reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

niedosłuch u niemowlaka

Jestem mama 3 miesiecznego chłopczyka Oliwierka , zaraz po porodzie wyszło że musiemy sprawdzic jego słuch.Teraz okazało się że mały ma niedosłuch obustronny do 50db.Czy ktoś moze mi cos powiedziec na ten temat bardzo prosze :(

reklama
Niedosłuch – uszkodzenie słuchu, które można skorygować przy pomocy aparatu wzmacniającego (słuchowego), nie powodujące większych trudności i ograniczeń w orientacji w otoczeniu i porozumiewaniu się z osobami słyszącymi. Są to osoby z lekkim i umiarkowanym uszkodzeniem.

Klasyfikacja BIAP (Międzynarodowe Biuro Audiofonologii)
Ubytek słuchu w decybelach Uszkodzenie słuchu w stopniu
pow. 20 dB do 40 dB lekkim
pow. 40 dB do 70 dB umiarkowanym
pow. 70 dB do 90 dB znacznym
pow. 90 dB głębokim

http://www.fundacjagrupytp.pl/nasze_inicjatywy_st_glowna.php?catId=151 polecam tą stronBardzo waż na jest wczesna rehabilitacja i założenie małemu aparatów słuchowych.
Zajęcia z logopedą i innymi specjalistami.
Poszukaj informacji w internecie na temat ośrodków, poradni itp. w rejoniw w którym mieszkasz.

Witam! Zgłoś się do logopedy jak najszybciej z maluszkiem, ważne jest by jak najwcześniej otrzymał aparat słuchowy, dzięki czemu później nie będzie miał problemów z porozumiewaniem się z Tobą. Logopeda wybierze najlepszą metodę jaką później będziesz sie mogła porozumiewać z maluszkiem (ja polecam metodę fonogestów, ponieważ z pewnością jesteś osobą słyszącą, dzięki czemu dziecko bedzie mogło uczyć się mówić i odczytywać z ust wykorzystując tylko pewne znaki palców dłoni). Mam koleżankę ze studiów, którą mama pratycznie zmusząła do tego by z nią rozmawiała i odczytywała z ust - dzięki temu teraz nie ma problemu w porozumiewaniu się z innymi ludźmi. Skoro twój maluszek ma stopień umiarkowany to dla was jeszcze lepiej i większa szansa na normalny rozwój dziecka. A czy wiadoo co spowodowało niedosłuch, a może to jakaś infekcja lub inne wewnętrzne czynniki??? pozdrawiam

Nie wiadomo skad niedosłuch u mnie i meza nikt nie mial problemow ze sluchem przy porodzie tez wszystko ok,zadnych infekcji.We wrzesniu mamy wizyte na konsultacje z maluszkiem i beda ustalac co dalej.pozdrawiam :(

Witam,
Właśnie okazało się że nasz FIlipek ma obustronny niedosłuch 45-50 db :-(, Maluszek ma dopiero 4 miesiące boję się że będzie miał problem z mówieniem. Czy ktoś wie coś na ten temat?

My też byliśmy w CZD i wyszedł nam tam lekki niedosłuch bo 30 db, pani doktor Radziszewska powiedziała zeby obserwować dziecko, że jest do dopuszczalna norma słyszenia czy cos w tym stylu i mamy kolejne badanie ABR za miesiąć, o aparacie słuchowym nie było tam mowy :(.
Robiliśmy tez ABR dla Filipka w białymstoku i tutaj wyszło już właśnie 45-50db i tu dostalismy skierowanie do poradni dla niesłyszacych czekamy na wizyte. Boje się że jego słuch się pogarsza.

hej!jestem mama 8 m-cznego Kacperka u którego stwierdzono niedosłuch 40-50dB czekamy na aparaty zaciekawiła mnie informacja o logopedzie czy z tak małym dzieckiem powinno sie już isc?

Wczoraj byliśmy na wizycie u otolaryngologa, myslałam że dowiem sie czego więcej że dostaniemy juz aparaty. Pani doktor kazała czekać do następnego wyniku ABR(mamy pod koniec maja) bo Filipek reaguje dobrze na dzwięki i poprzedni wynik może być nie prawidłowy.
Więc czekamy
A jeśli chodzi o logopede to wizyty z tak małym dzieckiem sa juz konieczne jesli mały ma niedosłuch trzeba wiedzieć w jaki sposób się z nim komunikować aby pomóc mu dobrze sie rozwijać, i żeby nie miał opóznień w mowie. Dzieci juz z niedosłuchem na poziomie 30-35 db powinny pracować z logopedą.

Jeszcze mam pytanie do Syliki
Gdzie robiliście badanie dla synka?
Czy mały ma już stwierdzony stopień niepełnosprawności? (podobno potrzebne do całkowitej refundacji aparatów słuchowych)

reklama
Do góry