reklama

Pielęgnacja maluszka

Aestima,Traschka a jaką parasolkę kupujecie? X-landera czy szukacie czegoś tańszego? aha i jeszcze pytanie do Aestimy - ten krem do buziolka to można od początku stosować czy np. od 1-go miesiąca?
Na stronie Nivea pisze niby że od pierwszych dni życia, ale lepiej pewnie spojrzeć na opakowanie, Nivea Baby ma właśnie to do siebie że część kosmetyków jest niby dla noworodków, a z tyłu opakowań piszą że powyżej pierwszego miesiąca...

reklama
Doggi wiadomo każda z nas zrobi jak zechce. Ja już jedno dziecko mam i czerpie z własnego doświadczenia. Małego nie smarowałam- skórkę ma piękną i wysypka była raz po soku pomarańczowym ;-) Ale wiadomo każde dziecko jest inne :-)

larvunia
Z tym przebywaniem na słoncu to tak jak z nami tez nie powinno sie o 12 lezec palackiem na słońcu.Spacerki rano albo po 16.
Co do parasolek to fajna sprawa ale pamietajcie o sprawdzeniu uchwytów jak nie kupujecie od tego samego producenta co wózek.
Co do wit. k i d3 to sa niezbedne przy karmieniu piersia mi recepte wystawil pediatra na 1 wizycie jakos ok 6 dnia.
Teraz sa takie 2 w1
K i D-Vitum Witamina K i D dla niemowląt, krople, 13 ml - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie
Juvit K + D3 (Juvik+D3), krople, witamina K+D3, 10 ml - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie

Mela urodzila sie 1 sierpnia i juz po 3 dniach byla na spacerze tak na 30 min ale to chyba dlatego ze ja bylam bardziej zdenerwowana od niej :-)

Ja na pewno bede chronic przed bezposrednim naslonecznieniem, na poczatku spacery tylko rano i poznym popoludniem i zawsze osloniete buda i parasolka lub zaglem. Moja corka ma wlasnie alergie na slonce (po raz pierwszy w zyciu), a ja juz mialam oparzenie. Pediatra powiedziala nam, ze slonce w tym roku jest bardzo agrasywne, bo warstwa oznonowa nad nami jest bardzo cienka. Krem z filtrem dla niemowlat tez kupie, ale musze sie najpierw zorientowac w ofercie.
Przy Elenie wiatmine D stosowalam od pierwszego tygodnia do roczku, teraz zobacze co mi pediatra zaleci.

nie wydaje mi sie zeby trzba bylo trzymac dziecko przez 2 tygodnie w domu :szok: tak czy siak ma kontakt chocby jak przejdziemy przez parking do auta... ja zamierzam na poczatku werandowac chwilke a pozniej na coraz dłuzsze spacerki 10 15 30 i tak dalej ;)

nam na sr mówili, że spacerki zalecane w drugim tyg.

Mi osobiście się wydaje, ze warto na to spojrzeć także z psychologicznego punktu widzenia. Dla malucha ten świat jest zupełnie nowy i nieznany. Dzieci są na początku zagubione, muszą powolusiu się ze wszystkim oswajac a na dworze jest mnóstwo bodźców- powietrze, śpiewające ptaki , samochody- setki nowych odgłosów. Już sam dom przynosi wiele bodżców- mam i tata coś mówią, kąpią przewijają- świat wygląda inaczej niż w brzuszku! Ja właśnie z tego względu nie wyjdę na spacer wcześniej niż w w 9 dobie... Niech się oswoi najpierw z nowym życiem, z nami, z domkiem, ze swoim łózeczkiem a potem będziemy wprowadzać kolejne atrakcje- wózeczek i spacerek:)

I tak jak Ty ironia- będziemy robić to stopniowo.

Ironia ja też zamierzam od razu na spacerki wyskoczyć! Chodzi tylko o to żeby buzka maluszka nie była w słońcu tylko w cieniu. Juz nie mogę się doczekać pierwszych spacerów!!! Myslicie, że przy czerwcowej pięknej pogodzie trzeba najpierw werandowac?

reklama
w sumie nie wiem chyba nie zaszkodzi :) tak czy siak bedzie goraco i pewnie bedzie sie wietrzyc wiec sweterek i na balkon go na chwilke :) przeciagnac przez balkon i do domu : )

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry