reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nowa praca a ciąża

Magda19942022

Aktywna w BB
Hej, 3 tygodnie temu podjęłam pracę na 3 miesięczny okres próbny.wczoraj zrobiłam test ciążowy i pozytywny. Myślę że to jakiś 4 tydzień. Myślałam że już nie mam dni płodnych wtedy i zawsze się zabezpieczamy. Chce pracować jak najdłużej ale jeśli nie dam rady to czy mogę iść na L4 płatne?i co z macierzyńskim

reklama
Hej, 3 tygodnie temu podjęłam pracę na 3 miesięczny okres próbny.wczoraj zrobiłam test ciążowy i pozytywny. Myślę że to jakiś 4 tydzień. Myślałam że już nie mam dni płodnych wtedy i zawsze się zabezpieczamy. Chce pracować jak najdłużej ale jeśli nie dam rady to czy mogę iść na L4 płatne?i co z macierzyńskim

Podaj datę ostatniej miesiączki
I datę kiedy kończy się dokładnie umowa o pracę

20 maja jakoś. I mam umowę do 1 września

No to tak - w trakcie końca umowy będziesz mniej więcej w 14tc
Zgodnie z prawem w Polsce nie można zwolnić ciężarnej od poczęcia więc teraz zwolnić Cię już nie mogą.
Gdyby mowa kończyła się przed 12tc pracodawca nie musiałby jej przedłużać, u Ciebie zgodnie z prawem musi przedłużyć do dnia porodu tzn. jak już urodzisz to będzie ostatni dzień Twojej umowy (teraz zapewne wezmą datę przyjętą przez lekarza, ale jak urodzisz np. tydzień po terminie to nadal będzie to faktyczna data porodu). Następnie przez 12 miesięcy dostaniesz zasiłek macierzyński z ZUS to będzie kwota Twojej pensji oczywiście zależy jaki tam sobie rodzaj wybierzesz tego macierzyńskiego plus minus 81,5% pensji

ZUS może chcieć podważyć Twoje zatrudnienie więc dobrze pracować jak najdłużej i dobrze też zbierać dowody, że faktycznie wykonujesz pracę.

Oczywiście pracodawca może przedłużyć Ci umowę na rok, dwa czy czas nieokreślony tu już jego dobra wola

Zgodnie z prawem w Polsce nie można zwolnić ciężarnej od poczęcia więc teraz zwolnić Cię już nie mogą.
Gdyby mowa kończyła się przed 12tc pracodawca nie musiałby jej przedłużać, u Ciebie zgodnie z prawem musi przedłużyć do dnia porodu tzn. jak już urodzisz to będzie ostatni dzień Twojej umowy (teraz zapewne wezmą datę przyjętą przez lekarza, ale jak urodzisz np. tydzień po terminie to nadal będzie to faktyczna data porodu). Następnie przez 12 miesięcy dostaniesz zasiłek macierzyński z ZUS to będzie kwota Twojej pensji oczywiście zależy jaki tam sobie rodzaj wybierzesz tego macierzyńskiego plus minus 81,5% pensji

ZUS może chcieć podważyć Twoje zatrudnienie więc dobrze pracować jak najdłużej i dobrze też zbierać dowody, że faktycznie wykonujesz pracę.

Oczywiście pracodawca może przedłużyć Ci umowę na rok, dwa czy czas nieokreślony tu już jego dobra wola
Pracuje na produkcji, będę chciała pracować jak najdłużej o ile dam radę

Jeśli popracuje do 2 miesiąca a jest to praca stojąca ,produkcyjna ,gdzie pracuje dużo ludzi to ZUS może się do tego przyczepić?

Jeśli popracuje do 2 miesiąca a jest to praca stojąca ,produkcyjna ,gdzie pracuje dużo ludzi to ZUS może się do tego przyczepić?

Tak, generalnie nawet jak będziesz całe 9 miesięcy to może się przyczepić.
Dlatego tak ważne jest byś miała jak najwięcej dowodów, że naprawdę pracowałaś i nie chciałaś wyłudzić świadczeń

reklama

Po wygaśniu umowy z dniem porodu, ZUS wypłaca zasiłek normalnie? Tj. taki jak pensja a nie kosiniakowe? 🤔

Do góry