reklama
kasiamaj
mama 2007/2010
Dota- ale co tą z cytrynek???
to musisz mojego J poprosić tak ładnie...jak ostatnio....hmmmm....
Stefa-no wiesz..co tu dużo pisać...impra że hohoho. wszyscy popici...a ja ich do łóżek kładłam...(dobrze ze zostali na swoich miejscach)-i nie urządzali mi jakiś maratonów nocnych
to musisz mojego J poprosić tak ładnie...jak ostatnio....hmmmm....
Stefa-no wiesz..co tu dużo pisać...impra że hohoho. wszyscy popici...a ja ich do łóżek kładłam...(dobrze ze zostali na swoich miejscach)-i nie urządzali mi jakiś maratonów nocnych
kasiamaj
mama 2007/2010
Dotka-pudło...Kuba śpi -tralllaalalalala -PUDŁO
a nalewka z czeremchy.
a nalewka z czeremchy.
zrobiłam właśnie oponki z przepisu stefy
re-we-la-cja!
szybkie i łatwe i pierwszy raz miałam wałek w rękach :-) specjalnie do ikei pojechałam
zrobiłam większe i mniejsze bo pierwszy raz i nie wiedziałam jak się będą smażyć ale obie wersje są ok
re-we-la-cja!
szybkie i łatwe i pierwszy raz miałam wałek w rękach :-) specjalnie do ikei pojechałam
zrobiłam większe i mniejsze bo pierwszy raz i nie wiedziałam jak się będą smażyć ale obie wersje są ok
PIZZA
3 szklanki mąki ( kupują lubelli do pizzy, lepsza niż normalna bo się nie klei i lepiej się rozklada na blasze, poza tym ciasto bardziej kruche)
3dkg drożdży
szklanka wody
3 łyżki oleju
łyżeczka płaska soli
pół łyżeczki cukru
Mąkę przesiać do naczynia, w którym rozczynisz ciasto. Drożdże rozmącić w szklance ciepłej (nie gorącej wody). Do mąki dosypać suche składniki, olej, dolewać po trochu rozczynionych drożdży i wyrabiać ciasto. Jak jest jeszcze za twarde to dolać wody wg uznania. Ciasto musi być luźne. Odstawić do wyrośnięcia.
Składniki wierzchnie wg uznania:-)
3 szklanki mąki ( kupują lubelli do pizzy, lepsza niż normalna bo się nie klei i lepiej się rozklada na blasze, poza tym ciasto bardziej kruche)
3dkg drożdży
szklanka wody
3 łyżki oleju
łyżeczka płaska soli
pół łyżeczki cukru
Mąkę przesiać do naczynia, w którym rozczynisz ciasto. Drożdże rozmącić w szklance ciepłej (nie gorącej wody). Do mąki dosypać suche składniki, olej, dolewać po trochu rozczynionych drożdży i wyrabiać ciasto. Jak jest jeszcze za twarde to dolać wody wg uznania. Ciasto musi być luźne. Odstawić do wyrośnięcia.
Składniki wierzchnie wg uznania:-)
dotaZ
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 19 Grudzień 2006
- Postów
- 4 412
jak sie nudzicie....czy cos tam podam Wam fajny i bardzo szybki przepis na obiadek:
RAZOWE PENNE Z CIECIERZYCĄ
200 g razowego makaronu penne
1 mała czerwona papryka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała puszka ciecierzycy
1 mała puszka pomidorów
4 gałązki tymianku
pół papryczki chilli
oliwa
sól, pieprz
Pokroić paprykę i cebulę w kostkę. Drobno posiekać chilli i czosnek. Rozgrzać patelnię i wrzucić warzywa. Mieszać żeby nie przypalił się czosnek ani cebula. Jak warzywa zmiękną, dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dodać pomidory, doprawić solą, pierzem i listkami tymianku. Dusić aż smaki się przegryzą. Dodać makaron ugotowany makaron. Podawać posypane listkami tymianku.
tradycyjne danie liczy 700 kcal, nasza wersja 400 kcal
powiem Wam smakuje bosko!!!;-) ostatnio robie to kilka razy w tygodniu;-)
a dzis robie-ta "wedlinke" z piersi kurczaka(robi sie na parze):
1 połówka piersi z kurczaka
8 suszonych pomidorów ( w oliwie)
kilka umytych liści szpinaku
3 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
oliwa z zalewy po pomidorach
sól, pieprz
Przygotować marynatę – posiekać i rozetrzeć z solą czosnek, dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać. Pierś naciąć wzdłuż tworząc w środku kieszonkę. Do kieszonki włożyć pomidory, szpinak i liście tymianku. Posmarować marynatą i odstawić na 15 minut. Ułożyć w koszyczku do gotowania na parze. Gotować na parze przez około 15 minut. Kroić w plastry i układać najlepiej na razowym pieczywie z dodatkiem kiełków i rukoli.
tradycyjna wędlina 40 kcal, nasza wersja 20 kcal
(przepisy wzielam zzzzzz: TVN )
RAZOWE PENNE Z CIECIERZYCĄ
200 g razowego makaronu penne
1 mała czerwona papryka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała puszka ciecierzycy
1 mała puszka pomidorów
4 gałązki tymianku
pół papryczki chilli
oliwa
sól, pieprz
Pokroić paprykę i cebulę w kostkę. Drobno posiekać chilli i czosnek. Rozgrzać patelnię i wrzucić warzywa. Mieszać żeby nie przypalił się czosnek ani cebula. Jak warzywa zmiękną, dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dodać pomidory, doprawić solą, pierzem i listkami tymianku. Dusić aż smaki się przegryzą. Dodać makaron ugotowany makaron. Podawać posypane listkami tymianku.
tradycyjne danie liczy 700 kcal, nasza wersja 400 kcal
powiem Wam smakuje bosko!!!;-) ostatnio robie to kilka razy w tygodniu;-)
a dzis robie-ta "wedlinke" z piersi kurczaka(robi sie na parze):
1 połówka piersi z kurczaka
8 suszonych pomidorów ( w oliwie)
kilka umytych liści szpinaku
3 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
oliwa z zalewy po pomidorach
sól, pieprz
Przygotować marynatę – posiekać i rozetrzeć z solą czosnek, dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać. Pierś naciąć wzdłuż tworząc w środku kieszonkę. Do kieszonki włożyć pomidory, szpinak i liście tymianku. Posmarować marynatą i odstawić na 15 minut. Ułożyć w koszyczku do gotowania na parze. Gotować na parze przez około 15 minut. Kroić w plastry i układać najlepiej na razowym pieczywie z dodatkiem kiełków i rukoli.
tradycyjna wędlina 40 kcal, nasza wersja 20 kcal
(przepisy wzielam zzzzzz: TVN )
Paula21
Grudzień '07
Lody truskawkowe:
500 ml śmietany kremówki
2x śmietan FIX (dodany podczas ubijania )
400 ml mleka kondensowanego SŁODZONEGO z puszki
500-600ml musu z truskawek
Śmietanę ubijam mikserem na sztywno wsypuję śmietan FIX, potem po troszku wlewam mleko z puszki i na koniec zblenderowane owoce. Przelewam do pojemnika z pokrywką i do zamrażarki na około 6-8h.
Z tej ilości składników wychodzą 2l lodów!!!
Niestety truskawki już zniknęły ale myślę że mogą być jagody, maliny lub inne owoce... planuję zrobić takie z nutellą bo ja mocno czekoladowa jestem ;-)
500 ml śmietany kremówki
2x śmietan FIX (dodany podczas ubijania )
400 ml mleka kondensowanego SŁODZONEGO z puszki
500-600ml musu z truskawek
Śmietanę ubijam mikserem na sztywno wsypuję śmietan FIX, potem po troszku wlewam mleko z puszki i na koniec zblenderowane owoce. Przelewam do pojemnika z pokrywką i do zamrażarki na około 6-8h.
Z tej ilości składników wychodzą 2l lodów!!!
Niestety truskawki już zniknęły ale myślę że mogą być jagody, maliny lub inne owoce... planuję zrobić takie z nutellą bo ja mocno czekoladowa jestem ;-)
Ostatnia edycja:
reklama
Nie mam co robić to piszę i tu, hehehe
Piersi kurzęce ( albo inne drobiowe) w porach
Piersi kurzęce
Pory
przyprawa kebab
majonez
Piersi kroimy w paski (grubsze), obsypujemy przyprawą. Pory w krążki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami - pory, piersi, pory, piersi. Smarujemy cienko warstwą majonezu. Zapiekamy pod przykryciem jakieś 40 minut.
Pychota!
Jadłam ostatnio i bardzo mi smakowało, a ja fanką porów raczej nie jestem.
Polecam
Piersi kurzęce ( albo inne drobiowe) w porach
Piersi kurzęce
Pory
przyprawa kebab
majonez
Piersi kroimy w paski (grubsze), obsypujemy przyprawą. Pory w krążki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami - pory, piersi, pory, piersi. Smarujemy cienko warstwą majonezu. Zapiekamy pod przykryciem jakieś 40 minut.
Pychota!
Jadłam ostatnio i bardzo mi smakowało, a ja fanką porów raczej nie jestem.
Polecam
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 28
- Wyświetleń
- 3 tys
- Odpowiedzi
- 205
- Wyświetleń
- 67 tys
- Odpowiedzi
- 32 tys
- Wyświetleń
- 1M
Podziel się: