kbetina
Fanka BB :)
Z tego co mi wiadomo to dodatkowe pieluchowanie powinno być zalecane przez lekarza ortopedę a nie wykonywane na własna rękę!
Ja nie byłam z dzieckiem na usg bioderek. Nikt nam tego nie zalecał (żaden lekarza), a przy każdej wizycie z dzieckiem u lekarza, mała zawsze była dokładnie badana (jej bioderka, lekarze wyginali nóżki tak, że aż się dziwiłam że tak można) i żaden lekarz nie zwrócił uwagi na, to że coś może być nie w porządku.
Nie widzę sensu robienia USG jeśli przy badaniu bioderek lekarz nie stwierdzi żadnej nieprawidłowości.
Ja nie byłam z dzieckiem na usg bioderek. Nikt nam tego nie zalecał (żaden lekarza), a przy każdej wizycie z dzieckiem u lekarza, mała zawsze była dokładnie badana (jej bioderka, lekarze wyginali nóżki tak, że aż się dziwiłam że tak można) i żaden lekarz nie zwrócił uwagi na, to że coś może być nie w porządku.
Nie widzę sensu robienia USG jeśli przy badaniu bioderek lekarz nie stwierdzi żadnej nieprawidłowości.
Michał na początku spał tylko na brzuszku, potem na pleckach, ale krótko. Ja wolałam go kłaść na brzuszku lub na boku ze wzgl. na częste ulewanie i zachłyśniecie:-( Rozmawiałam na ten temat z położną i ona mi powiedziała, że jeszcze nigdy nie spotkała się, żeby dziecko się udusiło śpiąc na brzuszku a na pleckach i owszem. Dzieci ulewają nawet podczas snu i niekiedy może być problem. Michał odkąd może sam wybrać pozycję to zawsze na brzuszku. Na bioderka jest też dobrze bobasa nosić przodem do siebie tak, żeby nóżki obejmowały tułów. Im szerzej tym lepiej. No i fakt nie sadzanie na siłę ani prowadzenie za rączki.
(jedyne co robilam to trzymanie go pionowo tak ze jedynie macal paluszkami o podloge i wtedy byl juz szczesliwy, bo mogl przebierac prawa-lewa) rowniez zaczol mi szybko sprezynkowac bo od 4,5 mies i chcial siedziec (i nie ze go sadzalam na sile, oh nie, sam chcial i koniec. Czy to na kolanie czy to z podpora). Teraz ma 6 mies i od 4 tyg siedzi bez podparcia i dwa dni temu zauwazylam ze jak siedzi w luzeczku to lapie sie gornej barierki i sie podciaga do stania
. Obawiam sie o jego stawy ale niestety nic nie moge zrobic. Mam tylko nadzieje ze nic sie z nimi nie stalo.