reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe Mamy 2010

Jestem po wizycie i tak z moją szyjką wszystko ok, morfologia niestety lekko słabsza niż miesiąc temu, maluch dobrze się rozwija, co do płci jeszcze nic nie wiadomo, niestety zapomniałam zapytać o tą moją rwę kulszową i przytyłam 3 kg w miesiąc!
Co do L-4 dostanę je do końca ciąży ale jednorazowo tylko na 20dni więc czekają mnie wizyty co 3 tyg, powiedział też że i tak powinnam być pod częstszą kontrolą niż normalnie kobiety w ciąży. Tłumaczył też że na dłużej i tak nie może wystawić bo są kontrole i mają za złe że na tak długo traci się z oczu pacjentkę.
Zrobiliśmy USG, dziecko pomierzone, waży 210g, wszystko na swoim miesjcu. To chyba tak z grubsza.
Poza tym kupiłam sobie legginsy piękne, bezszwowe, byłam u fryzjera i zrobiłam rekonesans wózków w pętliczku oraz komisie. I w tym ostatnim wpadł mi w oko fajny wózek taki spacerowy ale z wkładką a'la godndolka, wydaje się być ciepły, mały po złożeniu, marka Mammas&Pappas za całe 360zł więc taniutko. Wiem że to firma UK i jestem ciekawa opinii mam stamtąd czy to dobra marka. Jakoś te głębokie wózki jak dla mnie wszystkie mają małe gondole z tych co mają możliwość przewozenia dziecka w aucie i powoli myślę o wózku spacerowym...co myślicie?

Co do seksu to w pierwszej ciąży miałam bezwzględny zakaz współżycia i mój małż jakoś to przeżył wiem że nie było mu łatwo ale nidgy nie robił mi wyrzutów a też należy do tych którym chce się zawsze i to najlepiej kilka razy dziennie.

reklama
Lolisza jak zwykle źródło wiedzy :) Dziękujemy za wyjaśnienie :)

Karen gratuluję udanej wizyty, morfologie na pewno poprawisz :) pij sok buraczkowy :)

A ja dziś byłam na grillu i jadłam pyszną karkóweczkę i pierś z grilla i mój ulubiony grillowany czosnek. Mniam! :)

Cieszę się, że same dobre wiadomości z wizyt.
Karen z tego co pamiętam to pewne produkty utrudniają wchłanianie żelaza, np. ocet i nie wiem czy jeszcze nie herbata. Ja się pocieszam tym, że zaraz warzywa potanieją i będę się zajadać, np. sałatą i powinno być lepiej. Dużo żelaza też jest w czerwonym mięsie, jajkach, szpinaku i chyba w ogóle w zielonych warzywach, kaszy, burakach.

Monimoni też zjadłabym coś z grilla i jeszcze opiekany chleb.

Beata współczuję tych kamieni. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.

Mnie nadal katar męczy. Dobrze, że gardło przestało boleć. Jutro wybieramy się do ikei po łóżko dla syna. Mam nadzieję, że jakoś zmieścimy do auta.

Karen, gratuluje udanej wizyty :)
Jeśli chodzi o wózek to ja właśnie wstępnie myślałam o spacerówce z wkładem a'la gondolka, dokładnie o tym Maclaren Techno XLR + Gondola - Maclaren Techno XLR Black/Champagne z Gondolą Maclaren.pl
ale zaczęli mi wybijać z głowy, że kółka nie dadzą rady na śniegu, że dziecko nie będzie dobrze osłonięte od wiatru, że będzie nim trzęsło itd i zaczęłam myśleć. Przyznam, że nie mam pojęcia co zrobić i rozważąmy albo wariant tego wózka od początku i ryzyk-fizyk, że będzie ok, przecież i tak z takim maluszkiem w zimie nie będziemy jeździć na nie wiadomo jak długie spacery, albo kupimy jaką gondolkę używaną na pół roku a na wiosnę już tą spacerówkę. Drugi wariant mi mniej odpowiada bo nie bardzo będę miała gdzie tą gondolę postawić w moich 48 m2, nie mam piwnicy ani komórki ani nic z tych rzeczy, na klatce troche sie boje ale to pewnie byłby jedyny wariant. Poza tym generalnie nie lubie gondoli. Wybiore sie na te targi 8-9 maj może coś mi wpadnie w oko :)

lolisza w sobote tez spac nie mozesz?:)) a ja myslalam, ze to ja wczesnie wstaje:)
ja do tych wozkow nie mam jeszcze glowy, ale chyba bede rozgladac sie za jakims trzyfunkcyjnym, najbardziej odpowiada mi taka opcja.
w czwartek, jak wam pisalam, wrocilam na sale fitness. Dopero teraz zdalam sobie sprawde, jak ja to kocham i jak tego potrzebuje! Moje klientki przyjely mnie cieplo i z niedowierzaniem potrzyly, czy rzeczywiscie jestem w ciazy (nic nie widac:) )
ja, mimo niepotrzebnych obaw, po zajeciach czulam sie swietnie! Mialam wiecej energii niz przed. Polecam wam wszystkim cwiczenia! Pamietajcie, RUCH TO ZDROWIE! Teraz mam zamiar nabyc stroj kapielowy i zaczac chodzic na basen, choc raz w tygodniu. Boje sie infekcji, ale mam nadzieje, ze przy odpowiedniej profilaktyce wszystko bedzie ok.

Pogoda na weekend zapowiada sie swietnie. Zycze wam wszystkim sloneczka, usmiechu i samych pozytywnych chwil!

edit: lolisza- wlasnie zauwazylam, przy Twoim suwaczku podpis, ze bedziesz miala CC.Juz na tym etapie ciazy to wiesz? Rozumiem, ze masz jakies konkretne wskazania. A kto o tym decydowal? Twoj ginekolog, czy lekarz innej specjalizacji(odp. do wskazan). Ciekawa jestem, bo ja byc moze tez wskazania miec bede, ale jeszcze nie podjelam tego tematu.

Witam z ranka, ja już nie śpię niestety od 6 bo mały szkrab się obudził i nie było zmiłuj się trzeba było wstać.
Dzień zapowiada się słoneczny, może z małym pójdziemy na spacerek w południe.

Ja też mam termin na 26 października :p

pozdrówki

To ja sie witam :)))))

Lolisza ....podoba mie sie ten wozek ale zdecydowanie dla starszego dziecka. Ja miala Inglesine trip ,ale Jacka do niego wsadzilam jak mial 10 miesiecy. Nie obraz sie ale nie wydaje mi sie zeby ten wozek byl odpowiedni na zime dla noworodka.
Na spacery wierz mi bedziesz chodzic i to codziennie.
Kochana natrudzisz sie z tymi kolkami po sniegu. Dla mnie ten wklad dla noworodka wydaje sie wyskoczyc przy wybojach.
Ja jestm zdania ze jak dziecko rodzi sie w zimie musi miec gondole i to wysoko umieszczona. Ale to jest moje osobidte zdanie oparte na wlasnych doswiadczeniach.Pamietajmy ze bedzie zimno. A pozatym nalezy pomyslec o wygodzie dziecka o jego malenkim kregoslupie .....wybojach w naszych chodnikach. Dobra amortyzacja to opodstawa. Moj Jacek urodzil sie w styczniu i milalam dla niego gondolke:))
Teraz bedzie pazdziernik i cale zima przed nami....wiec ja dzis pokazalam mojemu S jaki wozek kupujemy:))) Kochany chlop dal mi wolna reka i mam nadzieje ze bedzie placil:))))) Cene widzial i nic nie komentowal.
Wiec jak dla mnie to Mutsy
Prams & Pushchairs | Mutsy | Mutsy 4 Rider Light Chassis, Deluxe Seat & Carrycot | Oxford Pram Centre
ta zielona opcja ponizej lub
X-Lander XA

Spacerowke parasolke zostawiam sobie w planach na pozniej. Tak bylo z Jackiem i z tego rozwiazanie bylam zadowolona.
Mieszkalismy wtedy w 48m i co prawda ta wielka maszyna mojego syna zajmowala ogrom miejsca ale wygoda dla dziecka wziela priorytet.
Lolisza kochana zastanow sie moze cos ci wpadnie w oko:))) Zazdroszcze ci tych targow i to w moim ukochanym Krakowie ehhhhhhh polecialabym nawet dzis!!!!!!!

Ostatnia edycja:
Mnie też najbardziej podoba się X-lander XA w kolorze Rocky lub Arctic z fotelikiem Maxi Cosi, ewentualnie Maxi Cosi Mura 4- zdecyduję, jak oba postawię obok siebie i porównam :-)
Zrezygnowałam z kolei z pomysłu zakupu mebli z firmy Meblik, seria Oceanic- łóżeczko i komoda. Kosztują odpowiednio 1200 i 1600 zł- uważam, że to przesada...

Co do grilla, nie chcę martwic, ale w ciązy nie wolno- mięso grillowane jest niebezpieczne, podobnie jak wędzone w związku z toxoplazmozą :-(

reklama
cześć dziewczyny jak Was podczytałam ciupkę to aż mi się łezka zakręciła ehhh to samo przeżywałam rok temu a teraz jest już ze mną mała terrorystka:-)

zaczynajcie się już wysypiać:-)

a tak poza tym to ja z propozycją bo mam trochę ciuszków ciążowych jak by któraś była zainteresowana to proszę info na priva rozmiar z przed ciąży 40-42.

Trzymam kciuki co by wsio było ok

Do góry