reklama

Październik 2014

judy - mebelki bardzo ładne:tak:. Ja niestety z konieczności kupiłam takie bardziej uniwersalne (kolorowe, ale nie stricte niemowlęce) co i do nastoletniości wystarczą:-D A czemu kupujesz w Polsce, w Danii drożej?

reklama
Jak już mówimy o zdrowotnych wynalazkach, to pochwale sie, ze od dwóch dni mamy nowe zwierzątko w domu: Zenona. Zenon to grzybek tybetański, który w 24 godziny robi z mleka kefir o niebo zdrowszy niż ten ze sklepu. Jestem zachwycona, bo codziennie staram sie pić koktal owocowo nabialowy i z tym kefirkiem jest super. Nie wierzę w to co piszą w necie, jeśli chodzi o jego właściwośći uzdrawiania wszystkiego, ale na pewno to wartościowy probiotyk. Podobno szybko rośnie, więc jak która jest z Wąsy, to będę mogła sie podzielić wkrotce. Tylko trzeba sie liczyć z codzienna dostawą kefiru i nie można zapomniec kupic mleka, bo zdechnie. Ale sezon truskawkowy idzie, kefir zejdzie w każdej ilości.

Rjoanka też myślałam o tym grzybku ale on podobno alkohol wytwarza jak rośnie. ... czy masz taki? I ja bym na mleku roslinnym robiła bo mam nietolerancję na nabiał. ..

rjoanka - to dbaj o zwierzaczka, brzmi ciekawie. :tak:Najpierwjak przeczytałam grzybek, to nie załapałam, zastawiałam się do jakiego zwierzęciato się może odnosić:-D. A jak takie cudo się nabywa?
kaśku - a to się da? tak na roślinnym?

To jest symbiotyczna mieszanka grzybkow i bakterii fermentacyjnych. Można kupić suche na allegro albo dostać. Szybko sie mnoży i rośnie więc chętnych do oddania łatwo znaleźć, bo żal wywalac. Jeśli chodzi o alkohol, to nie ma go podobno więcej niż jak po zjedzeniu jabłka, to zwykła fermentacja mlekowa. W każdym razie nie czuć go ani w smaku ani w zapachu. Ja trzymam to w lodówce, dzięki czemu proces przebiega wolniej i kefir nie jest bardzo kwaśny.
Czytałam, ze fermentuje też mleko kozie i roślinne, ale nie próbowałam i nie wiem które z nich. Ważne żeby były w nim cukry, bo tym sie żywi.
A jest jak kolejne zwierzątko, bo trzeba karmić i codziennie sie opiekować. Jedyna przewaga w stosunku do kotów jest taka, ze można go zamrozić jak sie znudzi lub w razie wyjazdu....

Ostatnia edycja:
Rjoanka i Pscółka też czytałam że na roslinnym się wyhoduje tylko dłużej i nie na każdym wychodzi. Chyba właśnie czytałam też że cukru można dodać.

Kas - kolor 04 bardzo ładny, uniwersalny i elegancki i dodatki w każdym kolorze będą pasować, tylko ta pomarańczowa rama, dla mnie fatalna. Może srebrną dałoby się dobrać?

Ps: a już widzę, on ma też chyba na materiale pomarańczowe przeszycia, to jak dla mnie gorzej, ale to moje zdanie, bo ja pomarańczowego nie lubię i mi np. z błękitem nie będzie pasował:-(

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry