reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Październik 2012

Lori! Wszystkiego, co najlepsze!:-)

Usiadłam do Was, a mój M. już mnie wyciąga na spacer z piesem. Idę, bo słońca mi trzeba...
Do zobaczyska

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Ide się szykować i jadę do gina. Ale mam stresa. Znowu wyjdzie mi wysokie ciśnienie :eek: Trzymajcie kciuki

patrycja - nie pomoge z tym sikaniem, bo Migotka sie sama odpieluchowala przed drugimi urodzinami, a Mlody jeszcze za mlody na pozegnanie sie z pieluszka. A tak pol zartem, to ja w obu ciazach nie wychodzilam z lozka na siusiu - ani jeden raz. maz mowi, ze Wiki ma po mnie, ze jak sie juz wejdzie do lozka, to sie spi i wstaje sikac rano, hehe

Mój lekarz nic nie mówił o badaniach prenatalnych, może dziś zapytam mam jeszcze 29 lat (do listopada) i nie wiem czy muszę je robić, oprócz tych podstawowych, ale jeśli on powie co innego to się dostosuję, dla Groszka.
badanie prenatalne sa dla mam po 35 r.z. lub z obciazonym wywiadem medycznym (czyt. chorobami genetycznymi w rodzinie). W Pl oczywiscie

Już po wizycie -relacja w stosownym dziale:-).-jedna żywa fasolka , z bijącym serduszkiem :-)
super:) gratki dla was obu:*

mnie lekarz powiedział, że da mi skierowanie na NFZ do kliniki, spełniam wymagania w tym roku kończę 36 lat i jestem po przejściach. Jest to tylko badanie przezierności karkowej, kości nosowej i badanie krwi oraz przepływy, na dobrym sprzęcie zapewne więc pojadę co mi szkodzi.
na moje to Ty piszesz o zwyklym usg, ktore sie zawsze wykonuje miedzy 11 a 14 t.c.
prenatalne to m.in. badanie krwi na trisomie chromosomy 21, lub badanie wod plodowych

Jagoda - ja się zupełnie z tobą nie zgodzę ... wolę zrobić badanie i usłyszeć że wszystko dobrze, a w najgorszym wypadku wykryją wadę którą można już leczyć w ciąży i pomóc dziecku lub je uratować. To nie jest badanie inwazyjne, w żaden sposób przeprowadzenie go nie szkodzi dziecku ani matce. Może jedynie tylko pomóc. Po to tak jest rozwinięta medycyna żeby z tego korzystać a nie jak za prehistorycznych czasów liczyc na to że wszystko bedzie dobrze.
PS. badanie przepływów jest teraz bardzo często wykonywane i chyba jest jednym z podstawowych badań.
a ja sie zgadzam z Jagoda, co do badan prenatalnych - zalecenie to 35 lat i/lub obciazony wywiad(jak juz pisalam powyzej)
badanie przeplywow - to sie wykonuje podczas usg, standardowego, miedzy 11 a 14 t.c., obecnosc kosci nosowej, przeziernosc karkowa, dlugosc k. udowej itp.

LORI - wszystkiego naj:D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
antylopka - badanie przezierności karkowej nie jest w Polsce standardowym badaniem, do tego trzeba miec odpowiedni sprzęt a większość lekarzy państwowych tego nie ma.

antylopka - badanie przezierności karkowej nie jest w Polsce standardowym badaniem, do tego trzeba miec odpowiedni sprzęt a większość lekarzy państwowych tego nie ma.

jest jednym z podstawowych badań, to jedno z trzech USG które w Polsce są wykonywane standardowo dla wszystkich przyszłych mama o ile oczywiście są pod opieką lekarza
1. Usg mniej więcej 12-13 tyg. tzw USG genetyczne - oprócz sprawdzania ogólnego rozwoju robi się badanie przezierności karkowej i kość nosową
2. USG około 20 tyg. i tam dodatkowo obwód brzuszka, długość kości udowej oraz dojrzałość łożyska
3. USG ok. 32-36 tyg również dojrzałość łożyska i ogólny przyrost dziecka

a to że niektóre gabinety maja przestarzały sprzęt i nie są w stanie tego dobrze ocenić to już inna kwestia, dlatego mogą lekarze wysyłać gdzieś indziej

Bellko! Trzymam kciuki! Wszystko będzie dobrze:-D
Dziś rano byłam u swojej gin w sprawie L4, badania prenatalnego i zaświadczenia do pracy (na 1. wizycie nie wzięłam - byłam taka wstrząśnięta dobrą wiadomością). Z L4 nie ma problemu, mogę wziąć kiedy potrzeba (w pracy już zawadzam, bo wszystkiego nie zrobię, a gin też powiedziała, że nie mogę tak pracować). Co do skierowania na prenatalne - może mi dać skierowanie, ale nfz nie refunduje, gdy nie ma żadnych wskazań. Na moje podwyższone hormony męskie przed ciążą nie "pójdą" i trzeba mi zapłacić...:no:

antylopka, przede wszystkim chodzi o badanie krwi, ale właśnie również o NT bo jak Lorelain napisała nie każdy lekarz je wykona.
Mój gin ma za słaby sprzęt na to i od razu powiedział że mnie do kliniki wysyła na wszystko.
Mam innego gina w mieście z super sprzętem ale 150zł bierze za coś takiego (NT i przepływy) bez krwi.

większość lekarzy na NFZ nie ma takiego sprzętu żeby to badanie wykonać, ja za czasów pierwszej ciąży najbliżej miałam w Rudzie Śląskiej!... i państwowo to po 35 r życia albo jak są inne wskazania, ale wcale nie wysyła sie na NFZ.

reklama
Jesteśmy po rozmowie z dziewczynkami ,już wiedzą ,młodsza już planuje na jaki kolor będzie pokój bobasa ,a starsza ,czy 2 lata szybko miną i dostanie znów większy pokój :-)

Do góry