Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Dziewczyny, zgadzam się, że zwolnienie ciążowe dostarcza się dokładnie tak samo, jak każde inne, ale to jest 7 dni, nie trzy!
Terminu trzy dni nie ma w ogóle w przepisach, natomiast jest zasada, że należy POWIADOMIĆ o nieobecności jak najszybciej ("niezwłocznie"), najpóźniej w drugim dniu nieobecności.

Anik, mam dla Ciebie dobrą wiadomość - 18 tygodni przy pierwszym dziecku :-) 20 przy kolejnym, 28 przy dwójce.A czy słyszałyście że od nowego roku maja przedłużyć macierzyńskie? Teraz jest 16 tygodni czy 14? Bo już się w tym wszystkim pogłubiłam![]()
niech pracują dalej aby efektywnie!!

Kluliczku, to jest tak: te dwa dni dla taty to jest normalny dodatkowy urlop, tzw. okolicznościowy. Musi być wzięty "w związku" z narodzinami dziecka, co nie znaczy, że w ten sam dzień. Może to być nawet miesiąc później, np. na załatwianie w urzędach numeru PESEL itp. Byle bez przesady.Melulu, może wiesz jak to jest z wolnym dla taty po urodzeniu sie malucha? Wiem, że może wziąśc 2 dni wolnego na dziecko zawsze, ale cos mi sie obiło o uszy, że ma prawo do zwolnienie lekarskiego na tydzień lub dwa, w celu opieki nad mamą noworodka. nie mam pojecia czy tak jest, ale moje kochanie własnie radośnie zawiadomiło mnie, że juz sobie ustawiło urlop na koniec października, wiec jakby nam sie przydazyło wczesniejsze rozpakowanie to jestem w kropce...
Chodzi o to, żeby nie brał na te dni, kiedy wg grafika ma wolne. W najgorszym wypadku któreś z Was będzie musiało wtedy pojechać ponownie do lekarza po kolejne zwolnienie po tym "logicznym weekendzie" :-)Wielkie dzięki :-). U nas i tak musi by z weekendami, bo to jest zmianowa praca. Jakoś pokombinujemy :-).