reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Formalności po urodzeniu Maluszka

Ironia, fajny wątek ... ale nie trać za dużo czasu na grzebanie w necie ;-) w Krk w szpitalach dają takie fajne książeczki 'pierwsze dokumenty Twojego dziecka' i tam krok po kroku jest napisane co, jak i gdzie załatwić ...
zresztą to samo znajdziesz na stronie BIP :tak:

u nas jakoś szybciutko poszły wszystkie załatwienia ... poza tym, że położna w dokumentach do USC zrobiła literówkę w moim panieńskim nazwisku i M musiał jeździć po nowy świstek ;-)
PESEL dostaliśmy do 2 tyg, kasa z becikowego i z ubezpieczenia była błyskawicznie.

Dziewczyny - jak macie ubezpieczenia grupowe, to wnioski o wypłatę świadczenia warto złożyć nie w kadrach, ale bezpośrednio u ubezpieczyciela :tak: my tak zrobiliśmy i chyba do 3 dni pieniążki były na koncie :-)

reklama
myslicie ze kazdy jest ubezpieczony w pzu jak ma umowe o prace? pojecia nie mam czy ja MAM jakies ubezpieczenie dodatkowe :( a do kadr sie oczywiscie nie da dodzwonić eh...

Ironia, pracowanicze ubezpieczenia grupowe np. PZU mają tylko Ci, którzy się na nie zdecydowali i za nie dodatkowo płacą. Nie we wszystkich zakładach pracy jest możliwość takiego ubezpieczenia. Wydaje mi się, że wiedziałabyś o takim ubezpieczeniu.

własnie sie zastsanawiam bo cos kiedys podpisywalam ale co cholera wie... chyba powinno to byc uwzglednione na pasku płacowym...

łee to penwie nie mam tego ubezpieczenia, a kadry oczywiście telefonów nie odbieraja ghr... co za durna firma.. !!

no nic trudno...dobrze wiedzieć na przyszłość... M też nie ma bo u niego w firmie pracuje jedna osoba oprócz niego wiec się nie opłacało....

WYKAZ WYMAGANYCH DOKUMENTÓW DO ZAREJESTROWANIA DZIECKA I WYDANIA AKTU URODZENIA
- w sytuacji gdy dziecko pochodzi z małżeństwa:
* dowody osobiste rodziców dziecka
* odpis skrócony aktu małżeństwa (jeżeli zostało ono zawarte poza Elblągiem)
- w przypadku dziecka pozamałżeńskiego, gdy matka dziecka jest rozwiedziona lub pozostaje w separacji:
* dowód osobisty matki dziecka
* odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie lub separacji (jeżeli zostało zawarte poza Elblągiem)
- w przypadku dziecka pozamałżeńskiego, gdy matka dziecka jest wdową:
* odpis skrócony aktu małżeństwa (jeżeli zostało zawarte poza Elblągiem)
* odpis skrócony aktu zgonu małżonka (jeżeli zgon nastąpił poza Elblągiem)
- w przypadku dziecka pozamałżeńskiego, gdy matka dziecka jest panną:
* odpis skrócony aktu urodzenia matki (jeżeli urodziła się poza Elblągiem)
- podanie o wydanie 3 bezpłatnych odpisów aktu stanu cywilnego – załącznik nr 1
W przypadku uznania ojcostwa dziecka nie pochodzącego z małżeństwa rodzice biologiczni dziecka muszą stawić się oboje z w/w dokumentami. Ojciec dziecka musi posiadać dowód osobisty.
……………………………………………………………………………………………………………
OPŁATY SKARBOWE
Brak
OPŁATY INNE
Brak
TERMIN I SPOSÓB Niezwłocznie
ZAŁATWIENIA SPRAWY Zgłoszenia urodzenia dziecka należy dokonać w terminie 14 dni od daty urodzenia, w przypadku dziecka urodzonego martwo w ciągu 3 dni.
Wydanie 3 egzemplarzy skróconych odpisów aktu urodzenia.
TRYB ODWOŁAWCZY Odwołanie do Wojewody właściwego wg miejsca urodzenia dziecka w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji administracyjnej
PODSTAWA PRAWNA
- Art. 38-42, art. 73 ustawy z dnia 29 września 1986 r. – Prawo o aktach stanu cywilnego (t.j. Dz. U. z 2004 r. Nr 161, poz. 1688 z późn. zm.)
- Załącznik cz. I kol. 4 pkt. 1 ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej (t.j. Dz. U. z 2006 r. Nr 225, poz. 1635 z późn. zm.)

Ostatnia edycja:
No to już wiem, że muszę ustalić w ramach którejść z moich polis ubezpieczeniowych należy mi się jakieś świadczenia z tytułu urodzenia dziecka no i jak jest ze zgłoszeniem jak jest w przypadku dziecka pozamałżeńskiego uznanego. Papierologia :-(

reklama
Dziewczyny - jak macie ubezpieczenia grupowe, to wnioski o wypłatę świadczenia warto złożyć nie w kadrach, ale bezpośrednio u ubezpieczyciela :tak: my tak zrobiliśmy i chyba do 3 dni pieniążki były na koncie :-)

Tak zrobiłam i też błyskawicznie dostałam kasę - za dziecko miało być do 3 dni, za pobyt w szpitalu do miesiąca, a oba świadczenia dostałam po 2 dniach :-) Wszystko poszło na konto oszczędnościowe, żeby było za co żyć na moim wychowawczym ;-)

Do góry