reklama
Jeśli chodzi o macierzyński, to:
- nawet jeśli macie L4 do np. 14.12, a urodzicie np. 10.12, to automatycznie przechodzicie na urlop macierzyński w dniu porodu.
- do pracodawcy /lub ZUS-u/ dajecie akt urodzenia dziecka + wniosek o urlop macierzyński... oczywiście po porodzie macie na to 14 dni
- jeśli na macierzyński przechodzicie wcześniej niż data porodu, to do pracodawcy - wniosek a później dosyłacie akt urodzenia dziecka
- dobrze jest poinformować pracodawcę o tym, że urodziłyście, a potem dosłać akt urodzenia + wniosek
Jeśli chodzi o zasiłek rehabilitacyjny, to:
- dokumenty należy złożyć na 6 tygodni przed planowanym terminem zakończenia L4
- oczywiście możecie złożyć dokumenty teraz, ale ZUS może nie zdążyć ich "obrobić"
- lepiej jest zrobić w następujący sposób: wziąć L4 do piątku włącznie i następne, ale u innego lekarza /np. internisty/ od poniedziałku wziąć następne np. na grypę czy chorobę, która nie ma związku z ciążą)
Chyba pomogłam???
- nawet jeśli macie L4 do np. 14.12, a urodzicie np. 10.12, to automatycznie przechodzicie na urlop macierzyński w dniu porodu.
- do pracodawcy /lub ZUS-u/ dajecie akt urodzenia dziecka + wniosek o urlop macierzyński... oczywiście po porodzie macie na to 14 dni
- jeśli na macierzyński przechodzicie wcześniej niż data porodu, to do pracodawcy - wniosek a później dosyłacie akt urodzenia dziecka
- dobrze jest poinformować pracodawcę o tym, że urodziłyście, a potem dosłać akt urodzenia + wniosek
Jeśli chodzi o zasiłek rehabilitacyjny, to:
- dokumenty należy złożyć na 6 tygodni przed planowanym terminem zakończenia L4
- oczywiście możecie złożyć dokumenty teraz, ale ZUS może nie zdążyć ich "obrobić"
- lepiej jest zrobić w następujący sposób: wziąć L4 do piątku włącznie i następne, ale u innego lekarza /np. internisty/ od poniedziałku wziąć następne np. na grypę czy chorobę, która nie ma związku z ciążą)
Chyba pomogłam???
Akt urodzenia jest niezbędny... bo niby jak ZUS czy pracodawca ma wiedzieć, że dzidziuś się urodził i kiedy się urodził...
Można wysyłać poleconym... wniosek ściągniesz z internetu ze strony Serwis informacyjny ZUS /mam nadzieję/ i na pewno będziesz musiała przetłumaczyć akt urodzenia.
Lucky - możesz sama dostarczyć te dokumenty, nie ma problemu.
Można wysyłać poleconym... wniosek ściągniesz z internetu ze strony Serwis informacyjny ZUS /mam nadzieję/ i na pewno będziesz musiała przetłumaczyć akt urodzenia.
Lucky - możesz sama dostarczyć te dokumenty, nie ma problemu.
sugarspunsister
matka polka superstar
mam pytanko
wjurzam sie troche juz bo nie przychodzi mi kaska z zusu
ostatnio dostalam za dwa miesiace (sierpien i wrzesien) jakos na poczatku pazdziernika
teraz czekam i czekam i DUPA!!!
ostatnio musialam is do gina zeby postemplowal i podpisal jedno z moich zwolnien a wlasciwie jego kserowke bo szanowne panstwo zus zgubilo orginal!!! i jakas pani zadzwonila z przeprosinami i ze bardzo prosza zeby to zrobic
skandal ale luz
podobno " moze byc nawet 3 tygodniowe(!!!! )opoznienie w wyplacie zusu"
ale ja juz troche wymiekam zaraz jest polowa grudnia, i swieta!
a co maja powiedziec laski ktore utzrymuja sie z tego zasilku i nie maja innych dochodow?!!!!
mam juz na nich nerwy bo mi blokuja gotowe i sie wkurzam
mozna tam gdzies zadzwonic i zapytac jak sprawa wyglada??
i jeszcze jedno pytanko
mam zwolnienie do 14 grudnia czyli do terminu porodu
co zrobic jesli urodze pozniej?
pojsc przedluzyc zwolnioenie czy automatycznie pozniej ide na macierzynskie?
i jakie dokumanty mam dostarczyc potem czyli po urodzeniu dzidzia
do zus czy do pracodawcy?
ufff
wjurzam sie troche juz bo nie przychodzi mi kaska z zusu
ostatnio dostalam za dwa miesiace (sierpien i wrzesien) jakos na poczatku pazdziernika
teraz czekam i czekam i DUPA!!!
ostatnio musialam is do gina zeby postemplowal i podpisal jedno z moich zwolnien a wlasciwie jego kserowke bo szanowne panstwo zus zgubilo orginal!!! i jakas pani zadzwonila z przeprosinami i ze bardzo prosza zeby to zrobic
skandal ale luz
podobno " moze byc nawet 3 tygodniowe(!!!! )opoznienie w wyplacie zusu"
ale ja juz troche wymiekam zaraz jest polowa grudnia, i swieta!
a co maja powiedziec laski ktore utzrymuja sie z tego zasilku i nie maja innych dochodow?!!!!
mam juz na nich nerwy bo mi blokuja gotowe i sie wkurzam
mozna tam gdzies zadzwonic i zapytac jak sprawa wyglada??
i jeszcze jedno pytanko
mam zwolnienie do 14 grudnia czyli do terminu porodu
co zrobic jesli urodze pozniej?
pojsc przedluzyc zwolnioenie czy automatycznie pozniej ide na macierzynskie?
i jakie dokumanty mam dostarczyc potem czyli po urodzeniu dzidzia
do zus czy do pracodawcy?
ufff
reklama
Sugar dzwoń i pytaj i to szybko bo jak znowu zgubili to sie bedzie przeciągac i przeciągać
Mi się wydaje, że po terminie przechodzisz na macierzyńki automatycznie a po urodzeniu dziecka musisz do pracodawcy z aktem urodzenia chyba tylko pomknąć
Ale poczekajmy na opinie KAte_less bo sama jestem ciekawa jak to jest
Mi się wydaje, że po terminie przechodzisz na macierzyńki automatycznie a po urodzeniu dziecka musisz do pracodawcy z aktem urodzenia chyba tylko pomknąć
Ale poczekajmy na opinie KAte_less bo sama jestem ciekawa jak to jest

Podziel się: