Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Tracy Hogg mi tu pachnieEfa, ja tez nie chcialam dawac smoczka, ale w koncu ktos je wymyslil w konkretnym celu.Nie trzeba od razu jak dziecko placze zaciskac mu dzioba smoczkiem, bo nie o to chodzi. Jesli boisz sie, ze sie dziecko uzalezni, to po prostu dawaj tylko w awaryjnych sytuacjach - my tak robimy, a Maly generalnie za smoczkiem nie przepada. Natomiast w sytuacjach typu 'rozpedzenie przed zasnieciem' albo 'niekonczaca sie maruda', dajemy smoka i bardzo go to uspokaja. Poza tym, niektorzy eksperci twierdza, ze smok do 3go miesiaca jest OK, bo odruch ssania u niektorych dzieci jest bardzo silny, a niektorym rodzicom wydaje sie, ze dzieci sa ciagle glodne. A wystarczy dac smoka i okazuje sie, ze dziecko chcialo tylko possac.
3miesieczne dziecie umie juz rozpoznac swoje paluszki i wtedy zamiast smoka ssie wlasnie je.
Zatem moze nie warto tak bezwzglednie odmawiac smoka dziecku?
Onesmile, karmię tylko piersią, więc odpada odmawianie dziecku jedzonka: uczyli mnie, że wtedy trzeba zawsze karmić na żądanie. Oluś często ulewa, ale niewielkie ilości. Z wagą mieści się około 25 centyla, więc myślę, że nie je za dużo. Nigdy nie jadł sztucznego mleczka. Może po prostu ten skok jest taki rozciągnięty w czasie... Chociaż mam wrażenie, że to już za długo trwaEfa, a jak zje, to mu sie ulewa? Czy po kazdym jedzeniu ma kupke w pieluszce? Bo jesli tak, to znaczy, ze za duzo je i ta potrzeba 'jedzenia', to potrzeba ssania. Moze paluszki nie wystarczaja? Jesli wieczorami po prostu duuzo je i nic sie nie ulewa, ani nie wymiotuje, to znaczy,ze po prostu potrzebuje zjesc wiecej wieczorem.
Byc moze to skok i wcale nie znaczy,ze ma trwac 2-3 dni, bo moj Pawel dosc dlugo jadl bardzo duzo (czasem wlasnie 4-7 dni), dopiero od tygodnia mu sie normuje i teraz wystarczy mu 20 min cyca co 2-3 godziny. Nie musze go ciagle dopajac sztucznym. Mam tez byc moze wiecej pokarmu.
Ja w kazdym razie bym poobserwowala i miala smoka w pogotowiu. Moze wyprobuj?
Może po prostu ten skok jest taki rozciągnięty w czasie... Chociaż mam wrażenie, że to już za długo trwa![]()
. Czytałam,że pierwszy jest ok 5 tygodnia, a drugi ok.7-8 tygonia. Zresztą przeczytałam to tutaj: