Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Tak :-)no i do średniej licza sie tez 3 miesiace kiedy byłam zatrudniona na okres próbny, tak?
Nie mam pojęcia, na jakiej podstawie takie informacje. Przepisy są jednoznaczne: jeśli idziesz na zwolnienie lekarskie, otrzymujesz wynagrodzenie równe 1/30 podstawy za każdy dzień zwolnienia. Podstawę liczy się jako średnią z otrzymanych przez Ciebie zarobków w ciągu 12 m-cy kalendarzowych poprzedzających miesiąc zwolnienia. Zmiany warunków umowy o pracę (czyli podwyżki, zmiana stanowiska, itp. - poza przejściem na niepełny etat) nie są w ogóle brane pod uwagę do wyliczenia tej podstawy. Liczą się wypłacone pieniążki.Melulu - rozumiem, ze musze miec 3 m-ce bez L4 ale czy jestes pewna ze to 3 m-ce w tył od momentu pójscia na zwolnienie i moge dostac podwyzke w ostatnim miesiacu pracy?
Bo słyszałam ze to jednak muszą 3 m-ce minąc od momentu otrzymania podwyzki i chyba niestety tak jest....:-(
Jak to już kiedyś tu pisałam, nie bardzo znam się na karcie nauczyciela, więc najlepiej zadzwoń do swojego działu kadr i się dokładnie wypytaj. Zasiłek dostaniesz w wysokości 25/30 wyliczonej podstawy (i wg mnie wypłata powinna być normalnie pierwszego na konto), a reszta zależy od tego, co będziesz robić po 25. - czy zdecydujesz się na wychowawczy, czy pójdziesz na urlop wypoczynkowy, czy wrócisz do pracy...Melu..Mam pytanie, bo jako nauczyciel dostaje pensje z góry, tak samo zasiłek macierzyński. Prawo do zasiłku kończy mi się 25 maja, w jaki sposób zostaną mi naliczone pieniążki?I kiedy powinnam dostać je na konto?Normalnie coś koło 1? Czy jakoś inaczej?
Zgodnie z art. 36-47 ustawy o świadczeniach z tyt. choroby i macierzyństwa zasiłek macierzyński wynosi tyle samo, ile chorobowy (wg art. 47). Niezależnie od zmiany wynagrodzenia podstawa zasiłku pozostaje taka sama, jak wyliczona na początku zwolnienia, chyba że pomiędzy chorobowym a macierzyńskim upłyną pełne 3 m-ce kalendarzowe (wg art. 43). Zatem pracodawca może dać Ci nawet milion złotych podwyżki, a i tak na macierzyńskim dostaniesz dokładnie tyle samo, ile na chorobowym. Nie da się zarobić na ZUSie w ten sposób ;-)
Jak to już kiedyś tu pisałam, nie bardzo znam się na karcie nauczyciela, więc najlepiej zadzwoń do swojego działu kadr i się dokładnie wypytaj. Zasiłek dostaniesz w wysokości 25/30 wyliczonej podstawy (i wg mnie wypłata powinna być normalnie pierwszego na konto), a reszta zależy od tego, co będziesz robić po 25. - czy zdecydujesz się na wychowawczy, czy pójdziesz na urlop wypoczynkowy, czy wrócisz do pracy...