jeszcze tu wroce przed wyjsciem hihi

reklama
Bobo nie, nie jestem stomatologiem :) ale pracuję z nim przy fotelu jestem asystentką ale wszystko widze i pomagam fajna praca lubię ją ale teraz odpoczywam na L4.

Dzoana podkradłam od Ciebie buźki które wstawiałaś :)

Mnie też dzisiaj golenie i szykowanie czeka kurcze ja już tam nic nie wiedze i wszystko na wyczucie robię a do tego jeszcze mam wrazliwą skórę i zaraz mam wypryski i krostki - nie lubie tego robic.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Anaber, bo się utarło, że starzy to mają poglądy stare jak świat. Moja ginka na NFZ ma jakieś 45-50 lat, ale jest super. I taka otwarta. Może ta starsza dentystka czymś się ludziom naraziła:-D Kiedyś chodziłam do starszego dentysty i z niego zrezygnowałam, ale głównie dlatego, że miał stary sprzęt i cokolwiek u niego robiłam to siedziałam strasznie długo. Teraz chodzę o młodego, ciemnookiego i ma świetny sprzęt, normalne ceny i cały sprzęcior na miejscu. Przypomniało mi się jak byłaś kiedyś zdziwiona, bo jakiś tam dentysta nie zastosował ochrony przed zrobieniem zdjęcia. Ten mój to zawsze się pyta czy jestem w ciąży a i tak zawsze zakładał mi ten fartuch ochronny. Zdziwiłam się, że nie wszedzie jest to normą.
Nie martw się, ja też kiedyś komuś te buźki podkradłam. Fajna stronka, emotikony na każdą okazję
Bobo, no zobaczymy jak to będzie. Jeszcze trochę ponad tydzień.
Anaber, szybko rzuciłam okiem na ta dietę. Później sobie ją wydrukuję i dokładnie przestudiuje. To co mi się już teraz rzuciło w oczy. Co to jest majonez beztłuszczowy? Majonez robiony jest na bazie oleju i jajek, z dodatkiem musztardy i przypraw, taki, który jest bez tłuszczu (czyli beztłuszczowy) musi być niesamowicie napakowany chemią. Z ryb dopuszczalny jest tylko tuńczyk i halibut? Hmm inne ryby morskie mają bardzo zdrowy tłuszcz, który jest niezbędny do właściwej pracy mózgu, produkcji hormonów czy stanu naszej skóry (łosoś, śledzie, makrela), nie wiem czy napoje gazowane typu light są ok, dla mnie to takie same niezdrowe jedzenie tyle, że z nalepką "light" (tyle ze zamiast cukru mają chemię), a gdzie jest zdrowa oliwa z oliwek? Pieczywo pełnoziarniste czy makarony durum są bardzo zdrowe i dostarczają węglowodanów złożonych, które dadzą Ci energię na długi czas. Owoce są ok, ale nie powinny być głównym źródłem węglowodanów (a chyba tak są w tej diecie postrzegane). No i ta dieta raczej nie jest dla matek karmiących

Dzoana bo ochorona radiologiczna pacjenta musi być wszędzie zastosowana gdzie jest pacjent i promień i niechodzi tu tylko o ciąze a np tarczyca, nowotwory wszystko musi byc osłonięte. Bo dodatkowe naswietelenie moze uaktywnic chorobę a poźnej pacjent ma prawo do roszczeń.Dlatego bardzo dobrze ze stosuje fartuch i pamiętajcie dziewczyny błagam Was ,ze jak bedzie podejzewać ze jesteści w ciązy nie dajcie sie naświetlac lepiej poczekac ze zdjęciem. W pierwszym tygodniach i miesiącach płód jest najbardzie chłonny ze tak powiem i najbaradzie narażony no i zalezy od osoby ktora dawkuje promień i od techniki zrobienia zdjęcia wszystko ma znaczenie. Podam np tzw zdjecie pantomograficzne czyli panorama zdjęcie zewnątrzustne aby zrobic trzeba podac dawkę 5xwiększą od prześwietlenia klatki piersiowej. i nie wazne czy nowoczesny sprzęt czy stary poprosty trzeba go unikać. Juz kiedys wczesniej na poprzednim wątku ktoraś dziewczyna sie przejmowała ze zrobiął fotkę w ciąży po co poźniej sie stresowac i sie zamartwiac. no chyba,ze to ma nam uratować życie.

Jak sie planuje ciąze to robi sie zdjęcia przed zajściem i rozplanowuje sie leczenie i zaczynac od najgorszych rzeczy. Ja niby tak zrobiłam ale i tak maialm zonka w 4m-cu złamał mi sie ząb ktory na RTg wyglądął ok, i pewnego dnia trach, no i skończyło się usunięciem nacierpiałam sie strasznie i sie wszyscy śmiali,ze to po znajomosci. także odradzam :)

a jeszcze dodam,że istnieje ryzyko uszkodzenia m. in. centralnego układu nerwowego płodu. Promienie RTG mogą także być przyczyną uszkodzenia płodu, szczególnie, gdy badanie wykonywane jest w pierwszych tygodniach trwania ciąży, czyli w czasie formowania się zarodka i wykształcania płodu.
Dobra już nie zanudzam :) bo mnie zlinczujecie tutaj

CHWILE MNIE NIE BYŁO A TU TYLE NASKROBANE :szok:

Anaber to fajną prace masz naprawdę, ale Ty masz takie wykształcenie stomatologiczne czy jak ? kurcze ja mam super dentystę prywatnego ze znieczuleniem płacę 50zł obojętnie jaka dziura - rewelacyjny i dużo dzieci ma, mam jeszcze 4 ząbki do plombowania ale gin mi kazał poczekać z 5 tygodni jeszcze
Dzona ja trzymam kciuki za ten cykuś coś musi się wykluć

Ostatnia edycja:
ja juz "zrobiona" i gotowa na starcie z ginem hihi :) co sie dzieje z moja buzia?? ja nigy nie mialam pryszczy a tradzik mlodzienczy widzialam u braci a teraz jak sie malowalam i swiatlo mialam takie lazienkowe to na twarzy mam ich pelno a jak smarowalam buzie to taka kasze czulam no masakra co mi sie robi teraz jak mam tapete to troche czlowieka przypominam bo tak to masakra :(

Dzoana mojonezu nie jadlam bo wydalo mi sie to śmieszne ani napojów gazowanych. Starałam sie unikac wszystkiego co light.
Jadłam dużo owocó, warzyw. makaronów tych ciemnych nie wiem czy to te durum bo sie na tym nie znam, ryb ale gotowanch lub pieczonych w piekarniku i białe mięso. a no nabiał typu jogurty naturalne np z owocami no i kawe wtedy dużo jej piłam tak to wyglądał.

bobo to normalne ja do tej pory tak wyglądam i jeszcze cały rok musze stosować filtr 50 bo ma problemy z naczynkami

Ja jak postanowiłam zajść w ciążę to najpierw zrobiłam wszystkie zęby (miałam ich chyba z 6), nawet niewielkie dziurki, które kwalifikowały się do leczenia. Ten mój zębolog, to ma osobny pokój do robienia zdjęć. W ogóle jestem z niego bardzo zadowolona, robi dokładnie, jest delikatny i zawsze mówi co teraz się dzieje i ile to jeszcze potrwa. Pamietam jak mi w grudniu wielkie zapalenie wyszło, masakra, do dzisiaj pamiętam ten ból, bez problemu wcisnął mnie w grafik. Mój M też jest z niego bardzo zadowolony

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry