reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pierwsze słowa naszych pociech

Ojej Trini a nie za wszesnie na takie zmartwienia i wizyte u logopedy? Tzn nie uwazam zeby to zaszkodziło ale wydaje mi sie ze nie ma takich wskazan jeszcze. Moja siostra jest logopeda a jej synek nie mowił prawie nic do 3 r.ż Ona pisała nawet prace dyplomową na podstawie jego zaburzeń ale i cwiczyła z nim potem. Tyle, ze juz tak pomocniczo bo on nagle jak zaczał mowic to zasówal juz zdaniami i codziennie budził sie z nowym repertuarem. Teraz ma prawie 7 lat i jest wszystko ok.

A Alek zaczał wiecej mówić TAK ostatnio. Bo sie zafiksował na tych koncówkach i jak zaczeło mu wychodzić TAK zamiast TA. No i nie słysze juz tylko ciagle NIE, ciekawe jak długo to potrwa;-)

reklama
Wiktor ostatnio opanował słowa "noga" i "trzy". I umie zaśpiewać kawałek piosenki tatusia "Oooo Jadzia" :)

angie ja nie jestem z tego typu osób które latają do lekarza z byle powodu. Czasami lepiej wcześniej niż za późno. Ogólnie zaczęłam się martwić, bo nie wymawia w ogóle głoski "o". Taka wizyta nigdy nie zaszkodzi a czasem może pomóc.
Dowiedziałam się, że są prowadzone badania nad tym, że zażywanie No-spy w czasie ciąży ma wpływ na wiotkość mięśni, który odpowiadają za mowę a w szczególności języka. Można wykonywać taki specjalny masaż języka i podobno bardzo wtedy pomaga. My zaczniemy taki masaż już wkrótce, a wykonuje się go taką szczoteczką z Canpola (są w zestawie takie 3 przy czym 2 gumowe, które używałyśmy do czyszczenia dziąseł jak nasze dzieciaczki nie miały jeszcze zębów)

Trini ja słyszałam o tej nospie juz w ciazy i siostra mi cos o tym mowiła ale co miłam robic jak przez ponad połowe ciazy musiałam sie nia faszerowac:confused::dry: Generalnie moj Ali raczej nie ma problemow z mowieniem narazie...tak mi sie przynajmniej wydaje ale miał problemy ze ssaniem i z zebami ogólnie tylko nie wiem jaki i czy to ma zwiazek wogóle...
Napewno jak cie to uspokoi i uwazasz za stosowne to idz do logopedy a bedziesz miała lepszy poglad na sprawe.

Trini, jako niepraktykujący logopeda, podpowiem Ci, że z taką wadą, jak niewymawianie samogłosek ustnych (a, o, u, i, e) do logopedy trzeba się udać pod koniec 3 roku życia. Oczywiście ćwiczenia (z umiarem) nie zaszkodzą :-) Jak nasze maluchy będą trochę starsze, w rozwoju aparatu mowy pomoże im jedzeie marchewki, landrynek, żucie gumy i inne takie :-)

abryz jak dobrze miec specjaliste w gronie majowek, a powiedz mi z ciekawosci kiedy sie dziecko uczy gloski "r" bo to chyba najtrudniejsze i jesli ja mam wade wymowy, lekko za mocno sycze to Krysia ze sluchu moze to powielac?? czy to tylko kwestja jak sie ma miesnie wycwiczone??

Trini Ignaśko teżmało mówi - nie składa zdań, mówi kilka słów, na przykład "am" na wszystko co jest dojedzenia oprócz "buły" która jest z niewiadomych przyczyn wyróżniona :))

Nie martw się

Agnieszka

Jak powiedziałam koleżance, że Oluś tak mało mówi to doradziła mi żeby iść do logopedy... ale to chyba jeszcze nie jest konieczne... z tego co tu czytam to nie tyko Olo taki małomówny...

reklama
Do góry