reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Angel - oczekujemy synka, Franka
Trawa - coś mi się wydaje, że to czy zawieziemy maluszka do domu w foteliku, czy bez nie zależny od zasad w danym szpitalu. W Polsce przewóz dzieci bez fotelika jest karalny. Jeśli się mylę to niech ktoś poprawi.

reklama
Ale produkujecie posty.
Co do położnej to jakbym miała znajomą jakąs to bym sobie wynajęła ale jak ja nie znam żadnej to nie mam gwarancji, że ta której zapłacę będzie lepsza od tej co akurat ma dyżur na oddziale, więc zdaję się na los.

Co do fotelika to owszem obowiązek wynika z kodeksu drogowego ale oprócz tego duża ilość szpitali wymaga fotelika przy wypisie i położne same pakują dzieciaczka w fotelik.

hej dziewczyny;
mam dwa pytania: czy planujecie wykupić sobie położna w szpitalu? u nas jest taka możliwość, aby podpisać umowę z położną z danego szpitala i wówczas jest ona na wyłączność rodzącej. Niestety ta przyjemność kosztuje dość sporo bo 500 zł.
A druga sprawa: w czym przewozicie swoje maleństwa w samochodzie ze szpitala? w foteliku, w gondolce czy na rękach?
pozdrawiam wszystkie!

jeśli położna ma Ci dac komfort i nie szkoda wydac kasę, to można opłacić :tak:

co do powrotu do domu - obowiązkowo fotelik - mniejsza o przepisy, ale chodzi o bezpieczeństwo dziecka - teraz o wypadek czy durną stłuczke nie trudno, nie mówiąc o ostrym hamowaniu, a taka gondolka czy na rękach to nijak chroni delikatny kręgosłup maluszka :tak: są niby jakies gondolki, co można zapinac jak fotelik i dpuszczoe są do użytku,a le wątpię, żeby były bezpieczne dla maluszka...

buuuuu mi się chce spać... M pisał mi, że dzis dłużej (norma), mała zaczyna marudzenie - sama nie wie co chce... ehhh zwariuję :confused2:

helooo
ale produkujecie :szok:
dzieki za cieple przyjecie po powrocie na łono BB :-) aczkolwiek teraz bydzie ciezko oblukac i jeszcze popisac, wlasnie pisze jednym palcem z dzidziuniem na rekach :-) nie wiem o co caman, ale ma jakies manewry, akurat jak maz wyszedl na spacer z Jula i mialam zamiar 'szybko' :-D spac chwilke...sobie mozesz chciec hehehe
oczy jak 5 zl i chyba cos tam kreci i dlatego nie moze zasnac, lezy i robi te swoje słodkie minki; dziubki itd :-)

u nas w szpitalu tez musisz wyjsc z dzidzia w foteliku, bezwzglednie.

Lina- w kooooncu urodzila ??;-):-)

no Kindzia z ta coreczka to mnie rozwalila normalnie:-):-) i jaka dorodna- 4 kg wow

Angel- cioteczko prosze poprawic wzrost mojego wielkoluda- 54 cm , a tydzien ciazy- 39 dzieki

i Kasiulka ma juz wojego Grzesia- cudnie :-):-)

mibo- witamy
A ja zrobiłam znowu przemeblowanie w sypialni , komodę umyłam nawet nie śmierdzi nowością za bardzo wiec jutro już wszystko poukładam.Jutro jak mój przestawi mi łóżeczko jak trzeba bo szuflada jest od ściany :-)To wstawię zdjęcia niestety moje drzewko na ścianie zakryte do połowy trudno :-(
Ja będę przewozić w foteliku choć na piechotę mam 7 minut do szpitala.A samochodem tyle samo bo trzeba na około jechać.Sprytnie spakowałam do fotelika ciuszki dla malucha na wyjście i dla mnie w fotelik i mój niczego nie zapomni.
A ja chcę 3 rodzić :-)zobaczymy jak będzie mój lekarz też mówił żeby do połowy lutego a teraz jak ściągną mi pesser to się nie zdziwię jak będzie maluch siedział Chociaż od piątku zaczynam normalnie funkcjonować koniec z leżeniem.Ale plecy mi siadają ehh byle do jutra :-)

Napisałam takiego długiego posta i mi go wcięło:wściekła/y::wściekła/y:

No to jeszcze raz

Dzień dobry to po pierwsze:-)

Po drugie wczoraj przed samym snem odszedł mi czop, nie wiem czy cały wydaje mi się,że nie no ale mogę się mylić

Po trzecie
Trawa u Nas położna to wydatek 1200 zł, uważam że to zdecydowanie za dużo więc sobie odpuszcza
No i malucha tylko w foteliku, jak pisały laski to bezpieczne
Tunia hahaha czubek 5 minut się śmiałam sama do siebie. Getry zrobią furorę na porodówce
Angel powiedz mi jak to jest z Twoim terminem, bo już się pogubiłam?
Ty miałaś termin sporo późniejszy ( chyba) i piguła na podstawie mierzenia macicy super miarką Ci go przesunęła, bo Dorianek duży? Trochę bez sensu to chyba, bo to tak jak u Nas z USG na te późniejsze wyliczenia się nie patrzy tylko na pierwsze
No chyba,że ja coś źle zrozumiałam

Dziś o dziwo wstałam o 9 pełna werwy i wigoru

Poszłam z psem na trening. Niestety to był Nasz ostatnio trening póki z brzuchem chodzę, Ta bestia tak ciągnie, wcale nie mam siły jej trzymać, a do tego tak mnie zaczęło kłuć w pewnym momencie,że aż łzy poleciały i musiałam co chwilę przysiadywać albo ściany się trzymać
Ale wróciłam do domku chwilę poleżałam i było ok

Potem sobie zaszalałam i umyłam podłogi wszystkie na kolanach, wytrzepałam dywany, umyłam okna, a co sobie będę żałowała hahah

Aaaa no i muszę się pochwalić. Ten mój już tak panikuję i każe mi się ogarniać,że pierwsza pralka ubranek Aleksa wyprana i wyprasowana

No i coś jeszcze chyba chciałam ale zapomniałam

Wysłałam po drożdże ludzi i zaraz będe pizze robiła, takiego smaka mam

Edit
Kochane mnie praktycznie cały czas boli podbrzusze, tak jak na okres, czy to nic złego? Wiem,że Was też pobolewają, ale też praktycznie cały dzień albo całą noc?

Ostatnia edycja:
mibo witaj :tak:

Trawa ja bym z chęcią wynajęła sobie pewną położną - ale u nas nie ma takich możliwości :-( Liczę że trafię sobie jednak na jej dyżur :-)

Villandra
no właśnie nie wiem czy chininę mają na porodówce .. ale wyczytałam że chinina też działa przeciwbólowo i przeciwgoraczkowo :-)
Jak tam imiona wybrane ??

A ja chyba zaraz się zbiorę na poszukiwanie bucików dla Boryska , mi też przydał by się wiosenny zakup obuwniczy :eek:

Mini lista jak była, tak jest i ani się ruszyła - albo nie ma czasu, albo weny (to drugie dotyczy zwłaszcza M); dzis rano np. M mówi: przeciez już wybrane... no to pytam które? A on: Elena przecież (i tu powinnam się cieszyć, ale... węszę podstęp - i słusznie zresztą), bo po chwili uściśleń słyszę, że będzie Ela wołał :wściekła/y::wściekła/y: A na to się nie zgadzam, bo Elżbieta z Eleną nie ma nic wspólnego. Swoją drogą nie rozumiem, dlaczego u nas każde imię musi być od razu skrócone - przecież są imiona bez skrótów!
No a dla chłopca, to nawet typów jeszcze nie mamy...
No ale może w tym tygodniu uda mi się go docisnąć w tej kwestii...

Trawa potwierdzam bez fotelika nie wypuszczą ze szpitala - w UK. I mam nadzieje, ze nasz zdarzy dojsc ( a prawdopodobnie bedzie w przyszła sobote 10 marca bo kupiła rodzinka w PL z wozkiem co chcielismy).

Atomówka no to pieknie bez czopowo i taka akcja sprzątanie, 1 marzec nalezy do Ciebie?? :-)

U mnie 26 marzec był z ostatniej miesiączki ( mniej wiecej). Potem na USG był o rowno tydzien starszy 19 marzec, a nie wiedzialam, ze w UK to ustawili jako głowny termin, przez caly czas liczylam 26 marzec. Wrocilam tu mialam wizyte w szpitalu i sie wlasnie okazalo, ze wszedzie mam wpisany 19 marzec, a do tego ( tu nie iwem czemu) juz na 21 marzec wywolywanie zabykowane jak sie nic nie wydarzy. Ale w UK to nic Ci nie mowia, wiec moze maja to czyms podyktowane miedzy soba a ty sie do konca nie dowiesz czemu tak a nie inaczej :confused2: A do tego polozna mierzy macice i 1 cm- 1 tydzien, i moja w 35 tygodniu miala 37 cm, w 36 tygodniu 38,5 cm, wiec na tej podstawie stwierdzila, ze moge do 8 marca do spotkania nie wyrobic :sorry:

Ja tez cos chwilowego powera dostala, posprzatalam ostro , spocilam sie jak nie wiem przy tym, a maly potem zaczal tak napierac na szyjke, ze :szok: a teraz od godziny jak juz siedze tak sie wierci, ze az smiac mi sie chce jakie piruety musi tam sadzic :-D

Monika super , ze wkoncu masz ta komode no!! :))

reklama
Villandra ja bym przystała na Twoim miejscu na tą Elę :-) wyjdzie na Twoje - a może sama kiedyś powie Tatusiowi że nie jest żadną Elą tylko Eleną :-D a jakie opcje macie dla chłopca ??

Angel wariatko uważaj na siebie :-D do 8mego jeszcze trochę czasu ;-)

Do góry