reklama
Sugar - zadzwoń do swojego wydziału ZUS do wydziału rozliczeń i zapytaj się o co chodzi.
Jeśłi masz zwolnienie do 15 i nie urodzisz, to przedłużaj je aż do oporu, oczywiście jeśli nie minęło 182 dni. Potem automatycznie przejdziesz na macierzyński w dniu porodu. Do pracodawcy należy dostarczyć na pewno akt /lub ksero/ urodzenia dziecka.
Antila - o zasiłkach i urlopach wychowawczych było już na tym forum, ale przypomnę.
Aby iść na urlop wychowawczy - musisz pracować min. 6 miesięcy i piszesz podanie do pracodawcy - nie może ci odmówić. Oczywiście na wychowawczy idziemy po zakończeniu urlopu macierzyńskiego, potem możesz wziąć /pracodawca musi dać/ urlop wypoczynkowy i potem na wychowawczy /podanie złóż min. 2 tyg. przed planowanym rozpoczęciem/
jeśli chodzi o zasiłek wychowawczy, to niezbędne dokumenty to:
Jeśłi masz zwolnienie do 15 i nie urodzisz, to przedłużaj je aż do oporu, oczywiście jeśli nie minęło 182 dni. Potem automatycznie przejdziesz na macierzyński w dniu porodu. Do pracodawcy należy dostarczyć na pewno akt /lub ksero/ urodzenia dziecka.
Antila - o zasiłkach i urlopach wychowawczych było już na tym forum, ale przypomnę.
Aby iść na urlop wychowawczy - musisz pracować min. 6 miesięcy i piszesz podanie do pracodawcy - nie może ci odmówić. Oczywiście na wychowawczy idziemy po zakończeniu urlopu macierzyńskiego, potem możesz wziąć /pracodawca musi dać/ urlop wypoczynkowy i potem na wychowawczy /podanie złóż min. 2 tyg. przed planowanym rozpoczęciem/
jeśli chodzi o zasiłek wychowawczy, to niezbędne dokumenty to:
[FONT=Geneva,Arial,Sans-Serif]"[/FONT][FONT=Geneva,Arial,Sans-Serif]Ustalenie prawa do zasiłku i jego wypłata następuje na pisemny wniosek osoby zainteresowanej. Do wniosku powinno być dołączone:[/FONT]
[FONT=Geneva,Arial,Sans-Serif]a) w przypadku, gdy zasiłek wychowawczywypłaca firma:[/FONT]
[FONT=Geneva,Arial,Sans-Serif]a) w przypadku, gdy zasiłek wychowawczywypłaca firma:[/FONT]
- [FONT=Geneva,Arial,Sans-Serif]zaświadczenie z urzędu skarbowego o dochodach rodziny, bez dochodów osoby starającej się o zasiłek, chyba że pobiera ona rentę lub emeryturę - w takim wypadku konieczne jest zaświadczenie z ZUS;[/FONT]
[FONT=Geneva,Arial,Sans-Serif]b) w przypadku, gdy zasiłek wychowawczy wypłaca ZUS:[/FONT]
- [FONT=Geneva,Arial,Sans-Serif]potwierdzone przez pracodawcę przyznanie urlopu wychowawczego;[/FONT]
[FONT=Geneva,Arial,Sans-Serif]c) w przypadku, gdy zasiłek wychowawczy wypłaca KRUS:[/FONT]
- [FONT=Geneva,Arial,Sans-Serif]zaświadczenie z gminy lub aktualny nakaz płatniczy podatku rolnego"[/FONT]
Więc wysokość dochodów potwierdza urząd skarbowy i zawsze dotyczy gospodarstwa domowoego, w którym wychowuje się dziecko. W tym przypadku, to będziesz tylko ty; albo ty+partner, albo ty+np. rodzice
Nieistotna
Grudniowa Mama'06 Terminator
Masz miesiac czasu. Mozesz do rodziny wpisac tatę malej 
Becikowe rządowe - 3 miesiące od daty porodu. W MOPS-ie nie wiem, bo co gmina to zwyczaje... zapytaj u siebie w ośrodku. Lepiej przyznaj się do zamieszkiwania z ojcem dziecka, bo jak to sprawdzą, a ty oszukasz, to będą problemy...
Udało mi się załatwić macierzyński i becikowe 2000!!!!! Ale gotówka dopiero po 28I2007. BUUUUUUUUUU!!!!!!!!!!!! Przestrzegam przed kolejkami w zisie!!! stałam aż 3 godziny!!! Jak się wydarłam ze jestem matka karmiąca dopiero mnie przepuścili ui specjalnie poszłam bez wkładek więc miałam zalana całą bluzkę;-)
..aenye
Mama grudniowa'06
luckymama, a jak zalatwilas ten drugi tysiac? gdzie skladalas podanie i reszte? i w ogole jak to sie zalatwia!?
ja myslalam, ze najpierw pesel musze miec.. a ty juz 28/1 dostaniesz gotowke??
ja myslalam, ze najpierw pesel musze miec.. a ty juz 28/1 dostaniesz gotowke??
reklama
Podziel się: