reklama

Prawa mam - przepisy

reklama
Melulu mam jeszcze jedno pytanko czy jeżeli teraz od 03.12 pójdę na zwolnienie ale bez wpisania na zwolnieniu,że jestem w ciąży a od 18.12 na ciążowe i już nie wrócę to też będą mi brać do wypłaty chorobowego pod uwagę tylko październik i listopad 100%wynagrodzenia, czy też wezmą pod uwagę grudzień i te 80% l4 mimo przepracowania w grudniu 2 dni??:baffled:
Zasada jest taka: jeśli miało się zwolnienie w ciągu ostatnich trzech miesięcy, to wyliczona średnia z wynagrodzenia pozostaje bez zmian. Czyli u Ciebie zostaje podstawa jako średnia z października i listopada, tylko przeliczą Ci z 80% na 100%.

A w ogóle, to masz prawo ubiegać się o wyrównanie tych 20% za zwolnienie od 3.12, bo przecież na tym zwolnieniu jesteś już w ciąży. Więc możesz zrobić tak: udać, że nic nie wiedziałaś, a jak dostaniesz pasek (druk RMUA) na koniec grudnia, to zadzwonić do działu płac czy księgowej, kto tam u Ciebie rozlicza zwolnienia i poprosić o korektę wynagrodzenia za pierwszą połowę grudnia, bo dopiero zauważyłaś na pasku, że rozliczyli Ci nieprawidłowo 80% podstawy. I będą musieli Ci dopłacić. Co najwyżej mogą zażądać zaświadczenia od lekarza z konkretną informacją, od kiedy jesteś w ciąży (lub w którym tygodniu jesteś, co na jedno wychodzi). :-)

Dziękuje bardzo za rewelacyjnie szybka odpowiedz:-).Czyli mogę się przestać martwić i iść na to zwykłe zwolnienie ;-) mnie to niezmiernie bo od 4.12 mam paskudny grafik (same popołudnia a wtedy to nawet w pracy do łazienki nie mogę pójść:-( nie mówiąc już o innych aspektach) i nie dałabym rady uff:-)
Jesteś super:tak:

Melulu mam do Ciebie pytanko. Jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony w jednej firmie (firma-matka), pracuję jednak tez w innej firmie (na rzecz tej pierwszej) na podstawie umowy o dzieło. Wiadomo, że będę na macierzyńskim i w związku z tym moje pytanko, czy nie będzie problemu gdybym chciała kontynuować pracę podczas mojego macierzyńskiego w tej drugiej firmie gdzie mam umowę o dzieło? Praca ta zajmuje mi bardzo mało czasu, wiąże się jednak z tym że muszę się pojawić raz na trdzień (sobota) na jakieś półtorej godziny w tej pierwszej firmie-matce. No i czy nie ma jakiś prawnych przeciwskazań do tego.

Melulu mam do Ciebie pytanko. Jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony w jednej firmie (firma-matka), pracuję jednak tez w innej firmie (na rzecz tej pierwszej) na podstawie umowy o dzieło. Wiadomo, że będę na macierzyńskim i w związku z tym moje pytanko, czy nie będzie problemu gdybym chciała kontynuować pracę podczas mojego macierzyńskiego w tej drugiej firmie gdzie mam umowę o dzieło? Praca ta zajmuje mi bardzo mało czasu, wiąże się jednak z tym że muszę się pojawić raz na trdzień (sobota) na jakieś półtorej godziny w tej pierwszej firmie-matce. No i czy nie ma jakiś prawnych przeciwskazań do tego.
Przypadek jest nietypowy. Przyznam, że przejrzałam zarówno kodeks pracy jak i ustawę o zasiłku macierzyńskim i w obu znalazłam tylko zapisy, że na wychowawczym można świadczyć pracę, jeśli nie uniemożliwia to sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. O macierzyńskim ani słowa.

Na zasiłku chorobowym nie można pracować, a wręcz jest zapis, że nie można wykonywać żadnej "pracy zarobkowej", co oznacza również umowy zlecenia i o dzieło. Ale nie ma nigdzie odwołania, że zasiłek macierzyński też podpada pod ten przepis. Więc wg mnie nie ma tutaj żadnej regulacji odnośnie macierzyńskiego, a skoro nie jest napisane, że nie można - to można :-)

Chociaż do końca przekonana nie jestem... A czy w związku z tym, że jest to umowa o dzieło i to dla innego podmiotu prawnego, masz od tej umowy odliczane składki ZUS? Bo jeśli nie masz, to raczej nie masz się czego obawiać. Ewentualne problemy mogłyby być tylko ze strony ZUSu, a skoro on nie wie o tej umowie o dzieło, to nie ma sprawy :-)

Strasznie dziękuję za tak szybką odpowiedz:-)
A czy w związku z tym, że jest to umowa o dzieło i to dla innego podmiotu prawnego, masz od tej umowy odliczane składki ZUS? Bo jeśli nie masz, to raczej nie masz się czego obawiać. Ewentualne problemy mogłyby być tylko ze strony ZUSu, a skoro on nie wie o tej umowie o dzieło, to nie ma sprawy :-)

Zus nie jest odprowadzany, jedynie podatek.

Melulu chciałam cie zapytać czy zwolnienie z z oznaczeniem B czyli ciążowe (dziś takie dostałam ale nie mógł mi gin wypisać zaświadczenia)jest ważne bez zaświadczenia o ciąży? Czy też jest jakiś czas na doniesienie takiego zaświadczenia?Mam zwolnienie od 4-15 grudnia (przyśpieszył mi wizytę bo dał krótsze zwlnienie). Z góry dziękuje za odpowiedz:-)
A i jeszcze jedno pytanko na zwolnieniu mam że mam leżeć czy takie będę miała do końca ciąży??:szok:

Ostatnia edycja:
Melu:) Nie musiałam prosić o regulamin. Dziś dyrekcja powiedziała mi, ze wprawdzie bonów nie dostanę(bo w tym roku mają inny system), ale po poniedziałku wpłyną mi na konto dodatkowe pieniążki;-)Byle do przyszłego tyg. i wtedy szaleństwo świątecznych zakupów, gdzie oczywiście prym będą wiodły prezenty dla Jacusia;-)

aneczka nie musisz miec zaswiadczenia o ciazy Ksiegowe wiedza co to symbol B i jak to rozliczac

Jedynie uwazaj z wychodzeniem bo jak masz lezeć to jakis nadgorliwiec moze cie sprawdzic...

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry