patrycja - nie pomoge z tym sikaniem, bo Migotka sie sama odpieluchowala przed drugimi urodzinami, a Mlody jeszcze za mlody na pozegnanie sie z pieluszka. A tak pol zartem, to ja w obu ciazach nie wychodzilam z lozka na siusiu - ani jeden raz. maz mowi, ze Wiki ma po mnie, ze jak sie juz wejdzie do lozka, to sie spi i wstaje sikac rano, hehe
Mój lekarz nic nie mówił o badaniach prenatalnych, może dziś zapytam mam jeszcze 29 lat (do listopada) i nie wiem czy muszę je robić, oprócz tych podstawowych, ale jeśli on powie co innego to się dostosuję, dla Groszka.
badanie prenatalne sa dla mam po 35 r.z. lub z obciazonym wywiadem medycznym (czyt. chorobami genetycznymi w rodzinie). W Pl oczywiscie
Już po wizycie -relacja w stosownym dziale:-).-jedna żywa fasolka , z bijącym serduszkiem :-)
super

gratki dla was obu:*
mnie lekarz powiedział, że da mi skierowanie na NFZ do kliniki, spełniam wymagania w tym roku kończę 36 lat i jestem po przejściach. Jest to tylko badanie przezierności karkowej, kości nosowej i badanie krwi oraz przepływy, na dobrym sprzęcie zapewne więc pojadę co mi szkodzi.
na moje to Ty piszesz o zwyklym usg, ktore sie zawsze wykonuje miedzy 11 a 14 t.c.
prenatalne to m.in. badanie krwi na trisomie chromosomy 21, lub badanie wod plodowych
Jagoda - ja się zupełnie z tobą nie zgodzę ... wolę zrobić badanie i usłyszeć że wszystko dobrze, a w najgorszym wypadku wykryją wadę którą można już leczyć w ciąży i pomóc dziecku lub je uratować. To nie jest badanie inwazyjne, w żaden sposób przeprowadzenie go nie szkodzi dziecku ani matce. Może jedynie tylko pomóc. Po to tak jest rozwinięta medycyna żeby z tego korzystać a nie jak za prehistorycznych czasów liczyc na to że wszystko bedzie dobrze.
PS. badanie przepływów jest teraz bardzo często wykonywane i chyba jest jednym z podstawowych badań.
a ja sie zgadzam z Jagoda, co do badan prenatalnych - zalecenie to 35 lat i/lub obciazony wywiad(jak juz pisalam powyzej)
badanie przeplywow - to sie wykonuje podczas usg, standardowego, miedzy 11 a 14 t.c., obecnosc kosci nosowej, przeziernosc karkowa, dlugosc k. udowej itp.
LORI - wszystkiego naj