reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Opieka nad bobasem - o kolkach, pieluchach, ubiorach, cycuchach i innych :-)

co do balsamu to nie pomogę.

Kąpiemy w oilatum soft a całego ciałka narazie nie muszę smarować. Smaruje tylko pupkę, pachwinki, twarz linomagiem bobo i skórka jest wporządku

Co do ulewania to nam się z raz zdarzyło. może za dużo małą nosisz po jedzeniu?

reklama
Abejka, gratulacje.
Catedra, albo trzeba smarować emolientem albo przeczekać. Moim złaziła wręcz płatami i usłyszałam, że tak ma być bo po urodzeniu ten pierwszy naskórek ma zejść.
Co do pytania nr 3, to ciężko powiedzieć coś na odległość ale możliwe, ze to reflux. Główkę musi mieć zawsze wyżej.
Pszczółko, a czy Maja ma jakieś problemy skórne, że w oilatum kąpiesz?

Catedra moja też ulewa, ale jak chodzi o ruflux to wszystko zależy jak i ile. Powiedz o tym na wizycie u pediatry, byc moze trzeba bedzie zageszczac twoje mleko (łyzeczke) Nutritonem - to jest mączka chlebka świętojanskiego.

Ja nie smarowałam małego niczym dopoki właśnie nie zaczeła mu skóra się łuszczyć, wtedy zasięgnełam po oliwke firmy Hipp, i przestała schodzić i być sucha. mam wszystko z Hippa i bardzo sobię chwale.

Pisałam cześniej o kupie mojego Igora, Abeja Jagoda teraz wiem że coś się dzieje z igorem bo dziś płakał pół dnia cały czas pił, myślałam ze ma kolke czy cuś ale wkońcu skumałam że chyba nie może zrobić kupy imo podanych herbatek Plantex, po których zaraz się załatwiał zawsze. No więc położyłam go na przewijak odpiełam pieluszkę i poruszałam mu nóżkami w górę do brzuszka i w dół oczywiście delikatniutko żeby go nie urazić, i zadziałało zrobił kupę, ale wcześniej puzczał strasznie cuchnące wiatry a i kupa strasznie pachniała i oczywiście była zielona i to jeszcze bardsziej......Myślicie że po tylu tyg karmienia tym samym mlekiem dopiero teraz coś zaczeło się dziać????

Pszczółko, więc radziłabym jej nie kąpać w oilatum. Jeśli już to raz na kilka dni, bo może mieć problemy później. Oilatum i inne emolium czy balneum to są specyfiki lecznicze, a nie do codziennej pielęgnacji.
Luiza, może dopiero teraz to wyjść ponoć. Mógł się dopiero teraz uczulić na nie, ale lepiej spytaj lekarza.
Catedra, są mleka przeciwko ulewaniu właśnie z tą mączką. Np. Bebilon AR.

Gemelo ale Catedra karmi piersią.

Luiza mogło być tak jak piszesz? jakim mlekiem karmisz młodego? Już kilka położnych i pediatrów powiedziało mi, że w chwili obecnej najlepsze mleko na rynku to Enfamil.
Zwykłe to Enfamil Premium, jest też Enfamil AR i Enfamil HA.
Do kupienia TYLKO w aptece - i niestety - nie jest najtańsze.

ja narazie się rozkręcam z laktacją... mało pokarmu miałam i mam nadal mało, ale powolutku coraz więcej... położna doradziła Bebilon taki antykolkowy i anty zaparciowy. Mała wali w pieluchę aż miło, a tyle ile mogę daję cyca.

reklama
Karolinusia po cięciu na początku zazwyczaj jest mało,szczególnie przy pierwszym dziecku. Ja teraz początkowo też miałam niewiele, ale teraz jak odciągałam przez ten tydzien to mam taka produkcję, że młoda nie nadąża spijać... a ja nie mam pojemników do mrożenia...
Pamietajcie dziewczyny że jak chcecie karmić piersią - to im więcej dokarmiacie butelką, tym mniej same produkujecie. Warto pobudzać piersi laktatorem - szczególnie wtedy gdy wydają się puste (po tym jak maluch wypije "wszystko") takie pobudzanie na pustaka powoduje, że produkcja na raz nastepny jest większa :-)

ale się nawymadrzałam :-D

Do góry