reklama

Opieka nad maluszkami

moja maleńka poszła spać o 19, ale kilka razy się budziła, musielismy ją tulić, na dobre usnęła o 23, spała do 5, nakarmiłam ją, przebrałam i spała do 9, teraz buszuje ;)

reklama
Majka jak sie przewraca na bok czy na brzuszek to zawsze z lewej strony,kiedy lapie grzechotke to tez najpier lewa raczke a potem ewentualnie przelozy do prawej.Nie wiem czy mam sie tym martwic.A moze bedzie leworeczna,ale czy tak wczesnie juz pokazuje preferencje????????? Chcociaz glowke pod czas snu trzyma raz w lewo,raz w prawo.

benita - podobno dzieci często przy przewracaniu wybierają sobie jedną stronę, a dopiero po jakimś czasie zaczynają przewracać się także na drugą. Leworęczność jest "zaprogramowana" w genach. Podobno dzieci leworęczne już w łonie matki ssą lewy kciuk ;)

pytia pisze:
benita - podobno dzieci często przy przewracaniu wybierają sobie jedną stronę, a dopiero po jakimś czasie zaczynają przewracać się także na drugą. Leworęczność jest "zaprogramowana" w genach. Podobno dzieci leworęczne już w łonie matki ssą lewy kciuk ;)
No wlasnie,zaprogramowana,a moj Bartek jako dziecko byl leworeczny ale go przestawili( a szkoda,bo czytalam ze nie wolno,bo mozna zablokowac rozwoj dziecka)

jagódka też wszystko robi lewą częścią ciała...przez leżenie na boczku ma badzo spłaszczoną główkę z lewej strony...nie wiem jak ją przekonać,że prawa strona też jest fajna..o dziwo pediatra płaskiej główki nie skomentował...może więc niepotrzebnie się matwię?

maga_86 pisze:
jagódka też wszystko robi lewą częścią ciała...przez leżenie na boczku ma badzo spłaszczoną główkę z lewej strony...nie wiem jak ją przekonać,że prawa strona też jest fajna..o dziwo pediatra płaskiej główki nie skomentował...może więc niepotrzebnie się matwię?

mi pediatra też nic nie mówiła, uwagę zwrócił dopiero ortopeda mimo iż spłaszczenie nie jest bardzo widoczne, kazał blokować małemu główkę aby kładł na nielubianą stronę i wogóle stymulować go na prawo np. przy pozycji na brzusiu wieszać z prawej zabawki

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry