reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w 35 tc

JoannaAleksandra

Zaangażowana w BB
Czy są tu mamy, które urodziły w 35 tygodniu ciąży? Szczególnie chodzi mi o przypadki rozwiązania ciąży przez skaczące ciśnienie, stan przedrzucawkowy.

Ile maluchy leżały w szpitalu? Jak ich zdrowie?

reklama
Ja urodziłam 35t2d.
Nie miałam stanu przedrzucawkowego ani skaczącego ciśnienia.
Po prostu rozpoczął się poród i już nikt go nie zatrzymywał. Kilka dni przed męczyły mnie skurcze (głównie w nocy). Codziennie byłam na KTG (przez ok 5 dni), gdzie skurcze były bardzo nieregularne.

Waga 2490g - po porodzie zabrany na oddział wcześniaków. Nie leżał w inkubatorze. Został przykryty jedynie kocem, bo nie trzymał temperatury. Po dobie przenieśli mi go na salę ogólną. Ze względu na żółtaczkę był naświetlany. Wypuścili nas po 5 dobach jak wynik bilirubiny spadł i sprawdzili, że przybiera na wadze,

Generalnie nasze dalsze przeboje nie wiadomo czy były związane z wcześniactwem:
1. refluks - bardzo nasilony do 1 r.ż.
2. napięcie mięśniowe - rehabilitację mieliśmy NDT Bobath od 3mż. (turnus 3 miesięczny), po której było ok (ale o tym dalej)
3. bardzo szybko przekręcał się na boki i stawać przy meblach. Chodzić i siadać zaczął dość późno.
4. opóźniony rozwój mowy - zaczął mówić jak miał ponad 4 lata (oczywiście były pojedyncze słowa, potrafił pokazać, że coś mu nie pasuje itp.)
5. ze względu na pkt. 4 wróciliśmy na rehabilitację w wieku 5 lat - i przez kolejne bodajże 2 lata chodziliśmy na Vojtę (tutaj znów były różne napięcia, typu wystające obojczyki)
6. obecnie ma 11 lat. od początku uczęszcza do szkoły publicznej - wciąż ma problem z lekcjami językowymi, za to w zajęciach ścisłych idzie mu doskonale. Zajęcia z logopedą dalej są kontynuowane (z mową nie jest idealnie)

To tak w dużym skrócie.

Czy są tu mamy, które urodziły w 35 tygodniu ciąży? Szczególnie chodzi mi o przypadki rozwiązania ciąży przez skaczące ciśnienie, stan przedrzucawkowy.

Ile maluchy leżały w szpitalu? Jak ich zdrowie?
35 tydzień, hipotrofia płodu, ciśnienie nie zdążyło niebezpiecznie podskoczyć. Warunkiem wyjścia że szpitala jest dobry stan dziecka i waga powyzej 2 kg.
Z typowych wcześniaczych rzeczy to był chyba tylko wodniak jądra, który na 1,5 roku samoistnie się wchłonąl.

35 tydzień, hipotrofia płodu, ciśnienie nie zdążyło niebezpiecznie podskoczyć. Warunkiem wyjścia że szpitala jest dobry stan dziecka i waga powyzej 2 kg.
Z typowych wcześniaczych rzeczy to był chyba tylko wodniak jądra, który na 1,5 roku samoistnie się wchłonąl.
Leżę z nadciśnieniem w szpitalu kolejny tydzień wczoraj na USG okazało się że córka przez tydzień nic nie przybrała wczesnej nie było tego problemu fakt robił USG inny lekarz niż ostatnio. Jak została zdiagnozowana hipotrofia? Patrzyli tylko na wagę? Na co zwrócić uwagę? O co pytać lekarza? W piątek mam mieć powtórne USG.

Patrzą raczej na wymiary, a nie na wagę (chociaż to na ich podstawie jest wyliczana).
Lekarz który robił USG powiedział że wszystko ok później wyszło na to że naradzał się z ordynatorem kątem oka spojrzałam na monitor i bliżej młodej do 32 tygodnia niż za chwilę do 35 ..

U mnie mówili, że do 3 tygodni może być różnica. Byle był wzrost bez spadku w centylach. Może być i na 3 centylu - byle tak się pomiary trzymały.

Leżę z nadciśnieniem w szpitalu kolejny tydzień wczoraj na USG okazało się że córka przez tydzień nic nie przybrała wczesnej nie było tego problemu fakt robił USG inny lekarz niż ostatnio. Jak została zdiagnozowana hipotrofia? Patrzyli tylko na wagę? Na co zwrócić uwagę? O co pytać lekarza? W piątek mam mieć powtórne USG.
Dopóki byl w brzuchu nie słyszałam diagnozy, mowa byla, że jest zagrożenie i podejrzenie zahamowania wzrostu płodu. Dopóki dobierał, przepływy i ktg były w normie, dopóty siedział w brzuchu, a ja w szpitalu. No i czekalismy na każdy kolejny dzień. W tym samym momencie przepływy spadły, waga po tygodniu stała w miejscu a ktg było nieciekawe i byl decyzja o cc. Który tydzień i jaka waga u Was?

Z tą wagą to też trzeba patrzeć przez palce. To wszystko są szacunki i mnie uczulano, że dopiero 2 tygodnie między pomiarami można rzetelnie porównać.

reklama
Dopóki byl w brzuchu nie słyszałam diagnozy, mowa byla, że jest zagrożenie i podejrzenie zahamowania wzrostu płodu. Dopóki dobierał, przepływy i ktg były w normie, dopóty siedział w brzuchu, a ja w szpitalu. No i czekalismy na każdy kolejny dzień. W tym samym momencie przepływy spadły, waga po tygodniu stała w miejscu a ktg było nieciekawe i byl decyzja o cc. Który tydzień i jaka waga u Was?
U nas w piątek 35 tydzień waga z wczoraj 2180 a tydzień temu 2100 🤔

Do góry