reklama

Październikowe Mamy 2010

witajcie:) mnei sie nie chce ani jesc ani gotowac.... dzisiaj pojde na latwizne i zrobie frytki i kielbase pieczona -bo przeciez moj kochany zabojadkowaty maz dnia bez miesa i wedlin nie ma prawa byc w kalendarzu.... we FR zas sie zrobilo goraco jak diabli, zarowa wielka na niebie daje czadu ale deko wiaterku jest. w kazdym razie okiennice zmakniete, wentylator dziala i juz mi lepiej:)))

reklama
u mnie strasznie gorąco, a teraz chyba szykuje się na burze...
nie wydaje mi się, żeby były jakieś przeciwwskazania do chodzenia do stomatologa w ciąży, sama się wybieram w przyszłym tygodniu, bo słyszałam wręcz przeciwnie, że powinno się mieć wyleczone zęby. a któraś z nas w ogóle chyba jest dentystką, nie? :)
ja zjadłam kebab dzisiaj...

Trzymam kciuki za wizyty u lekarza .
Efa za Ciebie również i takie osobiste pytanie? nie boisz się iść w III trymestrze? Cały czas trąbią ,że w I i w III się nie powinno chodzić, bo to dla dziecka nie za bardzo .
Pozdrawiam

Dzięki za kciuki, sarisa (monimoni też dzięki :-))
U dentysty byłam juz 4-ty raz w ciągu 1,5 miesiąca i czeka mnie jeszcze jedna wizyta. W dodatku wszystkie ze znieczuleniem. Nie miałam próchnicy, ale odsłonięte szyjki zębowe, a to bolesne, więc cieszę się, że to wyleczyłam. Mało tego, na poprzedniej wizycie zgodziłam się na RTG zęba, bo zaczął ciemnieć i okazało się, że bardzo dobrze zrobiłam. Zaczęlo się bowiem robić jakieś zapalenie w kanale zębowym i mogło się to skończyć nawet zakażeniem, a to dopiero mogloby być groźne dla maleństwa. Dzisiaj miałam więc leczenie kanałowe i przyznam się Wam, że humor mam do duszy, bo mnie teraz cholernie boli ząb. No ale cóż, gdy go "dokończę", będę miała ząbki cud-miód i spokój na długi czas (mam nadzieję!).
Mój dentysta powiedział, że dawka RTG zużyta na ten jeden ząbek jest porównywalna z całodziennym napromieniowaniem normalnie na dworze, w dodatku opatulił mi szczelnie brzuszek. Uświadomił mi także, że generalnie zaleca się nie robić prześwietlenia w I trymestrze, gdy u dziecka tworzą się narządy itp., potem ryzyko jest znikome. W moim przypadku warto było zaryzykować i zrobić zdjęcie teraz, bo z ząbkiem źle było.

no to dobrze, że się w porę zauważyło i życzę, żeby już nie bolało teraz.
mnie czeka wizyta w przyszłym tygodniu, dwa zęby do zrobienia, ale najbardziej to mnie zawsze portfel po tym boli ;)

Ja również podobnie jak dziewczyny leczyłam swoje zęby w czasie ciąży i 23 sierpnia ciąg dalszy. Też słyszałam,że lepiej wyleczyć teraz bo po ciąży może być z nimi jeszcze gorzej. U mnie przez ciąże ich stan się pogorszył, bo wcześniej chodziłam do kontroli co rok i ząbki zdrowe- czasem jakaś mała plomba się trafiła. Ostatnim razem byłam w lutym u dentysty właśnie na kontroli- wtedy już byłam w ciąży,ale nie wiedziałam o tym jeszcze:szok:. A ostatnio zaczął mnie boleć ząb, to był straszliwy ból. Brałam Apap ale on jest słaby i nie pomagał. Będąc na śląsku u rodzinki ( a była to niedziela) ból stał się niezmiernie do niewytrzymania i jakoś ja i moja rodzinka wpadła na pomysł żeby poszukać na internecie pogotowia dentystycznego, które byłoby otwarte w niedziele i przyjęliby mnie. Wystarczył jeden telefon i Pani powiedziała że mnie przyjmie. Ja odczuwałam ból po całej lewej stronie szczenki,ale nie wiedziałam czy to góra czy dół- nie dało się tego określić:-(. Pierwszym pytaniem jakie usłyszałam od babki jak przyszłam było- " to co wyrywamy?". Popatrzyłam na nią jak na debilkę i powiedziałam że nie. W jakich czasach my żyjemy żeby od razu zęba wyrywać jak boli?:no: Usiadłam na ten fotel i babka mi się już nie podobała- popatrzyła do zębów, sama nie potrafiła określić który mnie to boli i okazało się że zrobiła mi dewitalizację czyli uśmiercenie dwóch zębów, które jak potem się okazało BYŁY ZDROWE!!! Po tej wizycie nadal mnie bolał ten ząb okropnie. Przepłakałam kolejną noc z bólu a nie chciałam iść do kolejnego "nieznanego" dentysty. Mama zadzwoniła do naszej dentystyki do której chodzę już od urodzenia i jej naprawdę mogę zaufać i umówiła mnie na wizytę- znowu pojechałam na śląsk i okazało się że po prostu pod jednym zębem zbierały mi się gazy, bo plombę do góry uwypuklało i była to 6 dolna a nie 3 i 4 górna. Wyleczyła mi tamtego zęba od razu- ból minął. A tamte dwa musiała zacząć leczyć kanałowo, dała lekarstwo i usunęła nerwy- i tak jak pisałam dalsza część leczenia 23 sierpnia. Zadzwoniłam sobie potem do tamtej pani niby dentystki a ta nawet nie chciała ze mną rozmawiać jak jej powiedziałam ze uśmierciła mi dwa zdrowe zęby i rzuciła potem słuchawką. Teraz jeszcze jej obsmaruje na internecie na stronce znany lekarz opinie. Chociaz z tego co tam przeczytałam to są same negatywne, ogólnie Pani ta specjalizuje się w wyrywaniu zębów i leczeniu zdrowych które to i tak nadają się potem do dalszego leczenia.
Uuuu,ale się rozpisałam :-) No ale wylałam swoje żale na panią dentystkę.
Mi moja dentystka dała bardzo małą dawkę znieczulenia i nie wysłała na RTG.

W Krakowie rozpadało się,ale fajnie:-):-) A dziś byliśmy z mężem w Tarnowie na chwilę a potem w Odporyszowie- w ośrodku dla którego mąż pracuje. Teraz siedzę i odpoczywam. Muszę jakąś kolację zaraz zrobić.

A jutro mamy usg :)

No ja mam szczęście, moi rodzice zasponsorowali mi dentystę.
Ja też mam tak dobrych rodziców że za leczenie zębów oni mi płacą. Co ja bez nich zrobiłabym?!:-(
ooo, to super, że usg, a dentystka powinna przestać pracować...

Też się bardzo cieszę i nie mogę doczekać. Mam nadzieję że wszystko będzie w porządku a do tego jestem ciekawa ułożenia malca, więc jutro się wszystko rozstrzygnie :) No i liczę na to że nie zmienił płci od ostatniego razu :P

Tak a dentystka to powinna nie ruszać się zębów swoich pacjentów. Ja nie wiem skąd się tacy lekarze biorą? Aż strach chorować żeby do nich chodzić później.

reklama
mała_mi88 wylewaj żale na takie dentystki jak najbardziej i zycze by więcej żadna z nas do takiej nie trafiła, ja byłam w zeszłym tygodniu u swojej do której chodzę od dziecka, choć babeczka już na emeryturze to jeszcze przyjmuje pare razy w tygodniu i nie wyobrażam sobie, że za jakiś czas bede musiała szukac nowej :( i tym razem tylko jedna plomba 5 minut nawet bez znieczulenia.
U nas pada od wczoraj wieczora po za tym burze. ale wole to niż skwarek sprzed paru dni
a co do zamkniętego forum ,to bardzo dobrze prywatność najważniejsza, szkoda tylko, ze was tak późno odkryłam, ale dopiero na zwolnieniu zainteresowałam się takimi formami wymiany myśli. lepiej późno niz wcale.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry