reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Poradnik pielęgnacji dziecka

Kota a próbowałas może wykąpać się razem z nim?(jesli masz wanne oczywiście lub chociaż głęboki brodzik pod prysznicem)
Wiem ze maluszkow lepiej znoszą kąpiele przytulone do maminej piersi!
Ja Aleksego przed wlozeniem do wanienki owijam w tetre i dopiero w wodzie odwijam i kapie! Wkładam tez go bokiem, najpierw moczac rączke lub nóżke!
Krzyk pojawia się czasem dopiero w momencie wyciągania z wody i kladzenia na reczniku ale i patent na to juz się znalazł!
3 mam kciuki żeby i u Was się złoty środek znalazł

reklama
Bartek płakał na początku też w wannie, teraz odpukać jest ok, ale czasem przy wyciąganiu jak jest głodny to płacze chwile.
Ale też o patencie na wyciąganie chętnie się do wiem;-)

My małego kąpiemy na razie co drugi dzień, a tak go obmywam mokrym ręcznikiem przy wieczornej toalecie, no chyba że jest mocno spocony to lecimy do wanny.

Dziewczyny do tej pory Wyciagalam Małego z wanienki i musiałam go przenieść na przewijak gdzie był rozłożony ręcznik teraz jesli kapie Małego z moim M to on rozkłada sobie ręcznik na rękach i trzyma je bardzo blisko wanienki,gdy ja wyjmuje Małego on szybko podklada ręce pod niego,owijamy go i dopiero kłade na przewijaku.gdy kapie go sama wymaga to trochę gimnastyki bo jedna ręka trzymam Małego w wannie a druga rozkładam sobie ręcznik na piersi i brzuchu (wieszam go tak jakby na sobie),wyciągam Małego i szybko przytulam do siebie,owijam i płaczu nie ma!
Jesli jesteście we 2 to możecie zrobić tak,ze jedna osoba wyciąga dziecko z wody a druga kładzie szybko na nim ręcznik i owija go tak od góry!
Nie są to jakieś wyszukane metody ale u nas się sprawdziły i płaczu juz nie ma!
Dodam ze pomaga tez grzejaca farelka lub suszarka!daja trochę ciepła i dziecko tez jakos spokojniej znosi cała kąpiel!

Ja kapie małego bez pieluszek i od razu na przewijak w ręcznik jak miał kilka dni to trochę był zdziwiony i zaczynał płakać to zatykałam go smoczkiem i spokój teraz też tak robię!!

Ja tez "zatykam" malego smoczkiem:) ale Alan placze dopiero jak zaczynamy go ubierac. Tak to calą kąpiel, wycieranie, balsamowanie jest bardzo spokojny, a kąpac bardzo sie lubi:-)

musze się pochwalić, wczoraj zaliczylismy kąpiel bez płaczu! pierwsza całkowicie fajna kąpiel :) Kubuś nawet się nie skrzywił, był spokojny i chyba nawet zadowolony, widocznie potrzebował nieco czasu, żeby polubić kąpiele. nawet przy wyciąganiu go z wody i przy wycieraniu był spokojny i się uśmiechał.

dziś zaliczyliśmy szczepionkę, 6w1 i pneumokoki. chciałam go szczepić na rotawirusy, ale ostatecznie zrezygnowałam z tej szczepionki. troszkę płakał ale od razu sie uspokoił jak tylko go przytuliłam, nie musiałam nawet wyciągać cycka do przytulenia. był dzielniejszy ode mnie! :)

odkąd zamiast mokrych chuseczek przemywam małemu pupę wacikiem namoczonym w przegotowanej, ciepłej wodzie i na koniec wacikiem nasączonym oliwką, mój synek nie ma w ogóle odparzeń! :tak:

reklama
kota taki sposób sprzedała mi położna, bo jednak w tych chusteczkach jest chemia i delikatna skóra dziecka może być przez to podrażniona.
u nas odparzenia pojawiły się raz, po nocy, gdy mały spał z Qpą i zdecydowanie pomógł nam krem penaten na odparzenia

Do góry