reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pielęgnacja styczniowych maluszków; kupki, skóra, itp.

u nas z pupą coraz gorzej :( mam nadzieje że ten krem z apteki będzie już dziś gotowy.. generalnie małemu na pupie robią się już ranki. Wlaśnie się wietrzy obok i krzyczy w niebogłosy bo nie lulbi z goła pupą leżeć:D

ło jejuniu ivi mam nadzieję ze krem pomoże :tak:
nam sie pupa kiedyś też mocno odparzyła ale grubo sudokremem i po 1,5 tyg było już dobrze
i wiesz co zszokowałaś mnie tym że Tymuś nie lubi z gołą pupą leżeć :szok:
mój mógłby cały dzień a najbardziej lubi mnie przy tym osikiwac i się smieje przy tym w głos ;-)

Najgorszym wrogiem ladnej pupy sa pierdy z kleksami..... :(
dokladnie
my mamy ladną pupe od kąd robimy kupe tylko raz dziennie a czasem na dwa dni ...
w tedy slyszymy dokladnie ze kupa idzie i szybko pupe mozna ratować :tak:

reklama
no niestety, jak mały leżał bez pieluchy, to ciągle był niespokojny i marudził krzycząc na cały dom.. jak pieluchę założylam, to poszedł spać !!! A kupa u nas jest prawie non stop.. czasem wielka (że słychać jak wychodzi) a czasem wychodzi z pierduszkami i wtedy tylko "brudzi".. no ale te lekkie brudzenie pewnie najbardizej mu szkodzi :( generalnie musiałabym pieluchę mu zmieniać co godzinę żeby "w miarę" czysto było...

U nas pupa ładna na biedronkowych pieluszkach :tak: co zakładałam pampersa widziałam że coś zaczyna się pojawiać wiec sudokremem smarowałam a teraz pampersy odstawiłam i jest ok mam nadzieje że znowu nie będę musiała pieluch zmieniać :no:

polecam tez sprawdzić czy clortimazol nie pomoże ale nie wiem czy można stosować u dzieci :confused: podpytałabym w aptece ewentualnie ;-):tak:

jest jeszcze tormentiol niby rewelacja ale są przeciwnicy tego i tacy pediatrzy co polecają niby ma coś nieciekawego w składzie już nie pamiętam co :sorry2:ale niby przy poważnych odparzeniach mówią że lepiej posmarować by zeszło w 3 dni niż dziecko cierpiało przez odparzoną pupę ... chyba wybór należy do mamy :tak:

jak tak czytam to żal mi tych pupeczek :-(
u nas raz była troszkę zaczerwieniona to myłam rumiankiem, smarowałam na zmianę linomagiem lub alantanem i pielunie zmieniałam co 2 godz po półtora dnia było ok
w naszych okolicach całkowicie odradza się sudokrem:dry:

Ostatnia edycja:
tormentiol ma kwas borny, który niby jest zabronionyu w produktach dla dzieci do lat 3..

clotrimazoluim pupę wysmarowałam i wydaje mi się że od razu była ładniejsza ...
ale ranki nadal są:( no nic, wietrzymy i zmieniamy pieluchy.. zobaczymy co będzie..

jak tak czytam to żal mi tych pupeczek :-(
u nas raz była troszkę zaczerwieniona to myłam rumiankiem, smarowałam na zmianę linomagiem lub alantanem i pielunie zmieniałam co 2 godz po półtora dnia było ok
w naszych okolicach całkowicie odradza się sudokrem:dry:

U nas reż sudokrem odradzają.
A Bartusiowi tak samo pomógł linomag.
My używamy pampersów i kup jest ze 6 dziennie, ale na szczęście problemów z pupką nie ma (poza jednym razem na samym początku).
Jak widzę, że coś się zaczyna czerwienić, to smaruję linomagiem i jest ok.

a odradzają sudokrem z jakich powodów ???

my jedziemy na pampersach , bo jak mama mi kiedys przywiozła małe opakowanie huggisów i dadda to sie nam doopka wlasnie odparzyła ...

Jaś odparzył sobie dupcię sudokrem nie pomógł, więc smarowałam tym co zawsze czyli nievea przeciw odparzeniom tylko mega grubo i zeszło;) a tormentiol polecała mi położna hehe tak samo jak bebilon i małego uczuliło;/

Mam głupie pytanie: jak wygląda odparzona pupka??

Pytam bo mojemu dziś wyszły krosteczki przy samym "otworku" i nie wiem czy to odparzenie czy uczulenie na chusteczki bo zmieniłam, a może nie toleruje Alantanu bo raz mu posmarowałam nim dzisiaj. Przed zmianą miał tam dwie krosteczki no, ale dziś to jest tam ich bardzo dużo. Na razie posmarowałam mu sudocremem, jutro się okaże co dalej. Pomóżcie

Jestem przerażona. Okropna ze mnie matka, jak nie potówki, to teraz to, ciemieniucha też próbowała się pojawić na szczęście zwalczyłam ją na razie.

reklama
wronek - u nas zaczęło się od małych krosteczek. A potem poszło już ostro. Odstaw te nowe chusteczki i krem, wróć do tego co stosowałaś poprzednio - powinno wystarczyć. I obserwuj czy się nie pogarsza..

my krem bedziemy mieć dopiero jutro :( ale dziś małego smaruję tormentiolem i przemywam fioletem. Te ranki mnie przeraziły i ostro zabrałam się za ich likwidację.. A mały marudny okropnie przez tą pupcię był.. :(

Do góry