reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Piękne i zadbane sierpnióweczki :)

Możesz nawet wykonywać brzuszki:)

brzuszki też? :eek: a myślisz, żeby skonsultować się z trenerem? tak wszyscy trąbią o tym, że ciężarne nie powinny same ćwiczyć, żeby nie zaszkodzić dziecku. ale z drugiej strony to chyba do bardziej zaawansowanej ciąży się odnosi i my jeszcze możemy same w swoim tempie? a jakie Ty ćwiczenia sama robisz? Bo ja bym się chętnie na pupie i udach skupiła...:zawstydzona/y:

reklama
Jak jeszcze studiowałam, to na zajęciach z rehabilitacji musiałam napisać o ćwiczeniach dla kobiet w ciąży. Szukałam w książkach, szperałam w necie, byłam w szoku, że kobiety w ciąży mogą wykonywać wszystkie ćwiczenia z wyłączeniem podskoków, oraz takich, które niosą ze sobą niebezpieczeństwo upadku (wspinaczka, jazda konno, narty).
Teraz póki jeszcze można, warto skupić się na kręgosłupie (pupa i uda przy okazji). Ale kręgosłup to podstawa, bo jak za 2 miesiące, zacznie on się fizjologicznie wyginać, to jeżeli mięśnie są słabe to podobno ból straszny.
Ja wykonuję wszystkie, podnoszenia, wymachy, przysiady, brzuszki skośne, proste, podnoszenia nóg:) Ale przyznam szczerze, że kondycja spadła mi o 100% od ostatniej miesiączki, to chyba sprawka hormonów, w ogóle nie mam siły :)
buziaki

to wspaniałe wiadomości, ja zaraz w takim razie też zacznę nogami machać :-p bardzo się cieszę, bo martwiłam się, że poza paroma aktywnościami z aquaaerobikiem na czele ( a co z infekcjami basenowymi? :eek:) niewiele pozostaje
ale to, co mówisz o kondycji to prawda... niestety:-( ja też byłam bardzo aktywna przed ciążą, a teraz byle co mnie męczy... :-( ale nie chcę się poddawać, bo jak przyjdzie mi nosić większy brzuszek to bez utrzymywania chociaż jako-takiej kondycji od początku, może być nieciekawie:no:
dzięki serdeczne za wskazówki, baaaardzo się cieszę i trzymam kciuki za nasze kondycje :-):-)

Jak jeszcze studiowałam, to na zajęciach z rehabilitacji musiałam napisać o ćwiczeniach dla kobiet w ciąży. Szukałam w książkach, szperałam w necie, byłam w szoku, że kobiety w ciąży mogą wykonywać wszystkie ćwiczenia z wyłączeniem podskoków, oraz takich, które niosą ze sobą niebezpieczeństwo upadku (wspinaczka, jazda konno, narty).
Ja wykonuję wszystkie, podnoszenia, wymachy, przysiady, brzuszki skośne, proste, podnoszenia nóg:) Ale przyznam szczerze, że kondycja spadła mi o 100% od ostatniej miesiączki, to chyba sprawka hormonów, w ogóle nie mam siły :)
buziaki
Ja też chodziłam na ćwiczenia, ale niestety od brzuszków zaczęłam mieć skurcze macicy. To wszystko zależy od zdrowia ciężarnej, jeśli wszystko jest dobrze to można wszystko. W poprzedniej ciąży brałam Fenoterol i Isoptin i nawet na cwiczenia na szkole rodzenia zabraniali mi chodzić ;( Teraz też biorę Duphaston i nie poszeleję niestety. Same spacery mi zostały..no i bieganie za synkiem hehehe:tak:

JA uzywam olwiki z WELEDA, krem na rozstepy z Galenica czeka jak sei bardziej zaokragle.Ponadto zapisalam sie na basen i cwiczenia dla kobiet w ciazy, dzisiaj pierwsze zajecia:cool2:

W planie mam wybrać się na jogę dla kobiet w ciąży, ale to dopiero od 12 tygodnia-zresztą teraz nie dałabym rady:sorry2: Co do smarowania brzuszka to przez całą ciążę stosowałam Mustelę, a po porodzie Mustelę poporodową-rozstępów nie mam:tak:

No ja też zamierzam uczęszczać na zajęcia dla przyszłych mam, tylko czekam na rozmowę z lekarzem - czy już teraz mogę, czy przeczekać pierwszy trymestr.
Poza tym dobzre mieć zaświadczenie od lekarza, ze można - dla instruktora.

Problem w tym, ze jak się orientowałam, zajęcia dla mam głównie odbywają się w godzinach, w których ja pracuję, ale mam jeszcze trochę czasu, żeby poszperać wnikliwiej...

A poza tym to własnie siedzę w pracy oglądam sobie na allegro ciuszki ciązowe - niektóre pzrepiękne!! Już bym chciała je wszystkie mieć :-) Jak to dobrze, że czasy worków pokutnych, które nosiły nasze mamy, skończyły się!!! :-D
z zakupami się jeszcze wstrzymuję. Moja siostra niebawem rodzi, to coś po niej odziedziczę :-)

Ostatnia edycja:
Jeśli chodzi o ćwiczenia w pierwszym trymestrze to spotkałam się z opinią, że jeśli kobieta była do tej pory aktywna fizycznie to może kontynuować ćwiczenia, ale z mniejszą intensywnością i unikając ćwiczeń kontuzyjnych i podskoków, natomiast jeśli nie była aktywna to lepiej skonsultować się z lekarzem i ewentualnie wstrzymać się do końca pierwszego trymestru.

reklama
A tak btw, Dziewczynki zauważacie już, że rośniecie? Bo ja mam już problem ze spodniami - nie bardzo mogę się dopiąć, tzn. jak wciągnę brzuch to się zapnę, ale odczuwam wtedy duży dyskomfort i nie bardzo chciałabym ściskać brzuszek. Czy Wy też tak macie? Nie wiem co z tym zrobić, bo nie chcę wyjść na idiotkę zaczynając już nosić spodnie ciążowe, a może, jeśli tak się czuję, to już czas? Co Wy na to?

Do góry