reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pielęgnacja i opieka nad naszymi maluszkami

kiedy ten kikut odpadnie ?
Bartosz ma już 15 dni, a kikut jak był, tak jest :baffled:
jak była u nas położna na wizycie patronażowej to doradziła smarować gencjaną, bo wyglądał tak mało ciekawie w jednym miejscu.
a to mało ciekawe miejsce to się zrobiło już w szpitalu gdzie przemywali go raz dziennie spirytusem. my w domu przemywaliśmy spirytusem przy każdej zmianie.
teraz gencjaną rzadziej.

reklama
Aga_q - nasza Ola ma 14 dni i też jeszcze kikut nie odpadł - ale ponoć jest jeszcze czas, pewnie różnie z tym odpadaniem bywa. Naszej małej w szpitalu fioletem wzięli tego kikutka i w sumie nie wiem czy go czymś przemywali, bo na kąpiele dzieciaczki zabierali i nie widziałyśmy jak je kąpią :dry: a w ciagu dnia niczym nie przemywali, w domku przemywaliśmy i nadal przemywamy spirytusem przy każdej zmianie pieluchy, kikut trzyma się na jednej nitce, która jest jeszcze "żywa" :szok: mam nadzieję, że jak polewamy spirytusem to nie boli to Oli....

kurczaki :baffled:
u nas się trzyma całkowicie :baffled:
ale odrobinę mnie pocieszyłaś Mamajakty, bo mamy podobne wiekowo dzieciaczki. widać nasz kikut jest opóźniony ;-)

==============================

pytanie odnośnie spacerków:
czy jak dziecko otwiera na świeżym powietrzu buzię to lepiej mu ją zamknąć smokiem żeby nie łykało powietrza ?

U nas kikut odpadł, a właśiwie ukręciła go położna w 21 dniu, więc Wasze maluszki mają jeszcze sporo czasu. Również przemywałam spirytusem przy każdej zmianie pieluszki.

ukręciła go położna w 21 dniu

icon+shock2.gif

po pierwsze 21 dni, a po drugie ''ukręcanie'' .

A jeśli chodzi o spacerki to jeszcze nie byliśmy(czekamy na wózek) na razie werandujemy młodego i jak tylko zapłacze to pakuje mu smoka do buzi, ale mam nadzieję, że jak zacznę jeździć to mały będzie spał jak go będzie bujało w wózku.

Dziewczyny u mnie odpadła w 18 dniu, ale tak jak pisłam wcześniej trzeba nim dobrze kręcić przy smarowaniu - to nie boli maluszka.
Kręcić i dobrze patyczkiem do uszu docierać w zakamarki.

u mnie mała też z otwartą buzią spi na spacerze - ja wysoko kładę kocyk aby bezpośrednio powierze nie docierało do gondoli

jak tylko zapłacze to pakuje mu smoka do buzi,

my mieliśmy dzisiaj pierwszy spacer - po balkonie :-D
15 minut.
Skrzat zasnął, ale właśnie spał z otwartą buzią - jakby chciał sie dotlenić na maxa.
nie płakał.
właśnie dlatego zastanawiam się czy zamykać buzię smokiem, bo jak mu zamknęłam dzioba to i tak otwierał ;-)

reklama
Do góry