reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Ale w sumie jak olvi ma p/c antykardiolipinowe to one podlegaja pod zespol antyfosfolipidowy i refunadacja na moje oko sie nalezy.
Moja kolezanka ma podwyzszony antykoagulant tocznia i ma refundacje.
@ovli22 upewnij sie,zawsze mozna do nfz zadzwonic i zapytac.
Jak nie mozesz z zagranicy to ja Ci zadzwonie i zapytam[emoji4]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Ja na pewno nie dostanę na refundację bo noe jestem ubezpieczona w Pl .

W tym moim przypadku to mogę nawet zapłacić tylko żebym dostała tą receptę . I tak jestem szczęściara bo tutaj wszystkie badania zrobili mi za darmo plus wszystkie leki mam tez za darmo . Tylko problem mam z ta heparyna bo tutaj twierdzą ze powinnam brać tylko do 12 tyg i później już nie .

A ja się obawiam ;( i nie wiem co powinnam zrobić ;(

Będę w Polsce w lipcu i chciałam sobie załatwić ta receptę i ogólne z kimś pogadać na temat tych p/c kardiolipidowych .

Dziewczyny napiszcie czy tutaj maja racje że chcą mi dać tylko te zastrzyki do 12 tyg ciąży ?

Czy jednak powinnam sobie załatwić o na swoją odpowiedzialność brać .
2008 pierwszy aniołek [emoji1356]
2013 drugi aniołek [emoji1356]
2015 trzeci aniołek [emoji1356]
2016 czwarty aniołek [emoji1356]
Problemy ; niedoczynność tarczycy , pcos , hashimoto , komórki Nk , przeciwciała kariolipinowe

reklama
Ja na pewno nie dostanę na refundację bo noe jestem ubezpieczona w Pl .

W tym moim przypadku to mogę nawet zapłacić tylko żebym dostała tą receptę . I tak jestem szczęściara bo tutaj wszystkie badania zrobili mi za darmo plus wszystkie leki mam tez za darmo . Tylko problem mam z ta heparyna bo tutaj twierdzą ze powinnam brać tylko do 12 tyg i później już nie .

A ja się obawiam ;( i nie wiem co powinnam zrobić ;(

Będę w Polsce w lipcu i chciałam sobie załatwić ta receptę i ogólne z kimś pogadać na temat tych p/c kardiolipidowych .

Dziewczyny napiszcie czy tutaj maja racje że chcą mi dać tylko te zastrzyki do 12 tyg ciąży ?

Czy jednak powinnam sobie załatwić o na swoją odpowiedzialność brać .
Problemy ; niedoczynność tarczycy , pcos , hashimoto , komórki Nk , przeciwciała kariolipinowe
Aaaa to na 100 % to każdy gin ci wypisze .

Kazdy i mi sie wydaje choc znawca nie jestem ,ze powinnas brac do konca.
Ta moja znajoma stracila dziecko w 38 tyg ,najprawdopodobniej przez z.antyfos.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

@ovli22 moim zdaniem koniecznie do końca ciąży. Idź do gina prywatnie lub do jakieś kliniki leczenia niepłodności oni się bardziej znaja na pewno o zespole sobie z nimi pogadasz i receptę na 100% wypisza pełnopłatną

@Funia90 sam zespół chyba nie jest wskazaniem tzn muszą być spełnione 2 czynniki coś mi gin kiedyś tłumaczył

@susana nie denerwuj się z tymi nowymi zastrzykami mi ich nikt nie proponował nie znam ich składu i nie studiowałam tego. Biorę fraxi jak mi zaproponują ten lek to może wezmę zobaczymy. Każda z nas sama podejmuje decyzję nie dziwię się ze ktoś się boi sama wiesz jak jest każda z nas tak bardzo pragnie dziecka ze boi się popełnić jakikolwiek błąd

A co ciekawe malina mowi ze mi się na ryczałt nie należy a moja gin lokalna mówi ze po 2 stratach mthfr i zaświadczeniu od genetyka należy i co każdy swoje

hello,
ale dziś naskrobane, nie wiem cz wszytsko spamiętałam żeby odpisać

Bea gratk, najważniejsze że wszystko w porządeczku i lekarz nie ma co się rozgadywać

martaha123 przykro mi wygląda rzeczywiście na biochemiczną

ovlii powiem na moim przykładzie mi wyszły pc kardiolipiny w grupie igg dodatnie ponad 20 jednostek i gin lokalny od razu dał na ryczałt w ciąży clexane bo to podstawa do ref pod kątem zespołu antyf. nie muszą być spełnione porzeczko1234 2 czynniki tylko chodzi oto aby wynik był powtórzony 2 raz w odstępie chyba 12 tygodniowym celem potwierdzenia że któreś badanie jest dodatnie i świadczy o zespole z tego co mi wiadomo
natomiast dr P uważał że poziom pc kardiolipiniowych jest trochę zawyżony bo tłumaczył coś że gorzej by było gdyby wynik był około 100 a tak to powiedział że to nie świadczy o zespole także co lekarz to opinia:p
ja napewno bym brała clexane do konca ciązy i w połogu

ovli a na nk steryd masz? jaką dawkę?i ile masz wczesniej przyjmować?

hello,
ale dziś naskrobane, nie wiem cz wszytsko spamiętałam żeby odpisać

Bea gratk, najważniejsze że wszystko w porządeczku i lekarz nie ma co się rozgadywać

martaha123 przykro mi wygląda rzeczywiście na biochemiczną

ovlii powiem na moim przykładzie mi wyszły pc kardiolipiny w grupie igg dodatnie ponad 20 jednostek i gin lokalny od razu dał na ryczałt w ciąży clexane bo to podstawa do ref pod kątem zespołu antyf. nie muszą być spełnione porzeczko1234 2 czynniki tylko chodzi oto aby wynik był powtórzony 2 raz w odstępie chyba 12 tygodniowym celem potwierdzenia że któreś badanie jest dodatnie i świadczy o zespole z tego co mi wiadomo
natomiast dr P uważał że poziom pc kardiolipiniowych jest trochę zawyżony bo tłumaczył coś że gorzej by było gdyby wynik był około 100 a tak to powiedział że to nie świadczy o zespole także co lekarz to opinia:p
ja napewno bym brała clexane do konca ciązy i w połogu

ovli a na nk steryd masz? jaką dawkę?i ile masz wczesniej przyjmować?

Tak mam sterydy 25 mg od ovukacji mam brać przez 10 dni . Później test jeśli pozytywny to nadal jeśli negatywny to odstawiam . I tak do 12 tyg później mam pomalutku schodzić z dawek .

To i ja dorzucę swoje 3 grosze na temat refundacji.
Tak jak @susana napisała
1. dużo zależy od lekarza czy chce. Ja mam tylko MTFHR A i po 4 stratach żaden lekarz nie chciał mi dać R. Dopiero takiego lokalnego ublagalam i pisał że mam żylaki i dlatego dostałam.
2. Czy lekarz ma umowę z nfz ale tak wogole bo możecie chodzić prywatnie a on gdzieś indziej mieć umowę to nie przeszkadza.
3. A są też tacy lekarze którzy po prostu dają na ryczałt

Co do tego jsk długo brać to już kiedyś pisałam ze ja ostatni clexan 0.6 wzielam dobę przed porodem potem wszyscy o mnie zapomnieli (dzięki czemu @bea25ta mogła coś dostać :) ) a ja cipka nawet nie wiedziałam że jest wskazane brać o i taki ze mnie specjalista :p

@mickey masz rację właśnie coś takiego mi mowił i w sumie teraz myślę ze coś mnie sciemniał mthfr to genetyka a jak jest zła to już będzie coś kręcił

@nafoczka @agatush dziękuję za film a raczej dziękuję moj brzuch we zrostach. A teraz pytanie agathus czy ja mogę robić w przód uda czy tylko tył bo będzie mi samej trudno

@kas90 wciąż czekam az powiesz płeć :p:D

Ostatnia edycja:
reklama
@mickey masz rację właśnie coś takiego mi mowił i w sumie teraz myślę ze coś mnie sciemniał mthfr to genetyka a jak jest zła to już będzie coś mnie ściemniał

@nafoczka @agatush dziękuję za film a raczej dziękuję moj brzuch we zrostach. A teraz pytanie agathus czy ja mogę robić w przód uda czy tylko tył bo będzie mi samej trudno

@kas90 wciąż czekam az powiesz płeć :p:D
Możesz w przód - tylko nie tak w sam front tylko bardziej z boku :-)

Do góry